AKPM’de dün ‘Darbe girişimi sonrası Türkiye’deki durum’ başlıklı bir oturum düzenledi.

AKPM Liberal Demokrat Grubu adına konuşan, İsviçreli Doris Fiala, “Türkiye temel değerlerden sapıyor. Diktatoryal bir rejime yönelmiş durumda. Dini ve milliyetçi bir popülizmin peşinde süreklenen Türkiye’nin esiri olmamalıyız” dedi.

Sol Grup adına konuşan, HDP Milletvekili Hişyar Özsoy ise “Mesele Türkiye’nin kendisini darbeye karşı koruması değil, bunu nasıl yaptığı çok ciddi bir konudur. İktidar öyle bir yöne sapmış ki kendilerinden olmayanları, Kürt kurum ve temsilcilerini susturma, hapse atma, yasaklamayı temel bir uygulama haline getirmiş. 11 bini öğretmen olmak üzere 130 bin vatandaş memurluktan atılmış, işlerinden edilmiştir. Çizgi film gösteren Kürt televizyonları dahi kapatıldı. 100 kadar gazeteci, bir o kadar belediye başkanı ve yerel seçilmiş; akademisyenler, 180 HDP çalışanı ve daha niceleri tutuklandı. AKP hükümeti amaçlarına varmak için halkı terör yöntemiyle yönetmeye çalışıyor. Bunun Avrupa Konseyi’nin görmesi gerekiyor” dedi. 


‘AKP görülmemiş yöntemleri uyguluyor’

Sosyalist Grup adına konuşan Rodrigez Ramos da OHAL’in Kürt halkına ve demokratlara karşı hiç görülmemiş bir baskı yöntemi ile kullanıldığına, Avrupa Konseyi’nin buna tavır alması gerektiğine vurgu yaptı. Hıristiyan Demokrat Grubu’ndan Farmanyan Samvel de AKP’nin hiç görülmemiş yöntemlerle Türkiye’de muhalifleri ezmeye çalıştığını söyledi.

AKPM Sosyalist Grubu Üyesi, CHP’li Gülsün Bilgehan da parti olarak Gülen Cemaati’nin faaliyetleri ve sızmalarına dair verdikleri hiçbir önergenin AKP tarafından kabul edilmediğini kaydetti. Bilgehan, Türkiye’nin OHAL ve KHK ile yönetildiğini, bunun derhal sonlanması gerektiğini söyledi.

Oturumda söz alan Lüksemburglu sosyalist parlamenter Yves Cruchten de AKP’nin uygulamalarının Avrupa Konseyi’nin savunduğu değerler açısından kabul edilir bir yanı olmadığını ifade etti. Avrupa Konseyi’nin değerlerini savunmasını istedi. 

Hişyar Özsoy’un yanı sıra, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile AKPM’nin oturumlarına katılan AKPM Sol Grup üyesi HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise bütün kötülüklerin anası olarak gösterilen Gülen Cemaati’nin AKP tarafından kurumlara yerleştirildiğini hatırlattı. 

Kürkçü, Türkiye’de demokratlara ciddi baskılar yaparken, Kürdistan’da da sömürge savaşı sürdürdüğünü belirtti. 
 


AK Genel Sekreteri ile görüşme

Öte yandan HDP heyeti, Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile Fransa’nın Strasbourg kentinde görüştü. Görüşmede, AKP’nin Kuzey Kürdistan’daki uygulamaları ve Türkiye’nin gidişatı ele alındı. Görüşmeye, AKPM Sol Grup üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP’den AKPM üyesi Hişyar Özsoy ile HDP’nin Avrupa Konseyi nezdindeki temsilcisi Faik Yağızay katıldı. HDP heyeti, Jagland ile görüşmesinde siyasi soykırım operasyonları, basına dönük uygulamalar ve kamu emekçilerinin maruz kaldığı duruma değindi. AKP’nin Avrupa Konseyi’nin temel sözleşme ve prensiplerini hiçe saydığını aktaran heyet, Avrupa Konseyi’ni sorumluluk almaya çağırdı. Jagland ise Türkiye’deki gidişattan memnun olmadığını ve Konsey’in yetkili kurumlarının Türkiye’deki durumu yakından takip edeceğini bildirdi.


HÜSEYİN ELMALI / STRASBOURG