AB’de eşit ücret 2086’ya kaldı

Kadın Haberleri —

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği

  • AB’da yapılan bir hesaplamaya göre kadın ve erkek arasındaki maaş eşitliği 2086'ya kaldı. Avrupa’nın bazı ülkelerinde kadın erkek ücreti arasındaki fark gerilerken, bazılarında ise arttı. 

Yapılan hesaplamaya göre Avrupa Birliği'nde (AB) kadın ve erkekler arasında ücret eşitliği 2086'da kaldı. Bloomberg'in tahminlerine ve revize edilmiş Eurostat rakamlarına göre, ilerleme mevcut hızda devam ederse, AB'de kadın ve erkekler ancak 65 yıl sonra aynı iş için aynı maaşı alabilecek. 

Euronews’in geçtiği haberde, bu yıl doğan bir kız çocuğunun emekli olma yaşında ancak ücret eşitliği sağlanmış olacak.

2021’de aradaki fark 12,7’ye geriledi

Avrupa’da saatlik brüt gelirde cinsiyetler arasındaki fark ortalaması 2021 yılı sonunda yüzde 12,7 olarak gerçekleşti. Bu durum 2020'ye göre  yüzde 0,2'lik bir düşüşe denk geliyor.

Ücretler arasındaki farkın ülkelere göre de eşit bir şekilde dağılmadığı görülüyor. Lüksemburg'da 2021'de  kadınların maaşı erkeklerinkini yüzde 0,2 oranında aşarken, Belçika'da fark yüzde 5'e geriledi. Kıbrıs'ta ise yüzde 10'un altına düştü. 

Norveç, Danimarka ve Portekiz’de fark arttı

Bununla birlikte, Norveç, Danimarka ve Portekiz de dahil olmak üzere birçok ülkede aradaki farkın arttığı görüldü. Bu da bazı yerlerde eşitliğin giderek ulaşılamaz hale geldiğine işaret ediyor.

Ücret şeffaflığı kuralı oylanacak

AB bu ay yeni ücret şeffaflığı kurallarını oylamaya hazırlanıyor. Yeni kurallar teklifteki haliyle kabul edilirse, halen İngiltere'de uygulandığı gibi, belirli bir büyüklüğün üzerindeki işverenler için, ücret farklarını ve cinsiyet dağılımlarını gösteren ücret çizelgelerini yayınlanmk zorunlu hale gelecek.

18 Eylül Uluslararası Eşit Ücret Günü

Cinsiyetler arası ücret eşitsizliklerine dikkat çekmeyi ve giderilmesi için adımların hızlanmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla, 2020 yılından itibaren 18 Eylül günü Uluslararası Eşit Ücret Günü olarak belirlenmiş durumda. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.