ABD'den Türkiye'ye F-16 yanıtı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türkiye’nin F-16 satın alma talebine ilişkin açıklamalarda bulunan ABD, inceleme sürecinin henüz başında olduklarını ve satış için Kongre'nin onayının gerektiğini söyledi.

Türkiye, ABD merkezli silah üreticisi Lockheed Martin’den 40 adet F-16 savaş uçağı ve 80 adet modernizasyon kiti satın almak için talepte bulunmuştu. ABD’den satışa dair dün yeni bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Yasama İşleri Bürosu'ndan yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, önerilen satışı inceleme sürecinin henüz başında. Satış için de Kongre'nin onayı gerekiyor” denildi.

Türkiye bölgesel güvenliği baltalıyor

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi almasının da eleştirildiği açıklamada, “Türkiye, birçok stratejik çıkarları paylaştığımız bir NATO müttefiki. Aynı zamanda, Bakanlığın derinden aynı fikirde olmadığı alanlar da var. Ankara'nın son zamanlardaki bazı çatışmalara karışması yararsız ve bu, bölgesel güvenliği baltalıyor” ifadelerine yer verildi.

Baskıya devam mesajı

Ankara'nın S-400'leri satın almasının ek yaptırımlara yol açabileceği belirtilen açıklamada "Hükümet, dış politikasını ABD ve NATO hedefleriyle uyumlu hale getirmesi için Türkiye'ye baskı yapmaya devam ediyor” denildi.

‘Sinyaller olumlu’ yalanı

Türk tarafı ise bu açıklamalara rağmen ‘ABD’den gelen sinyaller olumlu’ diyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “F-16 savaş uçağı alımıyla ilgili ABD yönetiminden olumlu sinyaller geliyor. Ancak nihai onayın Kongre’ye gideceğini düşünürsek beklentilerimizi ona göre dengede tutmamız gerektiğini düşünüyorum” demişti.

Kongre üyeleri taraf değil

Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’den Kongre üyeleri ise Biden yönetimini Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmama konusunda uyarmış ve “Bu Erdoğan’ı ödüllendirmek olur. ABD yapımı bir uçağı, NATO’ya karşı sorumluluklarını yerine getirmeyen ve düşman gibi davranmaya devam eden bir müttefike gönderemeyiz” demişti.

WASHINGTON-ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.