AKP-MHP rejimini göndermek için oyunu kullan

Yurt Dışı Haberleri —

Hamburg'da seçmen sandığa gitti

Hamburg'da seçmen sandığa gitti

  • 2. tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimi için 3 buçuk milyona yakın yurt dışı seçmeni temsilciliklerde ve sınır kapılarında oy kullanıyor. YSK verilerine göre bir günde sandığa gidenlerin sayısının 471 bin 734 olduğunu açıkladı. DKTM’ler Kurdistanlı seçmeni araçlarla sandıklara taşınıyor. 
  • Almanya’da Kürtler sandıklara giderek seçime katılmaya devam ediyor. 200 kilometreden oy kullanmaya gelen 53 yaşındaki Rugan Bagok, “AKP-MHP rejimini göndermek için bizim oy kullanmamız şart. Kuzey Kurdistan’da açım, iş yok demek bile yasak” diyerek herkesi oy kullanmaya çağırdı. 
  • “Bu her şey çok güzel olacak anlamına gelmez ama önce diktatörün gönderilmesi gerekiyor” diyen gazeteci İrfan Cüre’de oy vermek için beklediği sıradan sadığa gelin çağrısı yaptı. Gazeteci Adil Yigit’te “Faşist bir diktatörlüğün gölgesinde yasaklar ve sonu cezaevleriyle biten bir yaşamı mı istiyoruz?” diye sordu.   

HAKAN TÜRKMEN- M. ZAHİT EKİNCİ

Avrupa’da Cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci turu için binlerce seçmen, oy kullanmak için bulundukları temsilcilikler önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Yurt dışındaki seçmenler ilk günde sandıklara akın etti. YSK bir günde kullanılan oy sayısını 471 bin 734 olarak açıkladı. 
Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nın verilerine göre ilk günde yurt dışı temsilciliklerde kullanılan oy sayısı 452 bin 257. Gümrüklerde kullanılan oy sayısı ise 19 bin 477. 14 Mayıs seçimlerinde ilk gün sadece 51 bin 998 kişi oy kullanmıştı.
Yurt dışında yaşayan 3 milyon 416 bini aşkın seçmen 74 ülke ve 156 noktada oy kullanılacak. Her gün saat 08.00 ile 22.00 arası oy kullanılabilecek. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 28 Mayıs’a kadar devam edecek. 

Kürt’üz vardık var olacağız
Almanya’nın başkenti Berlin’de 143 bin 800 seçmen kayıtlı. İlk günde 13 636 seçmen oy kullandı. Berlin ve Sachsen eyaletinde yaşayan Kürt seçmenler de oy kullanmak için Berlin konsolosluğuna geliyor. Oy kullanmak için gelen Urfa Birecikli Mehmet Demir, “Yurt dışı oyları demokrasi açısından hayati önem taşıyor. Kürtler olarak bu siyasi deklemde bizler her zaman vardık, var olmaya devam edeceğiz” diyerek özgür yaşam, demokratik ve eşit yaşam şartları için herkesin oy kullanması gerektiğini belirtti.

Özgür bir yaşam için
Yürüme zorluğu yaşayan 53 yaşındaki Rugas Bagok, oy kullanmak için Leipzig’ten 200 km yol katederek Berlin’e gelmiş. Bagok, “AKP-MHP rejimini göndermek için bizim oy kullanmamız şart. Kuzey Kurdistan’da açım, iş yok demek bile yasak. Yurt dışında yaşayan halklarımız refah içerisinde yaşarken neden oy kullanmak için gelmiyor” diye soran Bagok, özgür yaşam ve çocuklarımızın ölmemesi için oy kullanalım çağrısı yapıyor.

Seçmeni sandığa taşıyoruz
Emek ve Özgürlük İttifakı Berlin sandık görevlisi Mehtap Erol ise, “Demokrasiyi, özgürlüğü savunan halklar olarak demokratik ve özgür yaşam için oylarımızı kullanmamız gerekiyor. Ulaşım sıkıntısı çekenler, engelliler, hastalar en yakın Demokratik Kürt Toplum Merkezleri’ne başvurabilir” dedi.

Güzel yarınlar için
Hamburg Konsolosluğu önünde sabah 8’den itibaren uzun kuyruklar oluştu. Oy kulanmak için konsolosluğa gelen Türkiyeli ve Kürdistanlılar diktatör Erdoğan’ın siyaseten uzaklaşması için verilecek her oyun önemine dikkat çekerek, bunun bir vatandaşlık hakkı kadar bir zorunluluk olduğunu söylediler. Oyunu Hamburg’da kullananlardan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, “Kapı kapı ev ev dolaşarak insanları sandığa taşıyacağız. Kullanacağımız her oy bizleri güzel yarınlara taşımaya vesile olacak” dedi.

Araçlarımız hazır
Neu-Munster Alevi Derneği başkanı ve Kuzey Almanya Alevi çalışmalarının emektarlarından Erdogan Biçici de ilk günden seçim çalışmalarında yer alıyor. Biçici seçmeni sandık başına taşımak için 2 otobüs, 9 kişilik bir minibüs ve iki özel araç ayarladıklarını söyleyerek, “Oy kullanılması için her türlü imkanı sunuyoruz. Herkes elini vicdanına koyarak ve çocuklarının geleceği için gelip oy kulanmalı. Özelikle Alevi yurttaşlardan ricam bütün imkanlarını seferber ederek gelip Kılıçdaroglu’ndan yana oy kulansınlar” diyerek oy verme işlemi için son günü beklenilmemesi gerektiğini belirtti.

Zulüm saltanatını yıkmak için
Kiel ve çevresinde seçim çalışmalarında aktif yer alan İhsan Mereto’da ev ev kapı dolaşarak insanları sandıklara taşıdıklarını söyleyerek, “Hafta sonu oy kulanmak için Kiel ve Neu-Münster'den 4 otobüs, 1 minibüs ve özel otolar ayarladık. Bunun yanı sıra Lübeck’de yaşayan insanları konsolosluğa getirmek içinde 2 otobüs tuttuk” dedi. Mereto, zulüm saltanatını yıkmak bizim vereceğimiz oylara bağlı diyerek “Kulanılmayan her oy Erdoğan rejiminin işine geliyor. Onlara bu sevinci yaşatmamak için mutlaka yanımıza birisinide alarak oy kulanalım” diye konuştu.

Herkes elinini vicdanına koysun
Hamburg Alevi Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kayaturan da bu seçimin demokrasiden yana olan insanlar için son bir şans olduğunu belirterek, “Herkes elini vicdanına koyarak oy kulanmalı. Her şey daha bitmedi. Gelecek güzel günler için oy kullanalım” dedi.

Demokrasiden yana oy kullanalım
Hamburg Sol Parti Milletvekili Metin Kaya demokrasiden yana oy kullanarak gelecegimizi belirleyeceğiz diyerek, “Ülkemiz sonu gelmez bir karanlığa sürükleniyor. Tercihimizi vereceğimiz oylarla bizler belirleyeceğiz” diyerek herkesin Kılıçdaroğlu’na oy vermesi gerektiğini belirtti.

Kılıçdaroğlu desteklenmeli
Oy verme için konsolosluk kapısında karşılaştığımız gazeteci yazar İrfan Cüre eğilimleri ve görüşleri ne olursa olsun faşizme karşı verilecek oylarla Kılıçdaroğlu desteklenmeli diyerek, “Bu her şey çok güzel olacak anlamına gelmez ama her şeyin güzel olması için önce baştaki diktatörün gönderilmesi gerekiyor. Nasıl olsa oyumuzun bir anlamı yok, daha sonra kulanırım ihmalkarlığına düşmeden insanlar gelip oy kulanmalı” dedi.

Kararı biz vereceğiz
Hamburg’da Avrupa Postası gazetesini çıkartan gazeteci Adil Yigit’te uzun yıllardır sürgün hayatı yaşayan gazetecilerden. Yiğit, “Demokratik bir ortam mı yoksa faşist bir diktatörlüğün gölgesinde yasaklar ve sonu cezaevleriyle biten bir yaşamı mı istiyoruz? Buna karar vereceğiz. Dolayısıyla bu tehlikeye karşı yorgunluğa yılgınlığa kapılmadan buna karşı mücadele ederek demokrasinin kapısını aralamalıyız” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.