Tecride karşı Avrupa’daki eylemler sürüyor. Hafta sonu yapılan eylemlerde sağlık durumları giderek bozulan açlık grevi eylemcilerine dikkat çekildi, uluslararası kurumların bir an önce harekete geçmesi istendi.

Avrupa’da Kürtler ve dostları, hafta sonu yaptıkları eylemlerle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevi direnişçilerini destekledi.

ALMANYA

Münih‘te Sara-Kadın Komünü kent merkezinde bir insan zinciri eylemi düzenledi. Açlık grevi direnişçilerinin selamlandığı ve dayanışma mesajlarının gönderildiği eylemde, açlık grevcilerinin talepleri yerine gelene kadar eylemlerin süreceği mesajı verildi.

Köln‘de genç kadınların öncülüğünde bir yürüyüş ve miting yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan yürüyüşte Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılması istendi. Yürüyüş ardından eylemciler DİTİP merkez camisi önüne geldi. Burada hareketli anların yaşanması ardından da düzenlenen miting ile eylem sona erdi.

http://anfabone.com/02.02.2019_K%C3%B6lnde%20tecrit%20protestosu.mp4

Dortmund‘da kadınlar alanlardaydı. Duisburg ve Essen’den de Kürdistanlılar eyleme katıldı. CPT ve Birleşmiş Milletler’in göreve çağrıldığı eylemde ”Öcalan üzerindeki tecridin Kürt halkının özgürlük mücadelesini tasfiye amacıyla geliştiriliyor ve direnişçileri selamlıyoruz” denildi.

http://anfabone.com/02.02.2019_Dortmund%20aclik%20grevine%20destek%20eylemi_1.mp4   Münih  

Freiburg‘ta Alevi Dergahı’nda başlatılan 3 günlük açlık grevine ziyaretler oldu. Açlık grevi eylemcileri, bağlama eşliğinde deyişler söyledi.

Berlin‘de açlık grevi eylemcilerine destek vermek amacıyla Yıkık Kilise önünde ses çıkarma eylemi yapıldı. Berlin DKTM Merkezi Eşbaşkanı Melek Yula ve DESTDAN Berlin Kadın Meclisi Temsilcisi Susanna Rassling her gün giderek durumları giderek daha da ağırlaşan açlık grevcileri direnişçilerine dikkat çekip Almanya, AB ve ilgili kurumlara duyarlılık çağrısı yaptı.

  Giessen

Giessen kentinde açlık grevi eylemcileriyle dayanışma amacıyla bir miting düzenlendi. Kirchenplatz’da düzenlenen mitingte Almanca ve Kürtçe, ‘Katil Erdoğan’, ‘Terörist Erdoğan’, ‘Türkiye bombalıyor, Almanya finanse ediyor’, ‘Alman panzerleri Kürdistan’dan defol’, ‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü’, ‘Yaşasın uluslararası dayanışma’, ‘Yaşasın Öcalan’, ‘Bijî berxwadana İmralı’ ve ‘Bijî berxwedana birçîbûne’ sloganları atıldı.

Mainz‘de Tiyatro binası önünde yapılan mitingte hem tecrit protesto edildi hem de başta Leyla Güven’in yürüttüğü süresiz dönüşümsüz açlık grevi olmak üzere yapılan açlık grevlerine dikkat çekildi.

Mannheim kentinde ise Ronahî Berivan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Wassertrum’da bir insan zinciri oluşturuldu. Öcalan ve Leyla Güven’in posterleri ve çok sayıda döviz taşındı. Almanca bildirilerin de okunduğu eylemde rahatsızlanan açlık grevi direnişçisi KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç’a dikkat çekildi.  Bu arada Cuma günü akşama doğru, Strasbourg’ta 14 açlık grevi direnişçilerinden biri olan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç’un rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmasının ardından Almanya’da Stuttgart, Bielefeld, Freiburg, Bremen, Hildesheim, Münih, Salzgitter, Kassel ve Mönchengladbach kentlerinde Kürtler ve dostları sokaklara çıktı.

İSVİÇRE

‘Leyla Güven onurumuzdur, talepleri taleplerimizdir’ şiarıyla Zürih’te yürüyen Kürdistanlılar, Türk devletinin faşizan tutumuna karşı sessiz kalan uluslararası güçlere büyük bir tepki gösterdi. Tecride karşı günlerdir Kürtler ve dostlarının ayakta olduğu İsviçre’de bu kez de Cumartesi günü Zürih’te eylem vardı. Zürih Rauthauseplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar, buradan ‘Zaman tecridi kırma zamanıdır, başkaldır’, ‘Leyla Güven onurumuzdur’, ‘Öcalan’a özgürlük’ pankartları eşliğinde Werdmühleplatz’a kadar yürüdü. Eylemde Kürt gençlerinin Türk devletine karşı öfkesi dikkat çekti. Gençler ”Zaman tecridi kırma zamanıdır, baş kaldır” mesajı verdi.

   

Yürüyüşün ardından yapılan mitingde söz alan İsviçre DKTM Eşbaşkanı Cuma Allak da açlık grevlerinin geldiği kritik aşamayı işaret ederek, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlı ve dostlarını alanlara çıkmaya çağırdı. İsviçre’nin Zürih ve Bern kentinde Cuma akşamı da Kürtler ve dostlarının eylemleri vardı.

http://anfabone.com/02.02.2019_Zurich%20tecrit%20protesto_1.mp4

DANİMARKA

Ishøj‘da tecrit konulu halk toplantısı düzenlendi. Kürt siyasetçi Hatip Dicle’nin katıldığı toplantıda 31 Mart yerel seçimleri ve tecrit konuları ele alındı. Dicle, yerel seçimlerde gasp edilen belediyelerin mutlaka kazanılması gerektiğini vurguladı.

AVUSTURYA

Graz merkezi tren istasyonu önünde Graz DKTM Kadın Komisyonu öncülüğünde bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan’a yönelik uygulanan mutlak tecride karşı ve açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla bir miting düzenledi. Leyla Güven, Öcalan posterleri ve açlık grevlerine ilişkin dövizlerin de taşındığı eylemde bildiriler dağıtıldı.

İSVEÇ

İsveç’te açlık grevcileriyle dayanışma eylemleri Leyla Güven ve diğer açlık grevcilerine destek vermek için İsveç’in Stockholm, Örebro, Uppsala ve Falun kentlerinde gösteriler yapıldı.

http://anfabone.com/02.02.2019_Stockholm%20tecrit%20protesto_1.mp4

Stockholm‘de Sergels Torg Meydanı’nda düzenlenen mitingte Güven ve Öcalan’ın resimleri, PKK, KCK, PYD, YPG/YPJ bayrakları ve tecridin kaldırılmasını talep eden pankartlar taşındı. Eylemde İsveç ve Avrupa Birliği ülkelerine tecridin kaldırılması için harekete geçmeleri çağrısı yapıldı.

Örebro’da açlık grevi eylemcilerinin resimlerinin taşındı bir miting yapıldı. Çevreden geçenler, tecrit ve açlık grevleri hakkında yazılı ve sözlü bilgilendirildi.

Uppsala‘daki mitingte Uppsala Belediyesi Sol Parti Grup Başkanı Tobias Smedberg konuştu. Smedberg, Güven ve açlık grevcilerinin Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması talebinin arkasında olduklarını belirterek ”Leyla Güven’in talepleri bizim taleplerimizdir” dedi. Eylem sırasında açık grevcilerinin mücadelelerini yansıtan sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösteride ‘Leyla Güven’in talepleri talebimizdir’, ‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a barış’ ve ‘Tecrit kaldırılsın’ gibi sloganlar atıldı.

Falun kentinde de ‘Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan ve Önder Apo’yu özgürleştirelim’ şiarıyla bir eylem gerçekleştirildi.

http://anfabone.com/02.02.2019_Falun%20tecrit%20protesto_1.mp4

NCDK adına yapılan konuşmada İsveç hükümeti ve AB’nin tecrit karşısındaki suskunluğu eleştirildi.

 HABER MERKEZİ

 
 

Komplonun yıldönümünde uzun yürüyüşler

   

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da uluslararası bir komplo ile esir alınmasının yıldönümü yaklaşırken Kürdistanlılar eylem ve etkinliklerine hız verdi. Avrupa’nın değişik merkezlerindeki uzun yürüyüşlerle komplo kınandı.

Belçika’nın Antwerpen kentinde cuma günü startı verilen 3 günlük uzun yürüyüş, dün Brüksel Schuman Meydanı‘nda bir miting ile son buldu. Yürüyüşe MLKP ve Sosyalist Kadınlar Birliği de destek verdi.

http://anfabone.com/03.02.2019_Br%C3%BCksel-%C3%BC%C3%A7%20g%C3%BCnl%C3%BCk%20y%C3%BCr%C3%BCy%C3%BC%C5%9F_1.mp4

Almanya’nın Niedersachsen eyaletinde ise 3 günlük uzun yürüyüşün startı Cumartesi günü Hildesheim kentinden verildi. Yürüyüş eyaletin başkenti Hannover’de bugün sona erecek. 

http://anfabone.com/02.02.2019_Asagi%20saksonyada%203%20gunluk%20uzun%20yuruyus%20basladi_1.mp4  

BRÜKSEL/HILDESHEIM

 
 

Champigny Belediyesi’nden destek

 

Fransız Komünist Partisi (PCF) yönetimindeki Champigny Belediyesi Champigny merkezinde bir miting düzenleyerek, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. Eylemde HDP Milletvekili Leyla Güven’in yanı sıra birçok yerde açlık grevini sürdürenlere de dayanışma mesajı gönderildi.

http://anfabone.com/02.02.2019_Paris-G%C3%BCven%27e%20destek_1.mp4

Eyleme Fransız Komünist Partisi Champigny Belediye Başkanı Christian Fautré, Champigny Belediye Encümeni Sergine Lefief, Champigny Fransız Komünist Partisi Şube Başkanı Christian Chauve, Champigny Belediye Encümeni ve Kürdistan-Fransa Dayanışma Derneği Üyesi Şengül Karaca ve Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ile, belediye encümenlerinin yanı sıra birçok Fransız ve Kürt katıldı. Eylemde konuşmacılar, tecridin bir insanlık suçu olduğunu vurguladı. Strasbourg kentinde direnişçinin yaptığı süresiz dönüşümsüz açlık grevini selamladı.

Sarı Yelekliler bilgilendirildi

Öte yandan Fransa’da sosyal adaletsizliğe karşı 2.5 aydır süren Sarı Yelekliler tecrit konusunda bilgilendirildi. Cumartesi günü Strasbourg’ta Sarı Yelekliler eylem yaptığı esnada Avrupa Konseyi önünde Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nde bulunan eylemciler, tecride karşı duyarlılık talep etti.

Aralarında Kürtlerle Dayanışma Kollektifi üyesi Fransız sol partilerin üyelerinin de olduğu eylemciler, Sarı Yelekliler’e tecride ilişkin bildiriler dağıttı. Sarı Yelekliler eylemcileri ise Kürt ve Fransız Kürtlerle Dayanışma Kolektifi eylemcilerini sık sık ‘Öcalan’a özgürlük’ sloganlarıyla destekledi. Sarı Yelekliler’in birçoğu Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eyleminin olduğu alanda durarak, Kürtler ve tecride karşı devam eden süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri hakkında bilgi aldı.

Bu arada Cuma akşamı Kürtler, Marsilya ve Bordeaux kentlerinde de sokağa çıkarak açlık grevi eylemcilerini destekledi.   

http://anfabone.com/03.02.2019_Marsilya-a%C3%A7l%C4%B1k%20grevlerine%20destek_1.mp4  

 STRASBOURG