Afetzedeler yalnız bırakıldı

Dünya Haberleri —

Foto: Afp

Foto: Afp

  • Yıkıcı depremin ardından Taliban yönetimi tarafından yalnız bırakılan ve ihtiyaçları karşılanmayan yoksul Afganlar evlerinin enkazının çevresinde hayatta kalma mücadelesi veriyor. 

Afganistan’da meydana gelen ve binden fazla insanın ölümüne sebep olan depremin ardından halen kayıplar aranıyor. Yardım çalışmaları kapasite ve ekipman yetersizlikleri ya da yağış gibi nedenlerle ağır aksak yapılıyor. Depremin ardından en az üç artçı sarsıntı meydana gelince daha fazla ev zarar gördü. Depremde 3 bine yakın ev yıkıldı veya ağır hasar gördü. Ölü sayısı ise dün itibariyle en az 1150’ye yükseldi. 

Taliban yönetemiyor

Geçen yıl Ağustos ayında devleti ele geçiren Taliban, 22 Haziran’da meydana gelen 5.9’luk deprem sonrası afet yönetiminde de kötü bir performans sergiliyor. Ülkede arama kurtarma ekipleri ile ekipmanlar çok yetersiz. Ayrıca afetlerde nasıl bir yol izleneceğine ve koordinasyona dair de tecrübe ve deneyim ortaya konamıyor. Devletin yapması gereken şeyleri halk ile sivil toplum örgütleri üstlenmiş durumda.

Enkazların arasında kalıyorlar

Depremden en ağır etkilenen Paktika viyaletinde köylüler bir zamanlar ev olan enkaz yığınlarının arasında hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Depremde her şeyini kaybeden yoksul halk, kendilerine kalacak yer sağlanmadığı için geceyi ya yıkık evlerinin yakınında ya da sokakta geçiriyor. Depremden ağır şekilde etkilenen kırsal bölgelere gıda, su, ilaç ve battaniye gibi temel ihtiyaçlar ise çoğunlukla gönüllü gruplar ve sivil toplum örgütleri tarafından götürülüyor. 

Durum facia

Yerel Afgan yardım girişimi Aseel’in Başkanı Ihsan Hassand “Durum korkunç. Çok sayıda ev tamamen yıkıldı. İnsanlar hayatlarının mahvolduğunu söylüyor. Bazı aileler sekiz üyelerini birden kaybetti” dedi.

KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.