Aileler adalet istiyor

Dünya Haberleri —

  • Hanau’daki ırkçı saldırıda katledilenlerin aileleri soruşturmanın kapatılmasına tepki göstererek adalet istedi. 

Almanya’da Federal Başsavcılık 4’ü Türkiyeli 9 kişinin hayatını kaybettiği Hanau Katliamı soruşturmasında Perşembe günü  takipsizlik kararı verip dosyayı kapatmıştı. Karar, hem acılı aileler hem 19 Şubat Hanau İnisiyatifi tarafından tepkiyle karşılandı. Aileler, “Sorularımız yanıtsız kaldı. Polisin ihmali ve dahli araştırılmadı. Irkçı saldırının cezasız kalması yeni saldırılara zemin hazırlıyor” dedi.

Babanın rolü araştırılmadı

Katliamla ilgili cevap bekleyen birçok soru olduğuna dikkat çeken 19 Şubat Hanau İnisiyatifi, “Savcılık, suç ortaklarına ilişkin soruşturma yürüttü. Ancak suçun işlendiği gece failin babasının rolüne ilişkin bir araştırma göremiyoruz” dedi. 

İhmaller zinciri soruşturulmadı

Açıklamanın devamında polisin ihmalinin araştırılmasını isteyen İnisiyatif şu hususlara dikkat çekti: “Suçun işlendiği geceden önce, gece sırasında ve sonrasında polisin ve resmi kurumların başarısızlığına dair tüm suçlamalarımız, sorularımız ve eleştirilerimiz başsavcılığın soruşturmasında dikkate alınmamıştır. Özellikle faile silah ruhsatı verilmesi, polis acil arama numarasına erişilememesi, ikinci suç mahallindeki acil çıkış kapısının kapalı olması ve failin evine gecikmeli baskın yapılması, ayrıca Hanau'daki aşırı sağcı polis memurlarının olaya ilişkin rolü hakkındaki sorular bir bütün olarak Hessen eyalet hükümetinin sorumluluğundadır ve açıklığa kavuşturulmalıdır.”

Cezasızlık yenilerini yaratır

Katliamda hayatını kaybeden gençlerden Ferhat Unvar’ın anesi Serpil Temiz Unvar ise “Aşırı sağcı ideolojileri yaymanın cezasız kalması, daha fazla çözülmemiş ırkçı saldırılara zemin hazırlıyor. ‘Harika’ bir gelecek bizi bekliyor” sözleriyle karara tepki gösterdi. 

Siyasi sorumluluk kabul edilmeli 

Hanau Katliamı’nın aydınlatılması için Hessen Eyalet Meclisi’nde kurulan Araştırma Komisyonu ise dün aileleri dinlemeye devam etti. 3 Aralık’ta ilk oturumunu yapan Komisyon dün de katliamda yaşamını yitiren Sedat Gürbüz’ün (30) annesi Ermiş Gürbüz’ü dinledi. Oğlunu kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olduğunu vurgulayan Gürbüz, saldırgana silah ruhsatı verilmesinin sorumluluğunu hiçbir makamın üstlenmediğini vurgulayarak “Hatalar görülmeli, siyasi sorumluluk kabul edilmeli” mesajı verdi. 

Meclis önünde protesto

Görüşmeler sürerken parlamento binası önünde ise takipsizlik kararını protesto edildi. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan aileler “adalet” talebini yineledi. 

22 aydır sorularımız yanıtsız

19 Şubat Hanau İnsiyatifi Temsilcisi Newroz Duman yaptığı konuşmada, Hanau’da saldırı öncesi, saldırı anı ve sonrasında yaşananlardan Hessen eyaleti güvenlik güçlerinin sorumlu olduğunu belirterek, “22 aydır sorularımız yanıtsız. Sorularımız Hessen eyalet hükümeti ve güvenlik dairesine, polisleredir. Her şey aydınlatılmalıdır” dedi. Duman, takipsizlik kararı verilmesinin “dosyanın aydınlatıldığı” anlamına gelmediğinin altını çizerek, “Meclis’teki komisyon cevapsız sorulara dikkat çekmek için çok daha büyük bir önem taşıyor” dedi. 

Hessen Eyaleti Sol Parti Milletvekili Saadet Sönmez ise “Aileler haklı olarak cevapsız sorulara yanıt arıyor. Biz de bu soruların açığa çıkması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. 

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.