ABD'nin onayı peşinde

  •  Türk devletinin, Medya Savunma Alanları'nı hedef alacak yeni işgal saldırısı için hazırlıklarını sürdüren KDP ile yetinmeyip diğer partileri de dahil etmeye çalıştığı; ABD'den onay almak için KDP'yi de seferber ettiği iddia edildi. 

 

Türk devletinin Zap, Metîna ve Avaşîn'i kapsayan işgal saldırıları, yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Türk ordusu, KDP desteğine rağmen istediği sonucu alamadı. Yaşanan çıkmaz, Ankara-Hewlêr arasındaki trafiği yoğunlaştırdı. Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ziyaretinin ardından Federe Kürdistan Başkanı Nêçîrvan Barzani, CumhurbaşkanıErdoğan ile Ankara’da görüştü. Ankara-Hewlêr arasında sürekli hale gelen bu trafik ile birlikte KDP’ye bağlı özel güçlerin, Türkiye’ye tam destek vermek amacıyla Medya Savunma Alanları'na sevkiyatı sürüyor.  

87 noktaya sevkiyat

MA'dan Erdoğan Altan'ın haberine göre; yaklaşık 11 gün önce kendisine bağlı Gulan ve Zêrewanî Güçleri ile 'Roj'adı verilen Rojava'dan devşirilenleri Heftanîn bölgesinde konuşlandıran KDP, Heftanîn, Metîna alanlarına yakın yerlerin yanı sıra Şeladizê’den Habur Suyu’na, Kanîmasî’deki sınır kampından Bradost ve Hacı Umran’a kadar uzanan bölgelerde irili ufaklı 87 askeri nokta kurdu. KDP’nin özel güçlerinin yanına Türk güçleri de sevk edildi; Bradost, Lêlikan ve çevresine Pêşmerge Destek Gücü Birinci Komutanı Sihan Barzani öncülüğünde kurulan noktalara, MİT elemanları da yerleştirildi. 

Protestoları engellemek için 

Türk ordusunu önünde mayın temizleme, istihbarat sağlama, pusulama gibi faaliyetler ile anılan KDP'ye bağlı güçlerden 'Roj' adı verilen Rojava devşirmelerinin komutanlarından Ozan Heci İso, yaklaşık iki ay önce grubuyla Şırnak’a bağlı Cizre ilçesindeki 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na geçti. Yeni görevi ise başlatılacak geniş kapsamlı saldırıyla birlikte Federe Kürdistan ile Kuzey-Doğu Suriye halklarının sınır hatlarındaki protesto eylemlerini engellmek; gerillaya katılımlara karşı Zaho’dan Şengal hattına kadar uzanan sınır hattını kapatmak.

Türkiye KDP ile yetinmiyor

MA'dan Erdoğan Altan, haberine edindiği başka bilgileri de paylaştı. Buna göre; olası işgal saldırısına KDP’nin doğrudan katılacak olmasıyla yetinmeyen Türk devleti, tepkileri azaltmak için için YNK ve diğerlerini de dahil etme arayışında.

KDP, ABD'yi ikna çabasında

Altan'ın bilgiye dayandırdığını idda ettiği haberindeki başka bir unsur ise ABD'den onay arayışı. Altan'a göre; Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna savaşnı bahane ederek son dönemlerde ABD ile görüşme isteğinin asıl nedeni işgal saldırısına onay almak. Bu onay için Mesûd, Nêçîrvan ve Mesrûr Barzani de devrede. ABD yetkilileri ile yapılan birebir ve telefon görüşmelerinde, Türkiye’den çok KDP ikna etmeye çalışıyor.  DIHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.