Aleviler, taleplerini mitingle haykırdı

  • Aleviler ve demokrasi güçlerinin öncülüğünde binlerce kişi, “Eşit yurttaşlık temelinde, demokratik ve laik bir ülke istiyoruz! Düşünceye özgürlük, inançlara eşitlik!” şiarıyla ‘Demokrasi ve Laiklik Buluşması’ için İstanbul/Kadıköy’de bir araya geldi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ile Demokrasi İçin Birlik Platformu’nun (DİB) çağrısıyla ‘Demokrasi ve Laiklik Buluşması’, İstanbul/Kadıköy’de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

“Eşit yurttaşlık hakkı tanınsın”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Diyanet lağvedilsin”, “Cemevleri ibadethanelerimizdir”, “Dergahlarımızı istiyoruz” talebini bir kez daha haykıran Aleviler, 20. Milli Eğitim Şûrası’nda 4-6 yaş grubundaki çocuklar için alınan ‘din eğitimi’ tavsiye kararını yüksek sesle protesto etti. 

Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelenler “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim”, “Aleviler vardır, Alevilik haktır”, “Diyanet elini eğitimden çek”, “Zorunlu din dersi istemiyoruz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını atarken; enflasyon altındaki zam ücretlerini kabul etmeyerek direnişe geçen işçileri selamladı.

Eğitim Sen, KESK, EMEP, TİP, TÖP, Yeşil Sol, SODAP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Devrimci Kızılbaş Hareketi, Anadolu Kadın Hareketi, 17+ Alevi Kadınlar, Yol Erenleri, AKA -DER (Anadolu Kültür Ve Araştırma Derneği), Kaldıraç, Alevi Kadınlar Birliği, VELİ -DER, Halkevleri, Sosyal Medya Platformu ile ADAM-DER katılımcı kurumlar olarak alandaki yerlerini aldı.

‘Demokrasi ve Laiklik Buluşması’ halk müziği sanatçılarının türküleriyle devam etti. Haber hazırlanırken miting devam ediyordu.   PİRHA / İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.