“Hiç kimse illegal değildir”, “İltica bir haktır” ve “Sınırdışıları durdurun” pankartlarıyla yürüyen öğrenciler, merkez tren istasyonundan Eyalet Parlamentosu’nun önüne kadar yürüyerek SPD hükümetinden mültecilere oturum hakkı verilmesini talep etti. Yürüyüş boyunca polisin öğrencileri uzaktan seyretmesi gözlerden kaçmazken, yılbaşı alışverişi için sokaklarda olan insanlar alkışlarla eylemcilere destek verdi.


Özdemir de katıldı

Anti faşist gruplar, kiliseler ve Sol Partisi’nin de destek verdiği eyleme katılan Kürt kökenli milletvekili Cansu Özdemir, savaştan kaçarak Hamburg’a gelen 300 Libyalının çok zor şartlar altında yaşamlarını idame etmeye çalıştıklarını belirterek, “Libya’daki iç savaşa rağmen bu insanlar geri gönderilmek isteniyor. Bu, insanları bile bile ölüme göndermek olur” dedi. SPD’li eyalet hükümetinin iltica politikasını eleştiren Özdemir, Sol Parti olarak her zaman mültecilerin yanında yer aldıklarını dile getirdi.

Mülteciler eyleme hazırlanıyor
Bu arada Hamburg merkez tren istasyonunda bilgilendirme standı açan Afrikalı mülteciler, kamuoyundan daha fazla destek talep etti. ‘Lampedusa Grubu’ olarak iltica başvurularının kabul edilmesini talep eden Kuzey Afrikalı mülteciler, eyalet hükümetinin sınırdışı yasasını reddederek, toplu kimlik bildiriminde bulunacaklarını açıklamışlardı.


MEHMET ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG