‘Aile kararıyla’ katletmişler!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Tecavüz ettiği Fatma Altınmakas cinayetinde “tanık” sıfatıyla dinlenen Sinan Altınmakas, tecavüz suçlamasını reddederek, kardeşi tarafından gerçekleştirilen cinayetin “aile büyüklerinden alınan emirle” yaşandığını itiraf etti. 

 AGIRÎ

Mûş’un Melazgir ilçesinde, aile içerisinde tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra eşi Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz 2020 tarihinde katledilen Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin açılan davanın ilk duruşması Agirî’nin Patnos ilçesindeki Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan sanık Kazım Altınmakas, savunmasını yaptı. Daha önce savcılıkta Fatma’yı “nasıl olduğunu bilmeden” öldürdüğünü ileri süren sanık Altınmakas, bu kez silahı Fatma’nın elinde almaya çalıştığı sırada ateş aldığını söyledi.

Çocukları ile tehdit edilmiş

Sanık Altınmakas’ın ardından tanıklar dinlendi. Tanık Fatma Ayaz, sanık Altınmakas’ın kardeşi Sinan Altınmakas’ın Fatma’yı çocukları ile tehdit ederek, tecavüz ettiğini kaydetti. İlk suç duyurusunun ardından sanık Kazım Altınmakas’ın kendisini aradığını ifade eden Ayaz, S. Altınmakas’ın sanık kardeşi Kazım Altınmakas’ı Fatma’yı öldürmesi yönünde tehdit edildiğini anlattı. 
 
‘Aile kararıyla’ katledildi' itirafı

Ardından Fatma’ya tecavüz ettiği belirtilen Sinan Altınmakas  dinlendi. Tecavüz suçlamasını reddeden S. Altınmakas, “Kazım abim beni aradı ve eşini öldüreceğini söyledi. Ben de öldürmemesini ve babasının evine götürmesini söyledim. Abim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış” itirafında bulundu.

Mahkeme heyeti, Sinan Altınmakas’ın kullandığı iletişim numarasının HTS kayıtlarının alınmasına ve sanık Kazım Altınmakas’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşma 6 Mayıs’a ertelendi. 

Ne olmuştu?

Mûş’un Melazgir ilçesine bağlı Qêranlî köyünde yaşayan 6 çocuk annesi Fatma Altınmakas, eşinin kardeşi Sinan Altınmakas'ın sistematik tecavüzüne uğrayarak, tehdit edildiği gerekçesiyle 12 Temmuz 2020'de Konakkuran Jandarma Karakolu'na suç duyurusu yaptı. Sinan Altınmakas gözaltına alındı ancak sevk edildiği mahkeme tarafından “şüphelinin sabit ikametgah oluşu, delilleri karatma ihtimalinin olmaması” gerekçeleriyle serbest bırakıldı. 

Ayrıca Fatma Altınmakas’ın, jandarma karakoluna yaptığı şikayet başvurusunda, Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için uğradığı şiddeti anlatamadığı ortaya çıktı. Sinan Altınmakas'ın serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, eşi Kazım Altınmakas tarafından katledildi. Kazım Altınmakas bunun üzerine “kasten öldürme” suçundan tutuklandı.

Fatma Altınmakas’a tecavüz eden Sinan Altınmakas'ın tutuklanması için yapılan başvuru ise “adli kontrol tedbirleri ölçülü” denilerek reddedildi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.