İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) önceki gün açıkladığı raporunda, abluka altına alınan Kürt kentlerinde gerçekleştirilen tanklı toplu askeri operasyonlar sırasında sivillere yönelik hak ihlallerinin soruşturulmasının AKP hükümeti tarafından engellendiğine dikkat çekmişti. 

Konuya dair, son dönemlerde AKP hükümetinin çözümsüzlüğü esas alan Kürt politikasını eleştiren ve PKK ile devlete Erdoğan tarafından devrilen barış masasına geri dönme çağrısı yapan ABD'den de açıklama geldi. 


Yargı süreci başlatılmalı

Günlük basın toplantısında Cizre'de bodrumlarda diri diri yakılanlar başta olmak üzere çok sayıda sivilin devlet güçleri tarafından katledildiğini ve girilen kentlerde büyük bir yıkıma yol açıldığını belgeleyen HRW'nin son rapora ilişkin soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, iddiaların çok ciddi olduğunun altını çizerek "Bu suçlamaların herhangi bir seviyede doğru olması halinde, bunların eksiksiz ve şeffaf şekilde incelenmesini ve sorumluların cezalandırılmasını isteriz" dedi. 


Katliamlar raporla belgelendi 

Cizre raporunu kamuoyuyla paylaşan HRW, 130'u bodrumlarda olmak üzere aralarında çocukların da olduğu en az 338 kişinin abluka sırasında katledildiğine dikkat çekmişti. 

Örgüt ayrıca AKP hükümetine "Sivil ölümlerin, büyük yıkımın ve ağır ihlallerin araştırılması için bağımsız heyetlere izin verin" çağrısı yapmıştı. 


AKP suçunu örtbas ediyor

Zira Ankara şimdiye kadar Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları için Doktorlar gibi birçok uluslararası örgütün inceleme talebini geri çevirmiş durumda. AKP'nin yasaktaki ısrarı örtbas kaygısına neden oluyor. 

BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar, yüzlerce sivilin katledildiği Kürt kentlerinde delillerin karartılmasından endişe ediyor. 


BM delil topluyor

Türkiye'den bizzat inceleme heyetine izin vermesini isteyen BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin ise delillerin toplanması için Kürdistan'daki insan hakları kuruluşları ve katledilenlerin yakınları ile yasak mağdurlarına "Elinizde ne kadar belge varsa, bize iletin" çağrısı yapmıştı. 


HDP’nin girişimleri sürüyor

Başta HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği ve Diyarbakır Barosu başta olmak üzere birçok siyasetçi ve kuruluş Cizre'de sivillerin katledilme emrini veren yetkililer ile talimatı uygulayanların yargılanması için girişimleri sürdürüyor. 

Sarıyıldız ile bölgedeki insan hakları savuncuları aylardır Birleşmiş Milletler'in en üst organları ve bağımsız insan hakları kuruluşları ile Avrupa Birliği'nin yetkilileriyle Kürt kentlerine deliller karartılmadan bir an önce heyet gönderilmesi için görüşmelerde bulunuyor. 


Savaş suçu işlendi

Sarıyıldız önceki gün gazetemize yaptığı açıklamada Kürdistan'daki operasyonlarda savaş suçu ve insanlığa karşı suç işleyen Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile kuvvet komutanlarının yargılanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne de başvuracaklarını duyurmuştu. 

 HABER MERKEZİ