Almanya'dan darplı sınır dışı

Yurt Dışı Haberleri —

Ürün ailesi

Ürün ailesi

  • Almanya’da iltica eden Şırnaklı Ürün ailesinin üyeleri darp edilerek sınır dışı edildi. Avukat A.Wüboldt ailenin sınır dışı edilmemesi yönünde karar olduğunu belirterek, “Suç işleyen polisler hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi. Anne ve çocuk 12 kişinin Almanya’ya geri getirilmesi için kampanya da başlatıldı. 

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Fazıl ve Ayhan Ürün kardeşler, eşleri ve çocukları ile Türk devletinin baskıları sonucu ülkelerini terk etmek zorunda kalmış. Hırvatistan üzerinden 8 ay önce Almanya’ya gelen 14 kişilik Ürün ailesinden 12’si sınır dışı edildi. Eşler ve çocuklar darp edilerek Hırvatistan’a gönderilirken, polis baskında panikle balkondan atlayarak yaralanan Fazıl Ürün psikiyatri kliniğinde tedavi altında. Kardeşi Ayhan Ürün de sınır dışı tehditi altında.

Baskılar hiç bitmedi
Şırnak Uludere Qulhesan (Ödül) köyünden Ayhan Ürün,  “Devletin korucu teklifini kabul etmediğimiz için başımıza gelmeyen kalmadı. Köyümüzü terk edip Şırnak’a yerleştik. Yurtsever bir aile olduğumuz için buradada evimiz sürekli basıldı ve işkenceye maruz kaldık” dedi. Halasının kızı Asiye Yüksel’in öz yönetim direnişlerinde Cizre bodrumlarında katledildiğini, amcasının oğlu Mehmet Ürün’ün de Hakkari’de şehit düştüğünü belirten Ürün, “Öz yönetim direnişi esnasında Şırnak’taki dükkanımız devlet tarafından yerle bir edildi” dedi. Baskılar nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Ürün, Hırvatistan ardından Almanya’ya geldiklerini söyledi. Ürün, en son 19 Nisan’da kardeşinin ve kendisinin evlerinin polis tarafından basıldığını belirtti. 

Kafamızı duvarlara vurdular
Almanya’dan çocuklarıyla birlikte sınır dışı edilen Ayhan Ürün’ün eşi Selma, polislerin işkencesine maruz kaldıklarını aktardı: “Saçlarımdan sürükleyerek beni dışarı çıkarmaya çalıştılar. Çocuklarımı benden almakla tehdit ettiler. Kafamızı duvarlara vurdular. Tüm bunları çocuklarımın gözleri önünde yaptılar. Havaalanına götürürken kelepçeledikleri yetmiyormuş gibi bir de belimden bağladılar.” 
Selma Ürün, çocuklarıyla birlikte Hırvatistan’da koşulların çok kötü olduğu bir kampta kaldıklarını söyledi. 

Çocuklara darp, çıplak arama!
Polis baskınında balkondan düşerek yaralanan Fazıl Ürün’ün Hırvatistan’a sınır dışı edilen eşi Seyran Ürün ise polis şiddetini şöyle anlattı: “Sabah erken evimizi bastılar. Üstümü dahi giyinmeme izin vermediler. Erkek polislerin yanında geceliğimi çıkarıp giyinmemi istediler. Buna tepki gösterincede 3 kadın polis başımı defalarca duvara vurdu ve bir tutam saçımı kopardı. 16 yaşındaki kızım Dila’yı zorla yatağa yatırarak kelepçelediler. Havalanında kızım ve oğlum çıplak aramaya maruz bırakıldı.”

Her şeyden mahrum bırakıldık
Baskın esnasında eşinin sinir krizi geçirdiğini, panikleyip kendisini balkondan attığını belirten Seyran Ürün, “Yaşıyor mu, ölü mü bakmamıza dahi izin vermediler” dedi.
Hırvatistan’daki kamp koşullarının çok kötü olduğunu söyleyen Ürün, “Kızım hasta, doktora götüremiyoruz. Haftada bir jeton veriyorlar bununla hem yıkanmamızı hemde elbiselerimizi yıkamamızı istiyorlar. Çocuğuma bez dahi alamıyorum. Bez isteyince gidin marketten alın diye alay ediyorlar” diyerek, Almanya’ya geri dönmeleri için kamuoyuna çağrıda bulundu. 

Hırvatistan’a gönderilmeleri suç
Avukat A.Wüboldt ise müvekkillerinin usulsüz bir şekilde Hırvatistan’a gönderildiğini belirterek şöyle konuştu: “Ayhan Ürün için idare mahkemesi, kendisinin ve ailesinin sınır dışı edilemeyeceğine dair karar vermişti. Fazıl Ürün’ün davasında da Alman ceza kanunun 6. maddesine göre ailenin sınır dışı edilemeyeceğine karar verilmişti. Anne ve çocukların Hırvatistan’a gönderilmeleri suçtur.”

Aile geri getirilmeli
Ailelerin evlerini basıp fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan polislerin suç işlediğini söyleyen Av. Wüboldt, “Suç duyurusunda bulunduk. Her iki aile bireylerinin geri getirilmesi için işlemlerin başlatılması gerekiyor” dedi.
Öte yandan Avrupa Sürgünler Meclisi ailenin Hırvatistan’dan Almanya’ya getirilmesi için imza kampanyası başlatı. Kampanyaya şu linkten ulaşılabilir: https://chng.it/4TnYvDFF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.