Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Kürdistan’da Barış ve Londra Kürtlerle Dayanışma Grubu tarafından organize edilen ulusal eylem, Kürdistan’da yaşanan toplu katliamlara ve sokağa çıkma yasaklarına son verme çağrısı yapmak amacıyla düzenleniyor. 6 Mart’ta tarihinde gerçekleşecek olan ulusal eylem, “Türkiye’nin Kürtlere karşı savaşını durdurun ve sessiz kalmayın” çağrısıyla saat 12:00’de Londra’da BBC binası önünde başlayacak ve daha sonra Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçilecek. Eylemi organize edenler arasında yer alan Kürt dostu İrlandalı aktivist Mark Campbell, 6 Mart ulusal eyleminin gerekçelerini şöyle sıraladı: “Türkiye’nin Kürdistan’da Kürtlere karşı saldırılarını kınamak için 6 Mart tarihinde Londra’da ulusal çapta bir eylem düzenliyoruz. Şu ana kadar burada yaşayan Kürtler, Kürdistan’da yaşanan olaylara acil eylem çağrıları ile tepkilerini gösterdi. Britanya’nın birçok kentinde neredeyse her gün yapılan eylemlerle Türkiye’nin Kürtlere karşı işlemiş olduğu suçlar duyurulmaya çalışıldı ancak bu yeterli değil. Zaman organize olma zamanı. 6 Mart’ta Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin, Gever ve Rojava’daki katliamları duyurmak için bize katılın.”  


‘Kürt diyasporasının ötesine geçebilmeliyiz‘

Dr. Janroj Keleş de “Kürt diyasporası olarak, Türk devletinin vahşetine karşı bütün olanaklarımızı halkımızın sesini tüm dünyaya duyurmak için kullanmamız gerekiyor. Bu olanakları kullanırken de Kürt diyasporasının ötesine geçebilmeyiz. Bunun için de bu ülkedeki partilere, sendikalara ve sivil toplum kuruluşlarına ulaşmamız gerekiyor. Gözlemlediğim kadarıyla İngiltere’de de insanlar Kürt halkının yaşadığı acılara gözlerini açmış durumda. 6 Mart’ta düzenlenecek olan ulusal eyleme büyük bir katılımın olacağını düşünüyorum” dedi.  

 

‘Kürt halkı ile dayanışma içindeyiz’

Türk ve Kürt Toplum Dayanışma Merkezi (DAY-MER) Yönetim Kurulu Üyesi Oktay Șahbaz da “Kürdistan’da her gün bir halkın katledilmesine tanık oluyoruz. Bu nedenle Kürt halkına yapılan bu zulmün son bulması için dayanışmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz de bu dayanışmanın ve birlikteliğin bir parçası olmak istiyoruz. Kürt halkı ile dün olduğu gibi bugün de dayanışma içinde olduğumuzu göstermek istiyoruz.”

Sosyalist İşçi Parti üyesi Paul Burnham ise “6 Mart’ta gerçekleşecek ulusal eyleme, Kürt halkına destek olduğumu göstermek amacıyla katılıyorum. Ayrıca kendi hükümetimize ve NATO’ya Türkiye’nin Kürtlere uygulamış olduğu bu kirli savaşa ortak olmamaları gerektiğini duyurmalıyız. Cizre’de, Sur’da ve Kürdistan’ın birçok bölgesinde yaşanan vahşete ve Erdoğan’ın desteklenmesine son verilmelidir” ifadesini kullandı.  

 

‘Türkiye’yi sert bir şekilde uyarmalı’

Sol Birlik Parti üyesi Sarah Parker ise şunları söyledi: “İnsanların kendi kaderlerini tayin etme ve sosyal haklarına saygı duyulması gerektiğine inanıyoruz. Kürtlerin sesini duyurmayı amaçlıyoruz. Kürtlere yaşatılan bu barbarlığa bir son verilmeli. Britanya Hükümeti dahil Avrupa Birliği ülkelerinin bu duruma sessiz kalması konusunda da oldukça rahatsızım. Bence yaşanan vahşetin son bulması için bu ülkeler Türkiye’yi sert bir şekilde uyarmalıdır. Biz Sol Birlik Partisi olarak herkesi ulusal eyleme destek vermesi için teşvik etmeye çalışıyoruz.” 

 

Ulusal eylemi destekleyen gruplar 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), Kürdistan’da Barış, Londra Kürtlerle Dayanışma Grubu, DAY-MER, Roj Kadın Meclisi, GİK-DER/RWCA, Plan C, Sol Birlik Partisi, Kürt Toplum Merkezi, Yeşil Parti, Halkevi, Kürt Öğrenciler Birliği, PJAK, Savaşı Durdur Koalisyonu, Sosyalist İşçi Partisi, Kesintilere Karşı Ulusal Kampanya, Demokratik Birlik Girişimi, Antifaşist Grup, Sosyalist Dayanışma, Devrimci Komünist Grup, İşçi Özgürlüğü Birliği. 

Ulusal eyleme dair daha fazla bilgiye   web adresinden ulaşabilirsiniz. 


YASEMİN KAZAN/LONDRA