Aleviler torbanıza sığmaz

  •  8 Alevi örgütü, AKP tarafından torba yasa içerisinde Meclis’e getirilen cemevleri düzenlenmesine karşı eylem yaptı. Meclis önünde yapılan açıklamada, "Torba yasa yaklaşımı, inancımıza saygısızlık olduğu gibi, ocaklarımıza kayyum atamaktır. Bu imha yasasını kabul etmiyoruz. Aleviler vardır, Alevilik haktır” denildi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” düzenlemesine karşı Meclis’e kitlesel yürüyüş gerçekleştiren Alevi örgütleri, “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık talep ediyoruz” diye seslendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın duyurduğu “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” ile ilgili düzenleme, dün vergi kanunlarındaki düzenlemeleri de içeren torba yasa içerisinde Meclis’te görüşülmeye başlandı. 8 Alevi örgütü, Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşme öncesi Meclis’e kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte yasa tasarısına tepki gösteren Aleviler, “AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla “eşit yurttaşlık” talebini dile getirildi. Alevi örgütlerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri destek verdi. 

Polis saldırdı

Şehir dışından gelen Aleviler Ayrancı Pazarı’nda toplanarak Meclis önünde bekleyen Alevilerle buluşmak için yürüyüşe geçti. Yürüyüşe izin vermeyeceğini söyleyen polis, saldırıya geçti. Tazyikli su ve biber gazıyla yapılan saldırı sonucu çok sayıda kişi yaralandı. Polisin saldırısına rağmen yürümekte ısrarcı olan Aleviler barikatı aşarak Meclis önüne geldi. Burada bekleyen kitleyle buluşan Aleviler açıklamalarını yaptı. Eylemde sık sık ‘Devletin Alevisi olmayacağız’, ‘AKP yasanı al başına çal’, ‘Aleviyiz haklıyız kazanacağız’, ‘Aleviler vardır, Alevilik haktır’, ‘Cemevleri ibadethanemizdir’ sloganları atılırken ‘Alevilik torba yasaya sığmaz’ pankartı açıldı.

Ortak açıklama

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAVK), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Demokratik Alevi Dernekleri'nin (DAD), “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” başlıklı ortak açıklamasını Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat okudu.

Hakaret ediliyor

Ortak açıklamada şunlar kaydedildi: “Bugün arbede yaşanmasın isterdik. Polis bize zulüm yaptı. Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor. AKP’nin İstanbul ve Erzurum milletvekillerince hazırlanan ve 'vergi usul kanunu ile bazı kanunalarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi'nin içerisine cemevlerinin aydınlatma, su ve personel giderleri gibi iktisadi ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik 6 madde ilave edilerek Alevi sorunu çözülemez. Bu kanunla Alevilerin ibadeti cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir. AKP, bu yasa tasarısıyla Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevlik tanımı yapmaktadır. Aleviliği, Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir.

Eşit yurttaşlık istiyoruz

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısıyla AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, Aleviler burada ve Alevilik haktır. Bir kez daha analarımızla, pirlerimizle, dedelerimizle, yoluna sıtk-ı sadakatle bağlı çekilen onca eza cefa ve çileye rağmen yolundan dönmeyen talipleriyle halkın meclisinin önünden haykırıyoruz; eşit yurttaşlık istiyoruz.

Ocaklara kayyum atıyor

İnancımız 72 millete bir nazarla bakan ocak sistemiyle rıza ilişkisidir. Yolumuz rızalık üzerine yürür. İnancımızın sınırları kanunlar ya da kararnamelerle değil, toplumsal rızalık esasıyla kendini ifade etmiştir. Bu yönüyle torba yasa yaklaşımı, inancımıza saygısızlık olduğu gibi, ocaklarımıza kayyum atamaktır. Hakkımızdır ki; inancımızın kök değerlerini yok edercesine zulme varan bu imha yasasını kabul etmiyoruz.

İnancımızı tarif edemezsiniz

Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez. İktidar, Sünni – Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Biz tarif ve tahrif etmediğimiz gibi, bizlere de tarif ve tahrifi kabul etmiyoruz. Tekrar tekrar ifade ediyoruz; cem ibadetimiz, cemevleri de ibadethanemizdir.

Aleviler vardır, Alevilik haktır

Siyasi iktidarlar, Cumhuriyetin 2. yüzyılında tekleşmiş yurt ve yurttaşlık ilişkisini, yeniden yorumlamak, yeni bir anayasa ile taçlandıracak güçlü bir iradeyi ortaya koymak zorundadır. Toplumsal birlik ve direncimizle eşitlik temelinde demokratik, laik bir geleceği birlikte kuracağımıza olan inancımızla bir daha haykırıyoruz ki; Aleviler vardır, Alevilik haktır.”  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.