Adalet karanlıkta kaldıkça Fransa suçludur!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Paris Katliamı’nın 9. yıldönümünde Kürtler ve dostları Fransa’nın başkenti Paris’te yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte konuşmacılar, “Fransa adaleti sağlamayarak bu katliamın ortağı olacak” diye belirtti. 

SELMA AKKAYA/PARİS

Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK’nin kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbin) ve Kürt gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahi), için Paris’te  Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa  Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) çağrısıyla “Adalet yürüyüşü” gerçekleştirildi.

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde bir araya gelen şehit aileleri, Kürdistani kurum temsilcileri, Kürt Kadın Hareketi üyeleri ve Kürt dostları, “Adalet Karanlıkta kaldıkça Fransa suçludur!” pankartı ile saat 12.00’de sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Katliamın 9. yılında ellerinde karanfiller ve üç Kürt devrimci kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in flamalarını taşıyan kitle, Kürdistan Enformasyon Bürosu’na yürüdü. Fransız Komünist Parti Genel Sekreteri ve cumhurbaşkanı adayı Fabien Roussel, Paris Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Helene Bidard, 10. Paris Belediyesi encümenlerinin yanı sıra çok sayıda Fransız kurum da yürüyüşe katılım sağladı. 

Çiçekler bırakıldı

Kürdistan Enformasyon Bürosu önüne ulaşan kitle, büro önüne kurulan özel alana karanfil bıraktı. Mumların yandığı alanda, Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E), Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) adına çiçekler bırakıldı.

Katiller yargılanana kadar

9 yıllık adalet haykırışı bir kez daha 147 Rue Lafayette adresi önünde yankılanırken, Şehit aileleri adına Metin Cansız kitleye seslenendi. Katliamın 9. yılında bir kez daha adalet talebini haykıran Cansız, “Bu Adalet yürüyüşünde bizi bırakmayan dostları selamlıyorum. Bu katiller yargılananıncaya kadar mücadelemiz" sürecek dedi. 

Davanın takipçisiyiz

Metin Cansız ardından TJK-E üyesi  Zeynep Dersim de bir konuşma yaptı. Dersim, “Üç özgürlük şehidini bir kez daha anmak için buradayız" diyerek sözlerine başladı. "Bu katliamın failleri ilk günden bu yana belli. Failler yargılanıncaya kadar bu mücadele sürecek" diyen Dersim bu katliama sessiz kalanların, Erdoğan kadar suçlu olduğunun altını çizdi. Fransa’nın adaleti sağlamadığı sürece kendi adaletini de Karanlıkta bıraktığını belirten Dersim, bu davanın takipçisi olduklarını bir kez daha vurguladı.

Fransa suç ortağı olmamalı

Fransız Komünist Parti Genel Sekreteri ve cumhurbaşkanı adayı Fabien Roussel, "Komünist Parti-PCF delegasyonu olarak burada bulunmayı önemli bir görev olarak bildik. Katledilen üç Kürt yoldaşımızı anıyoruz ve bu vesile ile Kürt Kadın Hareketi’ni selamlıyorum. Fransa adaleti sağlamayarak bu katliamın ortağı olacak. Fransa derhal adaleti sağlamalı. Bu Fransa'nın Kürtlere karşı görevidir. Fransa öncelikle Kürt halkının yanında olmalıdır. Fransa Komünist Parti-PCF olarak Kürt halkının ve adalet mücadelesinin yanındayız" diyerek Fransa hükümetini Paris Katliamı dosyası için göreve çağırdı.

Bayrağınızı dalgalandırıyoruz

Sosyalist Kadınlar Birliği adına Ayşe Yumli Yeter söz aldı. Yeter, Sakine Cansız’ın kadın devrimciliğin sembol isimlerinden biri olduğunu hatırlatarak, “Mücadelenin her alanında bedel vermeyi göze aldı. O cinsinin ve mücadelesinin özgürlüğünü esas aldı. Biz devrimci kadınlar olarak bu devrimci mücadelenin bir parçası olmaya devam edeceğiz. 

Faşist Erdoğan sisteminin kadına yönelik şiddeti devam ediyor. Sakine yoldaş şunu bil ki, bu faşist sistem, bu büyük mücadele ile baş edemiyor. Bıraktığın bayrak düşmedi, düşmeyecek. Leyla, Fidan ve Sakine’nin mücadele bayrağı dalgalanacak” diye konuştu.

8 Ocak’ta buluşalım

KCDK-E başkanlık divanından Murat Ceylan da bir konuşma yaptı. Faşist diktatörlüğü ve Fransa’nın sessizliğini kınayarak sözlerine başlayan Ceylan, söz konusu katliamla Kürt Kadın çizgisi ve Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesinin hedeflediğini ifade etti. Fransa’nın bu katliamı aydınlatmadığı sürece suçlu olduğunu belirten Ceylan, 8 Ocak saat 12.00'de gerçekleşecek büyük yürüyüşe çağrı yaptı.

Öte yandan anma öncesi Fransız Komünist Parti Genel Sekreteri Fabien Roussel, Paris Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı, 10. Paris Belediyesi encümenlerini Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde üç kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için hazırlanan köşeyi ziyaret ederek saygı duruşu gerçekleştirdi. 

Belediyeye pankart asıldı

Katliamın yaşandığı 10. Paris bölge belediyesi “Adalet İstiyoruz" yazılı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğraflarının olduğu her dilde ‘Adalet" yazan pankart astı. Bir hafta boyunca pankart 10. Paris Belediyesi önünde duracak. Belediye 2014 yılından bu yana her yıl bir hafta pankart asıyor.

 

Fransız konsolosluklarına siyah çelenk

Avrupa’da birçok merkezde Fransa konsoloslukları önüne siyah çelenk bırakıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin, Hamburg, Frankfurt, Saarbrücken, Düsseldorf kentleri ve Londra’da halk Fransa konsoloslukları önünde protesto eylemi gerçekleştirildi.

Berlin’de bir araya gelen Destan Kadın Meclisi, Women Defend Rojava, Êzîdî Kadın Meclisi, Gemeinsam Kämpfen Berlin ve Nav-Berlin konsolosluk önüne siyah çelenk bıraktı.  

Eylemde, “Affetmeyeceğiz, Unutturmayacağız” pankartı ve Sara, Rojbin, Ronahi’nin bayrakları taşındı.

Hamburg’da ise Rojbin Kadın meclisi de konsolosluk önüne siyah çelenk bıraktı. Burada bir konuşma yapan aktivist Annen Bender,  “Acımız kadar öfkemizde büyüktür” diyerek “Bedeli ne olursa olsun adalet arayışımız devam edecek” dedi.

Saarbrücken’de bir araya gelen eylemciler saygı duruşunun ardından konsolosluk kapısına  “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı siyah çelenk bıraktı.

Frankfurt kentinde de Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) ve Alman dostlarının yer aldığı eylemde Fransa konsolosluğu önüne güllerle birlikte  katledilen 3 kadını temsilen 3 siyah ayakkabı ve üzerinde Rojbin, Sara, Ronahi’nin resmi bulunan siyah çelenk bırakıldı.

Londra’da da Fransa konsolosluğu önünde bir araya gelen kadınlar,  Paris Katliamı’nın aydınlatılmasını isteyerek konsolosluğa siyah çelenk bıraktı. Fransa devletinin aradan geçen 9 yıla rağmen halen olayı aydınlatmamasına tepki gösteren kadınlar,  sık sık  “Jin Jîyan Azadi”,  “Sara, Rojbin, Ronahi”,  “Şehid namirin” sloganları attı. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.