Af Örgütü: Suriye'ye dönenler işkence görüyor

Dünya Haberleri —

Uluslararası Af Örgütü

Uluslararası Af Örgütü

  • Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), ülkelerine dönen Suriyeli mültecilerin Esad rejimi tarafından gözaltına alındığını, tecavüze uğradığını, işkence gördüğünü ve kaybedildiğini açıkladı.

 

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’ye geri dönenlere ilişkin bir rapor yayımladı. Rapora göre dönüş yapanlar, kolluk güçleri tarafından gözaltına alınıyor, tecavüze uğruyor, işkence görüyor ve kaybediliyor. “Sen ölümüne gidiyorsun” başlığını taşıyan raporda Suriye’nin henüz güvenli bir ülke olmadığı ifade edilirken, 2017-2021 yılları arasında ülkeye dönen 13’ü çocuk olmak üzere 66 kişinin yaşadığı kötü muameleye yer verildi. Buna göre; 14 cinsel şiddet olayı, 17 kayıp ve 5 gözaltında ölüm tespit edildi.

Türkiye, Danimarka ve İsveç eleştirildi

Esad rejiminin baskı politikalarına rağmen Türkiye, Danimarka ve İsveç gibi ülkelerin, Suriyeli mültecileri zorla ülkeye geri göndermeye çalışması Af Örgütü tarafından eleştirildi. Özellikle Türkiye ve Lübnan’da çok sayıda Suriyeli mültecinin kötü yaşam koşullarına mahkum edildiği, ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığı kaydedildi.

‘Güvenli ülke söylemi doğru değil’

Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a “Suriyeli mültecileri ülkelerine zorla göndermeme” çağrısı yapan Af Örgütü, “Suriye artık güvenli bir ülke” yönündeki iddialara da karşı çıktı. Örgütün Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Marie Forestier, “Suriye’nin artık güvende olduğunu iddia eden herhangi bir hükümet, sahadaki korkunç gerçeği bilerek görmezden geliyor ” diye belirterek, ülkede çatışmaların azaldığını, fakat Suriye hükümetinin “Korkunç insan hakları ihlallerine eğiliminin azalmadığını” sözlerine ekledi.

Af Örgütü raporunda, Avrupa devletlerine çağrı yapıldı ve “Doğrudan veya dolaylı olarak mültecileri ülkelerine dönmeye zorlayan uygulamalardan derhal vazgeçin”  denildi.

7 milyon kişi ülkesini terk etti

Suriye’de yaklaşık 10 yıl süren savaş süreci boyunca yaklaşık 7 milyon kişi ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019 Kasım raporuna göre bölge ülkelerinde kayıtlı 5 milyon 718 bin 489 Suriyeli mülteci yaşıyor. Türkiye’de mülteci sayısı 3 milyon 800 bin civarında, Lübnan’da ise yaklaşık 1 milyon, Ürdün’de 700 bin, Irak’ta 250 bin, Mısır’da 130 binden fazla mülteci yaşıyor.

BM'nin verilerine göre 2016 ila 2019 yılları arasında Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'dan Suriye'ye dönen göçmenlerin sayısı 216 bin 719 oldu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.