
7 Haziran genel seçimlerine “yeni yaşam” ve “Biz’ler HDP, Biz’ler Meclise” sloganıyla hazırlanan HDP’nin aday listelerindeki Alevi adaylar dikkat çekiyor. Adaylar içerisinde Avrupa’daki Alevileri temsilen Avrupa Birlikleri Konfederasyonu (AABK) eski Başkanı Turgut Öker de var. HDP’yle ittifakın stratejik olduğunun altını çizen Avrupa’daki Alevi temsilcileri de “7 Haziran’da barajı hep beraber aşacağız” diyor.
Başkanını HDP’den aday gösteren AABK’ye bağlı Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat, “Bu bir dönemsel ittifak değil. İlkesel ve programsal bazda bir ittifaktır” dedi. Mat, “Türkiye’yi demokratikleştirme mücadelesi veren toplumlarla bir araya gelerek, bu mücadelede bize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi. AKP’nin tekçi zihniyetiyle ülkeyi tam anlamı ile diktatörlüğe sürüklediğini ifade eden Mat, “İnanıyoruz ki AKP, barış ve demokrasinin karşısında tarumar olacak. Türkiye’de yeni bir rüzgar, yeni bir süreç başlayacak. Alternatifsizlikten yakınan birçok seçmene de alternatif olacak. Bizler bu projenin başarı ile sonuçlanacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Seçim zaferi için Avrupa’daki oyların önemine işaret eden Mat, “Bizlere gönül verenleri, bu projeye inananları ve inanmayaların bir araya getirip HDP’yi anlatmaya çalışacağız” dedi. Demokratik Güç Birliği’yle 40’ın üzerinde panel ve gece organize ettiklerini kaydeden Mat, hedeflerinin, örgütlü oldukları alanlarda bulunan tüm insanlara ulaşmak olduğunu söyledi.
Ezberi bozalım
Mat, Avrupa’da özellikle Almanya’da yaşayan Alevilere şu çağrıyı yaptı: “Türkiye’de Aleviler on yıllardır seçimlerde oy kullanıyor. Hep seçen olduk ama hiçbir zaman seçilen olmadık. Her zaman yönetilen olduk. Türkiye’de, Avrupa’da milyonlarca Alevi var. 90 yıldır sistemli bir şekilde katlediliyoruz, milyonların oyuna rağmen hiçbir zaman bizlerin talebi karşılık bulmadı. Demek ki burada bir yanlışlık var. Bizlerin oy verdikleri siyasi partiler, bu zamana kadar bizler için hiçbir şey yapmamışlar. Yani, 90 yıldır verilen oyun hiçbir zaman karşılığını alamadık. Bu ezberi değiştirmek lazım.”
Omuz verip barajı yıkalım
Geçmişten ders çıkartılması gerektiğini vurgulayan Mat, “Erdoğan’ın tek başına iktidar olmaması gerekir. Bu belanın bertaraf edilmesi için tek formül, 4 partili bir meclistir. Aleviler, HDP’ye omuz vererek barajı yıkıp, AKP’nin tek başına iktidar olmasını engellemelidir. HDP’nin yüzde 10’u aşarak AKP’nin karşısında en büyük demokratik mücadeleyi ortaya koyacak iradeye Alevilerin sahip çıkması gerekmekte” dedi. HDP’nin tek adres olduğunun altını çizen Mat, “Anadolu ve Mezopotomya coğrafyasında bu kadar kan döken resmi ideolojinin yıkılmasını sağlayacak tek güç ve tek alternatif HDP’dir. Alevilerin ellerini vicdanlarına koyup AKP’yi durduracak en doğru formüle oy kullanmalarını istiyoruz” çağrısında bulundu.
Destekçisi değil öznesiyiz
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Temsilcisi Rojda Yıldırım ise HDP’nin destekçisi değil birebir öznesi konumunda olduklarını söyledi. Seçim çalışmaları başladığından itibaren federasyon olarak yer aldıklarını kaydeden Yıldırım, Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi (ABDEM) ve Demokratik Güç Birliği’nin (DGB) seçim çalışmalarına aktif olarak katıldığını vurguladı. Yıldırım, “HDP’nin Türkiye’de Türkiye halkları üzerinde estirdiği olumlu rüzgar Avrupa’da da esmekte. Avrupa seçim bölgesi olduktan sonra ilk defa tüm dinamikler bu süreçte yer alıyor. HDP nasıl ki barajı aştığında Türkiye’de çok yeni bir dönem açacaksa aynı şekilde Avrupa’da buna çok ciddi bir katkı sunup tarihi bir misyonu yerine getirmiş olacak” diye konuştu.
Başarı hepimizin olacak
Yıldırım, Alevi seçmenlere ise şu çağrıda bulundu: “Türkiye demokrasi tarihi açısından Aleviler ilk defa bu kadar büyük arayış içerisine giriyor ve bu arayış HDP’de somutlaşıyor. HDP’nin barajı geçmesi, aynı zamanda Alevi toplumunun inanç, hak ve taleplerinin yerini bulmasıdır. HDP’nin barajı aşarak ‘yeni yaşam’ı başlatması demek Aleviler açısından da yeni bir süreç analamına gelmekte. Türkiye’de bütün halklar ve inançlar açısından önemli bir başarı olacak. Alevilere çağrım: Tüm güçleri ile bu sürece dahil olmalarıdır. HDP’nin başarısı Alevilerin başarısıdır.”
REHA SARI/HABER MERKEZİ
Kadınlar: Yeni yaşamda buluşalım
Avrupa’daki Alevi kadınlar da 7 Haziran’daki genel seçimlerde HDP’yi destekleyeceklerini açıkladı.
Danimarka, İsviçre, Belçika, Norveç, Avusturya’daki Alevi Kadınlar Birlikleri ileHollanda, İngiltere ve İsveç’teki Alevi Kadınlar Komisyonları ortak açıklama yayımladı. HDP’nin zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi, Hıristiyan, Musevi, Êzîdî gibi ezilen ve dışlanan tüm inanç ve kültür grupları üzerindeki baskıların kaldırılması, halklara ve inançlara eşit yurttaşlık hakkı ile özgürlüğün tanınmasını isteyen tek parti olduğu belirtilen açıklamada, “HDP; homofobi ve transfobinin olmadığı, insanların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle öldürülmediği, ayrımcılığa uğramadığı eşitlikçi, özgürlükçü bir yaşamı savunan tek partidir. HDP; otoriter, antidemokratik, bürokratik ve cinsiyetçi devlet anlayışının son bulmasını sağlayacak, çoğul, farklılıkların eşit ve gönüllü beraberliğine dayalı bir toplumsal varoluştur” denildi. HDP’nin halkın doğrudan kendini yönettiği, etnik, dinsel, cinsel ve ulusal ayrımların olmadığı, farklılıklarını özgürce ve gururla ifade ettiği, işçi ve emekçilerin, ezilen ve sömürülenlerin gelecekleri hakkında söz, yetki ve karar sahibi olduğu “yeni yaşam” çağrısı anlamına geldiğini vurgulayan kadınlar, tüm kadınlara HDP’ye oy verme çağrısında bulunuldu.