Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda Türkiye Seçimlerini İzleme Delegasyonu’nun hazırladığı rapor görüşülerek onandı. AKPM üyesi 30 parlamenter ve Avrupa Konseyi’nde seçimler konusunda uzman 10 görevlinin yer aldığı geniş heyete başkanlık eden AKPM Hollanda Üyesi ve Sol Grup Başkanı Tiny Kox, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Türkiye’deki seçimlere gözlemci olarak gidişimiz ve hazırladığımız raporumuz büyük bir ilgi gördü, Ankara’nın yapması gerekenlerin listesini de rapor kapsıyor. Bu seçimlerin sonucunu değerlendirmesi gereken mecri TBMM’dir” dedi. Seçim barajının HDP tarafından aşılmasını önemli bulduklarını ifade eden Kox, HDP’ye yönelik saldırılara dikkat çekti ve adil olmayan bir seçim süreci yaşandığını vurguladı. Kox, HDP’ye yönelik bombalı saldırılar, Cumhurbaşkanı’nın seçim kampanyasına katılarak taraflı duruş sergilemesi, seçim yarışına giren partilerin basında eşit haklardan yararlanmamış olmaları gibi sorunların adil ve tarafsız bir seçimin olmadığının ispatı olduğunu kaydetti. 


Tarihi dönemeç

Seçimleri Amed’de izlediğini belirten Almanya Sol Parti’den AKPM Sol Grup Üyesi Anrej Hunko, “Bu seçimler Türkiye’de tarihi bir dönemece işaret ediyor. Bu sadece HDP ve Kürtler için değil, tam demokrasiyi savunan güçler için yeni bir başlangıcın işaretidir” değerlendrimesi yaptı. 


Erdoğan yenildi

AKPM Türkiye Raportörü Josette Durrieu ise şöyle konuştu: “Seçim sonuçlarında ortaya çıkan şu; çifte zafer Kürtlerin, yenilgi Erdoğan’ındır. Seçim sonuçlarına bakıldığında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaybettiğini, iktidar olmak için lazım olan çoğunluğu yitirdiğini, Kürtlerin ise demokrasi adına çifte bir zafer elde ettiğini görüyoruz. Zira Kürtler birincisi adil olmayan yüzde 10 seçim barajını yüzde 13,12 ile kararlı bir şekilde aşarak ilk zaferi kazandılar. İkinci zafer ise Türkiye’nin en temel sorunu Kürt meselesini sembolik bazda da olsa güçlü bir şekilde politik mecraya taşıdılar.”


Meclis hamle alanı

Çözüm sürecine de işaret eden Durrieu, “Müzakereler beklenen sonucu halen vermedi. Kürtler mücadelelerinde yeni bir hamle yakaladı, Meclis’te, politik sahada daha yoğunlaşacaklardır” diye konuştu. Durrieu, “Kürt halkını, demokrasi mücadelesinde böylesine kararlı ve ısrarlı olmalarından dolayı ne kadar tebrik etsek azdır” diye ekledi.



HÜSEYİN ELMALI/ANF/STRASBOURG