AB’nin seçim Polyanancılığı

Dünya Haberleri —

Josep Borrell

Josep Borrell

  • Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell 31 Mart seçimlerinin düzenleniş biçiminden ötürü Türkiye'yi öven bir açıklama yayınladı. Ne taşımalı seçmen ile irade gaspını ne de Kürt siyasetçilerin darp edilişini görmedi.
  • AK gözlemcileri seçim atmosferini “keskin şekilde kutuplaşmış bir ortam" diyerek tanımladı. Politiko’nun AB'nin gaf ve gaflardan sorumlu yüksek temsilcisi dediği Borrell ise Türk devletini AB’ye yakınlaştırmak için “sabırsızlanıyorum” dedi.

Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da yapılan 31 Mart yerel  seçimleri ile ilgili AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell övgü dolu bir mesaj yayınladı. Borrell’in mesajında, “Seçimler demokrasiye olan bağlılığı gösteriyor” denildi.

Fransız medyasının Dünya’nın gaf yapmaya en meyilli diplomatı olarak adlandırdığı Borrell sosyal medya platformu X’ten paylaştığı mesajda, seçimlerin sakin ve profesyonelce yapılmasının Türkiye’yi onurlandırdığını ve vatandaşlarının yerel demokrasiye bağlılığını gösterdiğini belirtti. Josep Borrell, “Temel haklar ve demokrasi, ilişkilerimizin merkezinde yer alıyor. Reformlar üzerinde birlikte çalışarak, Türkiye’yi AB’ye daha da yakınlaştırmak için sabırsızlanıyorum” diye yazdı.

Kutuplaşmış ortam

Avrupa Konseyi gözlemci heyeti de, Türkiye'de Pazar günü yapılan yerel seçimlerin rekabetçi olduğunu ve seçmenlere birçok seçenek sunduğunu söyledi. Ancak gözlemciler, seçimin "keskin şekilde kutuplaşmış bir ortamda" gerçekleştiği tespitinde de bulundu.Yerel seçim sonuçları Avrupa basınında da geniş yer almıştı. Alman basınında “Erdoğan'ın siyasi kariyerinde bugüne kadarki en ciddi yenilgiyi yaşadığı” yorumları yapılmış, sonucun üzerinde Türkiye’deki yüksek enflasyonun etkisi olduğuna da dikkat çekilmişti.

En büyük yenilgi

Fransız basınında ise sonuçlar, “Erdoğan ve AK Parti’nin son 20 yılda elde ettiği en büyük yenilgi” olarak yorumlanmış ve muhalefetin başarısı vurgulanmıştı. Reuters, Associated Press ve Agence France Presse gibi uluslararası haber ajansları da yerel seçimlerin, "AK Parti iktidarının aldığı en büyük yenilgi olduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığını ikinci kez kazanan Ekrem İmamoğlu’nun Erdoğan’ın en büyük rakibi haline geldiği" tespitleriyle haberlerini yayınlamıştı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.