Ailesi: KDP Türkiye’ye teslim etti

  • KDP’nin Türkiye’ye teslim ettiği Kürt siyasetçi Ömer Bartan’ın ailesi, ajanlık dayatmalarını kabul etmediği için 28 Ocak’ta gözleri kapalı, elleri kelepçeli bir şekildi Türkiye’ye teslim edildiğini söyledi.

Türkiye’de “Örgüt üyeliği” iddiasıyla aldığı hapis cezası nedeniyle Federe Kürdistan’ın Hewlêr kentine gitmek zorunda kalan Kürt siyasetçi Ömer Bartan (48), kısa bir süre sonra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) asayiş güçleri tarafından 3 Temmuz 2019’da tutuklandı. KDP asayişi, Bartan’ın tutuklu bulunduğu 19 ay boyunca ailesine hiçbir bilgi vermedi. Türkiye’de yaşayan ailesi birçok kez Hewlêr’e gidip Bartan hakkında bilgi almak, görüşmek istedi, ancak hiçbir şekilde izin verilmedi. Bartan, 28 Ocak tarihinde elleri ve gözleri bağlı bir şekilde Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı’nda Türkiye’ye teslim edildi. Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Bartan, 22 Şubat’ta kaldığı cezaevinde ailesini arayarak, yaşadıklarını paylaştı. Olayın basına yansımasının ardından Federe Kürdistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bartan ile ilgili haberin asılsız olduğu ve gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü. Üstelik bu açıklamayla yetinmeyen KDP, Kürt basını ve PKK’yi suçlamayı sürdürdü. Bartan Ailesi, KDP tarafının yalan söylediğini belirterek, iş birliğini reddettiği için bir suçlu gibi Türkiye’ye verildiğini söyledi.

Ailesi, Bartan’ın Federe Kürdistan’a gitmesi, tutuklanması ve Türkiye’ye teslim edilmesi sürecini Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. Kardeşi Bekir Bartan, ağabeyinin 1992’de Bitlis Belediyesi’nde çalıştığı sırada gözaltına alındığını ve “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklandığını söyledi. Ağabeyi Bartan’ın ilk olarak Mardin Cezaevi’ne ardından Bartın Cezaevi’ne sevk edildiğini aktaran Bartan, “Ömer, Haziran 2001’de cezası bittiği için kaldığı cezaevinden tahliye oldu. Cezaevinden çıktıktan sonra o dönem Manisa’da, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) çalışmalarında yer aldı. Ömer, siyasi parti çalışmalarını yürütürken, polisler tarafından fiziki takibe alınarak, psikolojik baskıya maruz kalıyordu. Ömer, sadece Manisa’da çalışmadı. 2014, 2015 ve 2016 yıllarında Van ve Adana‘da siyasi faaliyetlerine devam etti. Siyasi faaliyetleri nedeniyle hakkında soruşturmalar açıldı ve yargılandığı davaların birinde, bildiğim kadarıyla 7.5 yıl hapis cezası aldı. Yargıtay tarafından cezası onandığı için Federe Kürdistan’a gitmek zorunda kaldı” şeklinde anlattı.

KDP tarafından tutuklandı

 Ağabeyinin Hewlêr’e gitmesinin ardından iletişim halinde olduklarını belirten Bartan, 3 Temmuz 2019’da KDP asayişi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden tutuklandığını söyledi. Ağabeyinin tutuklanmasının ardından 3.5 ay boyunca kendisinden haber alamadıklarını ifade eden Bartan, ”Hewlêr’de tutuklu olan ve yakınları Türkiye’de kalan aileler aracılığıyla ağabeyimin KDP güçleri tarafından tutuklandığını öğrendik” dedi. 

Görüştürmediler

 2019 yılının Ekim ayında ağabeyini görmek için Hewlêr’e gittiğini dile getiren Bartan, şöyle devam etti: ”15 gün boyunca orada kaldım ve Hewlêr asayişine gidip ağabeyimle görüşmek istediğimi söyledim. Onlar da ağabeyimin onların elinde olduğunu kabul etti fakat onunla görüşmemin mümkün olmadığını aktardı. Bütün ısrarlarıma rağmen Hewlêr asayişi bana ‘Burada boşuna bekliyorsun. Onunla görüşemeyeceksin. İstersen telefon numaranı ver, biz ağabeyin bırakınca seni ararız ve o zaman gelip görürsün’ dedi. Ben de numaramı bıraktım ve oradan ayrılmak zorunda kaldım. Zaten hiç kimse beni aramadı. Sonra koronavirüsü salgını başladı. Giriş çıkışlar kapatıldı. O yüzden de bir daha Hewlêr’e gidemedim. En son 28 Ocak’ta KDP’nin ağabeyimi Türkiye’ye teslim ettiğini öğrendik. Bunu da Türkiye’deki polisler bizi arayınca öğrendik.”

Bartan: Ajanlığı reddettim

 Ağabeyi Bartan’ın karantina koğuşunda tutulduğu Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 22 Şubat’ta kendisini aradığını belirten Bartan, şunları aktardı: ”Ağabeyimle 10 dakika telefonla konuştuk. Bize KDP’nin kendisini bilerek Türkiye’ye teslim ettiğini söyledi. 10 dakika boyunca sürekli Hewlêr’deki cezaevinde yaşadıklarını ve KDP’nin ihanetini bize anlattı. Çok öfkeliydi. Ağabeyim,’19 ay boyunca Hewlêr cezaevinde baskı ve tehditlere maruz kaldım. Bana ajanlık dayattılar ve ben de onlara istedikleri kadar cezada verseler de ajanlığı kabul etmeyeceğimi söyledim. Özellikle Türkiye’de cezası alıp buraya gelenlere KDP ayrı bir baskı ve tecrit uyguluyor. Oradaki birçok tutuklu kötü koşullarda kalıyor. Ben orada kısa süre içerisinde 13 kilo verdim. Son olarak ajanlık dayatmalarını reddettiğim için 28 Ocak’ta ellerim kelepçeli ve gözlerim bağlı bir şekilde Türkiye’ye teslim edildim’ dedi.”

Yanlışını yalanla örtme

 Federe Kürdistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya tepki gösteren Bartan, ”KDP büyük bir yanlış yaptı ve yaptığı ihaneti gizlemek için yalan söylüyor. Hewlêr’deki asayiş KDP’ye bağlı ve hepimiz bunu biliyoruz. KDP asayişi Ömer’in ellerinde olduğunu bizzat bana söyledi. Ömer’i Türkiye’ye KDP teslim ediyor. Hewlêr yönetiminin yalan söylemesi akla ve mantığa sığmıyor. Bu yapılanlara sessiz kalmayacağız. KDP’nin ihanetine kimse sessiz kalmamalıdır” şeklinde konuştu.

6 yıldır oğlunu görmüyor 

Bartan’ın annesi Huri Bartan ise oğlunun genç yaşta Kürt siyaseti ile tanıştığını belirterek, ”Ömer cezaevine girdiği dönemde, nerede olursa olsun onu görmeye giderdik. En son 6 yıl önce oğlumu gördüm. Sonra bir daha haber alamadım. Oğlum hakkında birçok dosya açıldı. Geçen gün televizyonda oğlumun KDP tarafından Türkiye’ye teslim edildiğini duydum. KDP de Kürt ama Kürt’e ihanet etti. KDP o kadar kirli ki oğlumu Türkiye’ye teslim ettiğini dahi kabul etmiyor. Kürtler arasında birlik olsaydı, böyle olmazdı” dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle cezaevi görüşüne gidemediğini söyleyen anne, oğlunun serbest bırakılmasını istedi. MANİSA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.