
Alman koalisyon hükümetinin Suriye'de DAİŞ'e karşı düzenlenen askeri operasyonlara destek verilmesine ilişkin hazırladığı tezkere dün Federal Meclis'in (Bundestag) onayından geçti.
Muhalefetin itirazı yetmedi
Oylamada 445 milletvekili kabul oyu verirken, 146 milletvekili de operasyona katılma kararına karşı çıktı. Oylamada 7 milletvekili de çekimser kaldı. Muhalefetteki Sol ve Yeşiller partileri oylamada ret oyu verdi. İki parti hükümetin kararı aceleye getirdiği ve mantıklı bir strateji geliştirmeksizin hesaplanamaz risk aldığı gerekçesiyle Almanya'nın destek misyonuna karşı çıkıyor. Ancak muhalafetin itirazları oylamanın sonucunu değiştirmeye yetmedi.
Uçaklar bombardımana katılmayacak
Meclis'ten geçen tezkere kapsamında Almanya, bölgeye altı Tornado keşif uçağı, bir firkateyn, bir yakıt ikmal uçağı ve 1200 asker sevk edecek. Ancak Alman güçleri doğrudan çatışmalara katılmayacak. Alman savaş uçakları bombardımana katılmayacak, sadece istihbarat toplayacak.
Almanya agresifleşiyor
İkinci Dünya Savaşı geçmişi nedeniyle Almanya askeri misyonlara prensip olarak katılmıyor. Katıldığı yerlerde de ordu sadece eğitim amaçlı görev yapıyor, saldırılarda yer almıyor. Ancak bölgede bir güç haline gelmeye çalışan Almanya'nın son yıllarda dış politikada agresif bir siyaset izlemesi dikkat çekiyor. Almanya'nın Suriye'deki savaşa operasyonel olmasa da doğrudan katılması ve çatışmalı bölgelere silah verilmesinin Alman Anayasası'nda yasaklanmasına rağmen DAİŞ'e karşı savaşan peşmergelere silah vermesi de Berlin'in tıpkı Washington ve Moskova gibi "Ortadoğu'da söz sahibi olmak istediği" şeklinde yorumlandı.
Leyen Ankara’ya gitti
Bundestag'taki oylamadan bir gün önce ise Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Ankara'yı ziyaret etti. Leyen, Türk mevkidaşı İsmet Yılmaz ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü. Ayrıntıları açıklanmayan buluşmada İncirlik üssünde Alman keşif ve yakıt ikmal uçaklarının üslendirilmesinin ele alındığı tahmin ediliyor. Zira Almanya, uçaklarının İncirlik'te üslendirilmesi için Ankara'ya resmi başvuruda bulunmuştu. Ankara yanıtını dün akşam saatlerine kadar henüz açıklamamıştı. Ancak ABD'ye verilen iznin Almanya'dan da esirgenmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
HABER MERKEZİ