Afganistan’da kıtlık kapıdan girdi

Kadın Haberleri —

Afganistan / Kabil /Foto: AFP

Afganistan / Kabil /Foto: AFP

  • BM’den bir heyet Kabil’de Taliban ile görüştü. Kadınların STK’larda çalışmasını isteyen BM heyeti, ‘kıtlığın kapıda’ olduğunu, 4 milyon çocuğun yeterli beslenmediğini açıklarken, Taliban, kadınlara getirilen kısıtlamalar hakkında, sorunun uzlaşı ile çözüleceğini umduklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths başkanlığında bir heyet Afganistan’ın başkenti Kabil’de Taliban ile görüştü. Euronews’te geçen habere göre yapılan görüşmede Afgan kadınlarına getirilen kısıtlamalar ve insani yardım önündeki engeller konuşuldu.

İnsani yardım için kadınlar aktif rol almalı

Taliban’ın Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki ve Başbakan Yardımcısı Vekili Abdul Selam Hanefi ile BM heyetinin yaptığı görüşmenin içeriğine ilişkin konuşan Martin Griffiths, Afganistan'da geçen ay kadınların üniversite eğitimleri ve yerel, yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarının askıya alınması hakkında endişelerini dile getirerek, Afgan halkına yönelik insani yardımın etkin şekilde ulaştırılması için kadınların aktif rol alması gerektiğine işaret etti.

Kadın personele daha fazla insani yardım alanının (yeniden) açılmasını umduğunu dile getiren Griffitshs, "Bazı Taliban liderleri bana, örgütün yönetim olarak kadınların insani yardım çalışmalarındaki rolü, imkanı ve özgürlüğü konusunda daha fazla netlik sağlayacak yönergeler üzerinde çalıştığını söyledi" dedi.

Kıtlık yaklaşıyor

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths konuşmasında, Taliban’ın STK'lardan çalışan kadın personele yeniden izin verecek insani yardım alanları konusuna açıklık getirmeye çağırdı. 

Uluslararası toplumun Afganistan'a yardım etmek için kadınların çalışmasını isteyeceğini belirten Griffiths, "Zamanımız yok, kış kapıda, insanlar ölüyor, kıtlık yaklaşıyor. Şu anda karar alınması gerekiyor" uyarısında bulundu. 

4 Milyon çocuk beslenme sorunu yaşıyor

İnsani yardım kuruluşları, Afganistan'ın dünyanın en kötü insani krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğu, 38 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının açlıkla karşı karşıya kaldığı ve yaklaşık dört milyon çocuğun yetersiz beslenme sorunu yaşadığını belirtiyor. 

Griffiths, 2023 yılı için ihtiyaç içindeki 28 milyon Afgan'a insani yardım sağlanması için 4,6 milyar dolar yardım çağrısında bulunduklarını aktardı.

Taliban kadınları silah olarak kullanıyor

Uluslararası alandaki kurum ve kuruluşlara karşı kadın ve kadına yönelik şiddet politikalarını bir silah olarak kullanan Taliban yönetiminin Başbakan Yardımcısı Abdul Selam Hanefi, Afganistan'a yönelik insani yardımın her şart altında devam etmesi gerektiğinin altını çizerek, kadınlara getirilen kısıtlamalar hakkında "Bu konudaki sorunun uzlaşı ile çözüleceğini umuyoruz" ifadesini kullandı.

Taliban, halihazırda kadınların sadece sağlık sektöründe çalışmasına izin veriyor. 

Geçen hafta Kabil'i ziyaret eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed başkanlığındaki üst düzey BM heyeti de Taliban ile yaptığı görüşmede kadınlara yönelik kısıtlamaları gündemine almış ve Taliban’dan kısıtlamaları kaldırmasını istemişti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.