Ağır kayıplara kimyasalla yanıt

  •  Hareketli tim, mevzi ve tünel savaş tarzını zengin taktiklerle uygulayan gerilla, inisiyatifi elinde tutarak, Türk ordusunun sadece bir günde 44 kez kimyasal silah kullanmasına rağmen eylemler düzenledi; 20 Türk askerini savaş dışı bıraktı, 3 dronu düşürdü. 

 

HPG BİM, zorlanan Türk ordusunun yoğun bir biçimde savaş mevzilerine ve tünellerine karşı kimyasal silah kullandığını belirterek, "İşgalci Türk ordusu ne kullanırsa kullansın gerillanın tarihi direnişini ve Apocu fedai iradesini asla kıramayacaktır" dedi. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, saldırı ve eylemlerle ilgili şu bilgiler verildi:

Avaşîn Bölgesi

*  Gerilla, 17 Mayıs günü saat 12.00 ve 14.05‘te Werxelê Direniş Alanı’nı kimyasal silahlarla bombalamak isteyen Türk askerlerine, ağır silahlar ve sabotaj taktiğiyle müdahale etti; 1'ini öldürdü, 3'ünü yaraladı. Darbe alarak bir kademe geri çekilmek zorunda kalan Türk ordusu, Werxelê Direniş Alanı’nı 15 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı.

Zap Bölgesi

*  Şikefta Birîndara Direniş Alanı’nın Kevirêkun savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, 17 Mayıs günü saat 13.00’te iki kez suikast taktiğiyle hedef alındı; 2'si öldürüldü. 

*  Aynı gün saat 07.20’de Şikefta Birîndara Direniş Alanı’nın savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen Türk askerleri, denetim altına alınarak ferdi ve ağır silahlarla vurulunca bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. Ayrıca alan üzerinde bulunan 2 dron vurularak düşürüldü. Öğle saatlerinde ise alandaki Türk askerleri ağır silahlar, suikast taktiği ve 3 kez de sabotaj taktiğiyle hedef alındı. Burada da 8 Türk askeri öldürüldü, 3'ü ise ağır yaralandı. Türk ordusu, akşam saatlerinde kayıplarını helikopterlerle alandan uzaklaştırmak istedi ama gerilla müdahale ederek ateş altına aldı. Bunun üzerine helikopterler alandan uzaklaşmak zorunda kaldı. 

*  Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın Şehîd Hewrê savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, 17 Mayıs günü saat 09.30’da sabotaj taktiğiyle vuruldu. Üstelik bu eylemde, Türk ordusuna ait olan ve daha önce el konulan patlayıcılar kullanıldı; 3 Türk askeri öldürüldü. 

* YJA Star gerillaları, 17 Mayıs günü saat 12.10’da Şehîd Şahîn Direniş Alanı üzerinde bulunan 1 dronu vurarak düşürdü. 

*  Gerillanın 17 Mayıs günki etkili eylemleri sonucunda darbe alan ve ilerleyemeyen Türk ordusu, Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın ehîd Hewrê ve Şehîd Berxwedan savaş mevzileri ile Çiyareş Direniş Alanı’nın Girê Cehennem savaş mevzilerini 29 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı. 

* Türk ordusu, 17 Mayıs günü Zap’a bağlı Çemço ve Şikefta Birîndara alanlarını 4 kez savaş uçaklarıyla; Girê Amediye ve Girê FM alanlarını ise sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle bombaladı. 

* Metîna'ya bağlı Girê Hakkarî ve Girê Ortê'yi de aynı gün sınır hattındaki karakollardan atılan obüsler ve 6 kez de savaş uçaklarıyla bombaladı. 

BİM, açıklamasında şunları altın çizdi: "Zorlanan işgalci Türk ordusu sürekli olarak ve yoğun bir biçimde gerillanın savaş mevzilerine ve tünellerine karşı kimyasal silah kullanmaktadır. Türk ordusunun her gün onlarca kez namertçe başvurduğu kimyasal silah kullanımı, sıradan saldırılar olmayıp hiç kimse tarafından sıradanlaştırılmamalı ve bu savaş suçu normal görülmemelidir. Sadece 17 Mayıs günü Direniş Alanları’ndaki savaş mevzilerine ve tünellerine karşı 44 kez kimyasal silah kullanıldı" dedi.   BEHDİNAN

 

Lêlikan kahramanları

Xakurkê'ye bağlı Lêlikan'da 24 saat süren eylemlerde 28 Türk askerini öldüren kahramanlardan Rustem, Lezgîn, Agît ve Dijwar, çekilme sırasındaki çatışmada şehit düştü. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu detayları paylaştı:

* Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi kapsamında 14 Mayıs günü saat 00.30’da Xakurkê'ye bağlı Lêlikan ve Dayla köyleri arasındaki arazide hareket halinde olan Türk ordusuna ait 1 Reo tipi araç imha edildi, 14 Türk askeri öldürüldü. 

* 15 Mayıs’ı 16 Mayıs’a bağlayan gece saat 00.00’da ise Girê Lêlikan alanında Türk askerlerini konuşlandığı bir tepeye iki koldan sızma eylemi gerçekleştirildi. Çok kısa sürede tepedeki tüm mevzileri düşüren gerilla, 12 Türk askerinin cenazesinin üzerine gitti. Kayıp vermeden çekilen gerilla, Herkarê köyü civarında Türk askerleri ile temas sağladı ve çatışma sabah saatlerine kadar devam etti. Bu çatışmalarda da 2 Türk askeri öldürüldü.

*  Büyük bir cesaretle düşmanın üzerine giden, taktik yaratıcılıkla çok kısa bir sürede düşman hedefini düşüren Rustem, Lezgîn, Agît ve Dijwar şehidate ulaştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.