Ağrı dörtte anlaştı

Yeşil Sol Parti / Ağrı

Yeşil Sol Parti / Ağrı

  • Yeşil Sol Parti, dün Ağrı’da miting gerçekleştirdi. Ağrı'da dörtte dört sözü verildi. Agirî'de mitingde konuşan Yeşil Sol Parti adaylarından Sırrı Sakık, Kürtler arasında aşiretlere dayalı bölünmenin bir tarafa bırakılmasını isteyerek, Kürt halkının ortak çıkarlarına dikkat çekti. Sakık, "Bu kentte dörtte dört yapacağız. Plakamız 04, onların boynuna 0’ı takıp göndereceğiz" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Agirî’de on binlerce kişinin katılımıyla coşkulu bir miting düzenledi. Dörtyol Kavşağı’ndaki mitinge, “Ağrı Dağı’nın Yüce Sema’sı güneşin doğmaya devam ediyor” pankartı damga vururken, sık sık "Jin jiyan azadî" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Miting programı, Sema Yüce’nin annesi Zennure Yüce, kent adayları ve parti temsilcilerini halkı selamlamasının ardından başladı. Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüsü Cemal Kaya, “Bize 'takati kalmadı', 'iki kişiyi bir araya getirecek mecali kalmadı' diyenler bu meydana baksınlar. Tecrit uyguladılar, insanları cezaevine attılar, korku imparatorluğu yarattılar ama biz korkmadık. Biz Kürt'üz burası da Kurdistan’dır” dedi.

Özgür ve onurlu yarınlar için

Adaylarından Zelal Yıldız da şunları söyledi: “Burada gösterdiğiniz direniş, özgürlüğün müjdecisidir. Bu coşkunuz faşist AKP-MHP iktidarına korku salmaktadır. Bu seçim tüm halklar için tarihi bir seçim olacaktır. Yeşil Sol Parti’ye vereceğiniz her oy demokratik toplumun inşası, özgür ve onurlu yarınların nişanesi, zindanların kapısının açılmasıdır."

 

 

Sizleri göçe mecbur ettiler

“Bu coşkunuz, zindanda hukuksuz yere rehin tutulan yoldaşlarımızın kapısını açacak" diyen adaylardan Heval Bozdağ, şunları ifade etti: "Bugün halkımız ekinini ekemiyor, tüccar hayvan alamıyor, gençlerin geleceğini çaldılar, emeğinizi sömürdüler. Sizleri Kanadalara, Amerikalara mecbur ettiler. Bunun hesabının sorulacağı tarih yakındır. Sağlık en iddialı oldukları konuydu; hastane yaptılar doktor yok, doktor geldi tedavi için araç-gereç yok. ‘Erzurum yollarında ölmek istemiyoruz’ dedik ama bunu yapmadılar. Sağlık hakkı ücretsiz, nitelikli, ana dilinde yani Kürtçe olmalıdır. Gelecek dönem hepimiz için önemli bir dönem. Masada daha güçlü oturmak istiyoruz. Ana dilde eğitim, anayasal eşitlik istiyoruz."

Sandıklarda ders verelim

Bir diğer aday Nejla Demir ise “Bu seçimde adım adım ördükleri faşizmin duvarlarını, tecridi yıkacağız. Bu umutla sandığa giderek onlara ders verelim” dedi.

 

 

Anayasal statü istiyoruz

PSK’den Mehmet Yüce Kürt ittifakının önemine değindiği konuşmasında şunları kaydetti: "Her yerde bir araya gelerek halkımızı özgürlüğüne kavuşturmamız gerekiyor. Bizim de her halk gibi kendi kimlik ve dilimizle yaşamamız lazım. Bizim sorunumuz milli bir sorundur. Bizim en az 90 milletvekili çıkarmamız lazım ve buna gücümüz var. Meclis'te anahtar rolü oynamamız için bu elzemdir. Yeni bir anayasanın mutlaka yapılması ve bizim kimliğimizin resmi olarak yer alması lazım."

Boyunlarına '0'ı takalım

Son olarak konuşan Agirî adayı Sırrı Sakık, 2014'te yapılan yerel seçimlerde kentte yaşananları anlattı. Sakık, "Yetkililer seçime hile kattılar. Burada 30 bin insan toplandı ve iradelerine sahip çıktır. Vali gelip bana dağılmamız için yalvardı. Daha sonra bir daha seçime gittik ve ikinci seçimde Ağrılılar onlara derslerini verdi. AKP döneminde burada hırsızlık vardı. O hırsızlıkların önünü kestik, 100 trilyon borç ödedik, 100 trilyon ise hizmet yaptık. Bu kentte dörtte dört yapacağız. Plakımız 04, onların boynuna '0’ı takıp göndereceğiz. Bu kentte hukuksuzluk, hırsızlık ve zulüm var. Şu an belediyede katrilyon borç var. Burada yüzlerce işe gitmeyen ama maaş alanlar var. Hatta bazı belediye çalışanlarının şu an İzmir’de seçim çalışmalarında olduğu söyleniyor. Belediye sizin babanızın çiftliği değil. Sırtını AKP-MHP iktidarına dayayanlar tehdit ediyorlardı. Şimdi hesaplaşma zamanıdır. Halkın iradesine kayyum atanmasını reddediyoruz. Ne Süleyman Soylu ne diğerleri yapabilir bunu” dedi.

 

 

'Soysuz Süleyman' sloganı

Bu sırada kitleden “Süleyman Soysuz” sloganı yükseldi. Sakık, konuşmasına şöyle devam etti: “Çözüm sürecinde Tendürek’te yaralı askerleri sırtımızda taşıdık. Orada bir arkadaşımız hayatını kaybetti. Orada askerleri sırtlayanlar bu adliyede cezalandırıldı. Çözüm süreci bitti ve herkese yine cezalar verildi. O tarihte Diyadin’de fırında çalışan iki çocuk vardı. Özel hareket fırını bastı ve bu çocukları paramparça etti. Bu çocukların çatışmada hayatlarını kaybettiler dediler ama Diyadinliler ayağa kalktı. Şehir ağladı, insanlar ağladı ama bu katillerin suçlarını örtbas ettiler. İşte bu topraklar böyle acılar gördü. Ben ve arkadaşlarımızın boynunun borcudur; Orhan ve Muhammed’in katillerini yargı önüne çıkaracağız.”

Yaralarımızı birlikte saracağız

Agirî’yi barış kenti yaptıklarını belirten Sakık, “Biz önümüzdeki dönem dört vekil aldıktan sonra 7 ilçe ve merkez belediyeyi alacağız. Bu kentin yoksul olduğunu biliyoruz. Bu kent sürekli göç veriyor. Bu kentin 45 bin çocuğu yurt dışında. Avrupa, Kanada, Amerika’ya gittiler. Çünkü burada baskı var ve karınlarını doyuramıyorlar. Bu kent tarım, hayvancılık kenti ama Et Balık Kurumu önünde ucuz et almak için kuyrukta insanlar bekliyor. Bu, ülkenin ayıbıdır. Hep birlikte yaralarımızı sarmamız gerekiyor. Sürgündeki binlerce insanın gözü sizin oyunuzda. Bir oy iktidarı değiştirecek, bir oy bu kentin kaderini değiştirecek. Birlikte huzur içinde olan bir kenti inşa edeceğiz. Biz sizi bunlara ezdirmeyeceğiz. Siz nasıl ki 2014’te burada tarih yazdıysanız 14 Mayıs’ta da tarih yazacaksınız."

Yaşadığı rahatsızlık nedeniyle mitinge katılamayan Kürt siyasetçi Ahmet Türk, görüntülü mesaj gönderdi.

Miting, Şehribana Kurdî’nin sahne almasıyla devam etti. AĞRI

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.