Akdeniz’de parantez kapandı

Ali Bozan - Hoşyar Sarıyıldız

Ali Bozan - Hoşyar Sarıyıldız

  • Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, kasası boş ve borç batağında bir belediye devraldıklarını belirterek, “Bir enkaz devraldığımızın bilincindeyiz. Kentimizi borç batağından kurtaracağız” dedi. DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan ise ise “5 yılı heba olmuş bir Akdeniz var. Tüm zorlukları aşabilecek yeni bir yönetim seçildi” diye konuştu.

ERDOĞAN ALAYUMAT / MERSİN

DEM Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde uyguladığı kent uzlaşısı stratejisi Mersin’de başarılı oldu. Kent uzlaşısı kapsamında seçimlere gidilen Mersin’de AKP tamamen silindi. 2019’daki seçimlerde MHP, 8 ilçe belediyesini kazanırken AKP ise 2 belediye kazanmıştı. Bu seçimlerde ise MHP 3 belediye kazanırken AKP ise elinde bulundurduğu 2 belediyeyi de kaybetti. Bu seçimlerde kent uzlaşısı kapsamında DEM Parti, Mersin Büyükşehir Belediyesi için aday çıkarmadı. Bu şekilde oyların yüzde 59’unu alan Cumhuriyet Halk Partisi adayı Vahap Seçer kazandı. 30 yıldır MHP’nin yönettiği Toroslar ilçesinde de kent uzlaşısının adayı Abdurrahman Yıldız seçimi önde bitirdi.

8 yıl sonra yeniden

DEM Parti’nin batıda kazandığı tek belediye olan Akdeniz belediyesini ilk kez 1999’da HADEP kazanmıştı. 2016’da HDP tarafından yönetilirken belediyeye kayyum atanmıştı. 2019’a kadar kayyumla yönetilen Akdeniz’de, yerel seçimde AKP Adayı Mustafa Gültak, MHP’nin de desteği ile az bir farkla belediyeyi kazanmıştı. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 36,92’sini alan DEM Parti Eşbaşkan adayları 8 yıl aradan sonra Akdeniz Belediyesi’ni geri aldı.

DEM Parti enkaz devralıyor

Mersin’in en büyük ilçesi olan Akdeniz, Kürt, Türk, Arap, Boşnak, Ermeni, Alevi ve Hristiyan gibi farklı halklar ve inançların içe içe yaşadığı yerlerden biri. Akdeniz Belediyesi’ni 5 yıldır yöneten AKP’nin kente tek bir faydası dokunmazken, belediye hizmetlerini sadece kendi yandaşlarına sunmakla eleştirilerin hedefi olmuştu. Belediye yönetiminde bulunduğu 5 yıl boyunca AKP’li Mustafa Gültak’ın adı sürekli yolsuzluk dosyaları, belediye taşınmazlarının satışı, belediye kasanın boşaltılması ve belediyeyi borç batağına sürüklemekle anıldı.

Yeni Özgür Politika’ya konuşan DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız ve DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, halkın sadece AKP’nin belediyecilik anlayışına değil aynı zamanda iktidarın merkezi politikalarına karşı da ciddi anlamda tepki gösterdiğini ve bu tepkisini de sandığa yansıttığını söyledi.

 

DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız

 

Şeffaf belediyecilik geri döndü

Eşbaşkan Hoşyar Sarıyıldız, 2016’daki kayyum darbesiyle kentte yaşayan halklara ve inançlara belediye hizmetlerinin kesildiğini belirterek, şunları söyledi: “Kayyumla birlikte halkların bir arada yaşama kültürü yok edilmek istendi. Kentsel dönüşüm adı altında mahalle yaşamı talan edildi ve insanlar mağdur edildi. 2019 seçimlerinden sonra iş başına gelen AKP’li yönetim de ne yazık ki kayyum pratiğinin devamı niteliğinde çalışmalara imza attı. AKP’li belediye başkanı kentte yaşayan halkları ötekileştirdi. Halkları birbirine kırdıran politikalar izledi. Belediyeye ait değerler hiç edildi. Belediye bütçesi bir belediye başkanının reklamı için seferber edildi. Biz kapsayıcı, demokratik ve şeffaf bir yönetim anlayışını ortaya koyacağız.”

Borç batağından kurtulacak

Akdeniz Belediyesi’nin tamamen talan edilmiş, kasası boş ve borç batağında olduğunu belirten Sarıyıldız, şunları söyledi: “AKP’li yönetim bir daha seçilemeyeceği düşüncesiyle belediyenin taşınmazlarını usulsüz yöntemlerle sattı. Satılan taşınmazlarda elde edilen paraların hepsi çarçur edildi ve belediyenin imkanları ranta peşkeş çekildi. Biz bir enkaz devralacağımızın bilincindeyiz. Akdeniz Belediyesi’nin Türkiye’nin en zengin kaynaklarına sahip olduğunu da biliyoruz. Yapacağız projelerle belediye bütçesini yeniden toparlayacağız ve kentti borç batağından kurtaracağız.”

Devredilenleri geri alacağız

AKP’li yönetim tarafından satılan taşınmazların geri alınması için girişimlerde bulunacaklarını kaydeden Sarıyıldız, “AKP’li yönetim, işbaşında olduğu dönemde belediyenin en değerli 14 taşınmazını başta Diyanet ve SGK olmak üzere çeşitli kurumlara devretti. Belediyede ilk olarak bir hasar tespitinde bulunacağız ve devredilen taşınmazların geri alınması için hukuki süreç başlatacağız.” 

Kent uzlaşısı yansıyacak

Mersin genelinde izlenilen kent uzlaşısı hakkında yorumda bulunan Sarıyıldız, kent uzlaşısı stratejisinin Mersin’de kazandıran bir strateji olduğunu söyledi. Mersin’de uygulanan kent uzlaşısı stratejisinin başarılı olduğunu söyleyen Sarıyıldız, şunları ekledi: “Halkımız bu stratejiyi doğru algıladı ve sandık sonuçları da bunun kanıtı. Parti olarak kent uzlaşısı ile toplumun tüm kesimlerinin kazanacağı bir politika ortaya koyduk ve bundan sonra bu politikayı belediye yönetimlerine taşıyacağız.’’

 

DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan

 

Halkın uzlaşısı kazandı

Yurttaşların sadece AKP’nin belediyecilik anlayışına değil, aynı zamanda merkezi politikalarına karşı da ciddi anlamda tepkisi olduğunu; bunun doğal olarak sandıklara yansıdığını söyleyen Ali Bozan ise “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde parti olarak biz aday çıkarmadık ve Büyükşehir’de ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında kent uzlaşısının burada başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bunun dışında daha önce AKP ve MHP’nin elinde bulunan kırsal ilçelerin çoğu iktidar blokunun elinden alındı. Merkezde kent uzlaşısını en büyük başarısı ise 30 yıldır Toroslar Belediyesi’ni elinde bulunduran MHP’nin bu ilçede yenilmesiydi ve çok büyük bir farkla kent uzlaşısının adayı kazandı” dedi. 

Hayali seçmene cevap

Kurdistan kentlerinde yapılan hayali seçmen politikasının Akdeniz ilçesinde de hayata geçirildiğini hatırlatan Bozan, şunları söyledi: “Akdeniz ilçesine kaydırılan seçmen sayısı ile ilgili elimizde net bir veri yok. Seçim sonuçları, hilelere, hayali seçmenlere de bir yanıt niteliğinde oldu. Bugünden sonra kentte yaşayan bütün yurttaşlara siyasi görüşü ne olursa olsun herkese hizmet götürecek bir belediyecilik yapmamız gerekecek. 5 yılı heba olmuş bir Akdeniz var. 5 yılda kentte hiçbir hizmet görmemiş mahalleler var. Ciddi anlamda borç batağına girmiş bir belediyeyi devralıyoruz. Tüm bunlara baktığımızda yeni seçilen Akdeniz Belediyesi yönetiminin işi oldukça zor görünüyor. Tüm zorlukları aşabilecek bir yönetim seçildi ve tüm zorluklarına üstesinden geleceklerdir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.