Almanya için de 3. yol lazım

Yurt Dışı Haberleri —

5. Enternasyonalist Kurdistan Konferansı / Foto: Osman Çakır

5. Enternasyonalist Kurdistan Konferansı / Foto: Osman Çakır

  • Almanya’nın Darmstadt kentinde 5. Enternasyonalist Kurdistan Konferansı yapıldı. Farklı kurum, grup ve inisiyatiflerden yaklaşık 100 enternasyonalist konferansa katıldı. Hak ve özgürlük mücadelesinde 3. Yol’un yalnızca Kurdistan değil Almanya için de gereklidir denildi.
  • Abdullah Öcalan’ın, “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır” belirlemesinin temel slogan olduğu konferansta konuşan Flo André: “Demokratik ve kalıcı bir barışın çözümü, halkları mobilize etmek ve Alman-Türk silah ticaretini sonlandırmak ile mümkün” şeklinde çözüme vurgu yaptı.

BERDAN DOĞAN/FRANKFURT

Kurdistan'ı Savun Girişimi (Initiative Defend Kurdistan), Rojava Kadınları Savun Kampanyası (Kampagne Women Defend Rojava) ve Ronahî Kamuoyu Çalışmaları için Gençlik Merkezi (Jugendzentrum für Öffentlichkeitsarbeit Ronahî) tarafından organize edilen konferans 6 ve 7 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Kurdistan’la dayanışmasının temellerini güçlendirmek, geleceğe yönelik çalışmaları, projeleri ve kampanyaları konuşmak için bir araya gelinen konferansta temel sloganı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Sosyalizmde ısrar, insan olmakta ısrardır” (Auf den Sozialismus zu bestehen, heisst auf das Menschsein zu bestehen) cümlesi oldu. Konferansta Kurdistan dayanışmasının yıllar içinde nasıl geliştiği, Almanya'da Kürt Özgürlük Hareketi ile ilgili var olan çalışmalar, projeler, başarılar ve engeller ele alındı.

 

 

Rojava her şeye rağmen ayakta

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü Nilüfer Koç yaptığı konuşmada, Türk devletinin saldırıları, su ve elektrik ambargosuna rağmen Rojava haklarının topraklarını terk etmediklerini, Rojava’nın savunma politikasından bir saldırı politikasına geçiş yapmaya zorlandığını belirtti. Kurdistan’ın artık görünür bir çözümü olduğunu ve bu çözümün enternasyonalist bir karektere sahip olduğunu vurguladı. Koç, 30 Mart seçimlerini de değerlendirerek, dünya karşısında Kürt seçmenlerinin nasıl bir güce ve kararlılığa sahip olduklarını bir kez daha ispatladıklarının altını çizerek, Türkiye halklarının artık baskıcı ve zulüm rejimine karşı dur dediklerini ve toplu bir savunmanın zamanının geldiğini vurguladı.

Üçüncü yol Almanya için de gerekli

Enternasyonal Gençlik Komünü üyesi Flo André ise konferansta NATO’nun ve onun üyesi olan Almanya’nın savaş stratejilerini kronolojik bir şekilde aktararak NATO’nun insan haklarını savunmak için değil, ekonomik çıkarlarını savunmak için var olduğunu dile getirdi. Sömürge devletlerinin ittifakı olarak bilinen NATO’nun 75 yıllık geçmişinin de unutulmaması gerektiğini hatırlatan Andre, NATO’nun kendisini bir savunma ittifakı olarak tanıtsa da, elindeki silahları kendi çıkarlarına hizmet etmek için kullandığını vurguladı.

André konuşmasının devamında Almanya’da özellikle son aylarda sendika grevlerinin ve özellikle çok tartışılan çiftçilerin protesto eylemlerinin görsel bir güç ve kararlılık ile sürdürülmesinin olumlu olduğunu söyledi. Almanya’da grev ve protesto geleneğinin yeninden güç kazanması ve Almanya’nın çıkarlar üzerinden kurulan siyasetinin, AB çıkar ilişkilerinin ve uluslararası savaş desteklerinin son bulmasının tek yolunun birlikte ayaklanma olduğunu kaydetti. Andre, bundan dolayı üçüncü yol olarak belirlenen yolun sadece Kurdistan’da değil, Almanya’da gerekli olduğunu belirterek, “Demokratik ve kalıcı bir barışın çözümü, halkları mobilize etmek ve Alman-Türk silah ticaretini sonlandırmak ile mümkün” dedi.

 

 

Pratik eylemlere odaklanılacak

Women Defend Rojava kampanyasından bir aktivist, önümüzdeki dönemde, Haziran 1994'te Hannover'de polis tarafından vurularak öldürülen Kürt mülteci Halim Dener'in ölüm yıldönümü ve Eylül ayında Kiel'de yapılacak Rheinmetall silahsızlanma kampı planlarının olduğunu belirtti. Bir sonraki adım olarak Kurdistan'daki NATO savaşının vurguncularına karşı pratik eylemlere odaklanmanın gerekli olduğunu aktardı.

Kurumlar çalışmalarını aktardı

Konferansın ikinci bölümünde Almanya’da bulunan ve Avrupa çapında faaliyet gösteren kurum, inisiyatif, kuruluş ve kampanyalar kendilerini tanıtıp çalışmalarını anlattılar. Katılan kurumlardan bazıları şunlardı: CENÎ Kadın Bürosu, CIVAKA AZAD Kamuoyu Bilgilendirme Merkezi, RONAHÎ Gençlik Komünü, Women Defend Rojava, Defend Kurdistan, Make Rojava Green Again, IDK (Demokratik Konfederalizm İnisiyatifi), YXK,  JXK, Internationalistische Jugendkomme (Enternasyonalist Gençlik Komünü), Familien für Frieden (Barış için aileler), Stadtefreundschaft Frankfurt-Kobanê (Frankfurt Kobane Kent Dostluğu, Städtepartnerschaft Friedrichshain 
Kreuzberg-Dêrik (Friedrichshain-Kreuzberg-Dêrik kent ortaklığı), Stiftung der Freien Frauen in Syrien (Suriye'de Özgür Kadın Vakfı Kuruluşu), MAFDAD Hukuk Bürosu, AZADÎ Hukuk Bürosu ve DEM Parti.

 

 

Yasağa karşı kampanya

Konferansın üçüncü bölümünde konferansa katılanlar geleceğe dair strateji, çalışma ve projelerini tartışarak çalışma gruplarının sonuçlarını konferansın son gününde sunum şeklide aktardılar. Çeşitli bölgesel çalışma gruplarında “Abdullah Öcalan'a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyası için somut planlamalar yapıldı. Katılımcılar, bu karara bağlı olarak gelecekte PKK yasağına karşı kampanyanın güçlendirilmesi ve Kürt Özgürlük Hareketine yönelik baskılara karşı mücadelenin her düzeyde genişletilmesinin önemli olduğunu vurguladılar.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.