ABD ve İran yakınlaşıyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Katar’ın girişimleri ile varılan anlaşmada ABD ve İran karşılıklı olarak mahkum takasına gidiyor. ABD, İran’ın 6 milyar dolarını Katar’daki bankalara havale edilecek. 

Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutulan 4 ABD vatandaşının ev hapsine çıkarması ardından İran'ın yurt dışında dondurulan fonlarının 6 milyar dolarlık kısmı önümüzdeki hafta Katar'daki bankalara havale edilecek. Bu da İran'da tutuklu bulunan beş ABD vatandaşı ile ABD'de tutuklu bulunan aynı sayıda İranlı'nın serbest kalmasının önü açılacak. Anlaşma kapsamındaki diğer kişi de halihazırda ev hapsinde tutuluyordu.
ABD yönetimi, bu kişiler arasında işadamları Siamak Namazi (51) ve Emad Sharqi (59) ile aynı zamanda İngiliz vatandaşı olan çevreci Morad Tahbaz'ın (67) yer aldığını duyurdu. Reuters'e konuşan iki kaynağa göre biri kadın olan dördüncü ve beşinci Amerikalıların kimlikleri açıklanmadı. Doğrudan diplomatik ilişkisi olmayan iki ülke arasında varılan anlaşmayı sağlayan müzakerelerin merkezinde Katar yer alıyor.

Doha’daki mekik diplomasisi
İran ABD görüşmeleri hakkında Reuters'e bilgi veren bir kaynak, İranlı ve ABD'li müzakerecilerin ayrı otellerde oturup mekik diplomasisi yoluyla konuştuğu ve en az sekiz tur görüşme gerçekleştiğini aktardı. İlk oturumların ağırlıklı olarak nükleer soruna, sonraki oturumların ise mahkumların serbest bırakılmasına odaklandığını söyledi.

Takas Katar'da olacak
Doha, paranın ABD yaptırımları kapsamındaki ürünlere harcanmamasını sağlamak için bankacılık ücretlerini ödeyeceği ve harcamaların takip edileceği bir mekanizma kuracak. Ayrıca mahkum takası da Katar üzerinden yapılacak. 
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İranlı mahkumların serbest bırakılmasının kesin zamanlamasını açıklamaya hazır olmadığını söyledi. Diplomat "İran gıda ve ilaç satın alacak, Katar ise ödemeyi doğrudan yapacak."
Katar'daki bankalara transferin önümüzdeki hafta sonuçlanması bekleniyor. Görüşmelere ilişkin bilgi veren kaynak transferinin tamamlanmasının ardından "Amerikalı mahkumlar Tahran'dan Katar'a uçacak, İranlı mahkumlar da ABD'den Katar'a ve ardından İran'a nakledilecek," ifadelerini kullandı. DOHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.