Ağır hasta tutsağa kelepçe işkencesi

.

.

  • Askeri ambulansla 9 saat kelepçeli yolculuk yaptırılarak Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edilen ağır hasta tutsak Emin Gurban, tekli hücrede tutuluyor.

Birçok hastalığı bulunan ve bireysel ihtiyaçlarını tek başına karşılamayan Emin Gurban, Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nden ambulansla Ereğli Yüksek Güvenli Kapalı Cezaevi’ne sevk edilerek, tek kişilik hücreye konuldu. Yaklaşık 10 yıldır Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Gurban, 1 Aralık’ta rahatsızlığından dolayı Kocaeli Seka Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı, ancak ağrılara dair tespit yapılamadan tekrar cezaevine gönderildi. 6 Aralık’ta ise vücudunun sağ tarafını hissetmediği gibi kusma ve birçok şikayet ile tekrar hastaneye kaldırılan Gurban, oradan da Nöroloji bölümüne sevk edildi. Doktorlar, iki beyin damarının tıkandığı ve anjiyo olması gerektiği bilgisini verirken, 6 gün müşahede altında tutulan Gurban’ın tedavisine Kocaeli Tıp Fakültesi’nde devam edilmesi kararı verildi ve 12 Aralık’ta yeniden cezaevine geri gönderildi. Cezaevine döndükten sonra şikayetleri devam eden Gurban, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edilmeyi beklerken, 16 Aralık sabahı saat 06.00'da askeri bir ambulansla kelepçeli olarak 9 saat yolculuk yaptırılarak, Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edildi.

Aileye bir gün sonra haber

Kısmi felçli bir şekilde Kocaeli Seka Devlet Hastanesi aciline kaldırılan Gurban’ın ailesine bu gelişmeden bir gün sonra haber verildi. Hastaneye gittiklerinde Gurban’ın sağlık durumuyla ilgili bilgileri olmayan ailesi, askerler tarafından psikolojik şiddete maruz bırakıldı. Gurban’ın kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ailenin yaptığı refakat başvurusu reddedilirken, ağır hasta tutuklu Gurban enfeksiyon riskine rağmen günlerce temel ihtiyaçlarını karşılayamadı.

Seka Devlet Hastanesi’nde ziyaret eden ailesi, Gurban’ın baş dönmesi ve sürekli düşme riski yaşadığını söyledi. Ailesi, Gurban’ın 16 Aralık’ta Konya’ya sürgün edildiğini diğer tutsaklardan öğrendiğini, avukatına haber verilmediğini ve uzun uğraşlar sonrası kaldığı cezaevini öğrendiklerini belirtti.

Ölüme terk edildi

İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) konuya dair mektup yazan ailenin dilekçesi, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına gönderildi. Bunun yanı sıra tedavi yapılmadan sürgün edilmesi hakkında suç duyurusunda bulunan aile, Gurban’ın ölüme terk edildiğini söyledi.

Tekli hücrede

Tekli hücrede tutulan ve bir haftadır sadece yoğurt ve ekmek tükettiğini ailesine anlatan Gurban’ın, bu hafta Konya Devlet Hastanesi’ne sevkinin yapılması beklenirken, hastanenin vereceği rapor sonucu üç kişilik odaya geçirilmesi cezaevi idaresi tarafından değerlendirilecek.

İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, “Gurban öz bakımını yapabilecek durumda değil. Zaten bu ‘Yüksek Güvenlikli’ inşa sebebi, ağır tecrit koşullarının tutsaklara uygulanması. Bu ağır tecrit koşulları, tutsakları sağlıklı olsalar bile aslında sağlıksız hale dönüştüren hem fiziksel hem de psikolojik olarak pek çok rahatsızlığa sebep olan kapatılma mekanlar. Ağır hasta tutukluların bir an önce tahliye edilmesi gerekiyor. Hastane raporu alındıktan sonra yine izleyeceğiz. Üçlü odaya alınması talebimizi ailesi de biz de yenileyeceğiz. Sürecini de takip edeceğiz” dedi. 

Yaşam hakkı ihlali

Cezaevlerinin kendi iç yönetmeliklerine göre tutuklu ailelerine bilgi vermesi gerektiğinin altını çizen Çevirmen, şunları ifade etti: “Özellik siyasi tutsakları ailelerinden binlerce kilometre uzakta tutuyorlar ve bu tutsakların aileleri ile telefon görüşmeleri var. Kapalı görüşleri var, açık görüşleri var. O nedenle bunlardan haberdar olmaları gerekiyor. Gurban, hastalık sürecinin belli bir iyileşme evresine gelmesinden sonra sevkinin yapılmasını talep ediyor ancak idare tarafından bu kabul edilmiyor ve kelepçeli olarak 9 saat boyunca ailesine haber verilmeden sevk ediliyor. Yani bu her anlamda bir yaşam hakkı ihlaline neden olabilecek bir durumdur. O hasta mahpuslara geri dönülemeyecek bir durum söz konusu olmuş olsa, bunun sorumlusu kim olmuş olacak.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.