ABD’den Navalni yaptırımı geldi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Rus politikacı Navalni'nin tutuklanması nedeniyle Kremlin ile gerilimli günler ardından yaptırım kararı alan AB ardından ABD de Rusya'dan 7 yetkili ve 14 kuruluşa yaptırım kararı aldı.

 

Avrupa Birliği’nin (AB) Navalni'nin tutuklanması nedeniyle Rusya’ya yönelik aldığı yaptırım kararı ardından ABD de “Navalni’nin zehirlenmesinde rol oynadığı tespit edilen” 7 yetkili ve 14 Rus kuruluşa yaptırım kararı aldı. Yaptırım kapsamında biri Rus araştırma enstitüsü ile 13’ü Rus şirket olmak üzere 14 kuruluşa, bazı malların ABD’den ihracatına yasak getirilecek. Yasak listesine eklenen 13 şirketin 9’unun merkezinin Rusya’da, 3’ünün Almanya’da, birinin ise İsviçre’de olduğunu belirtildi.

Peskov: Yanıt vereceğiz

Karara ilişkin bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “ABD ve AB'nin ülkelerinin uyguladığı yaptırım kararı kabul edilemez” diyerek tepki gösterdi.

Peskov, yaptırım kararlarını “absürd” bulduklarını ve hiçbir dayanağının olmadığını iddia ederek “Bu kısıtlamalara verilecek yanıt, Rusya'nın çıkarlarına en uygun şekilde belirlenecek" diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında yaşanan Navalni krizi büyürken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan “ilişkileri sonlandırma” tehdidi gelmişti. AİHM’in Navalni’nin derhal serbest bırakılması talebi de Rusya tarafından reddedilmişti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Rusya’nın giderek otoriteleşen bir devlete dönüştüğü ve Avrupa’dan koptuğunu belirtmiş, "Rusya ne yazık ki hasım olmayı tercih ediyor” değerlendirmesini yapmıştı.

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.