Almanya, sınır dışı kararında ısrarlı

Yurt Dışı Haberleri —

Dilek Ağırman

Dilek Ağırman

  • Almanya’nın Nürnberg kentinde geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye'ye zorla sınır dışı edilmek istenilen Dilek Ağırman’a ilişkin karar kamuoyunun tepkisi üzerine durdurulmuştu. Ağırman, yeniden sınır dışı edilmek isteniyor.

 

DENİZ BABİR

23 yaşındaki Dilek Ağırman, geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye’ye sınır dışı edilmek istenmiş fakat kamuoyunun tepkisi üzerine Alman makamları kararı durdurmuştu. Ağırman, sınır dışı kararına karşı geçtiğimiz yıl Bavyera eyalet meclisine başvurmuştu.

Kararı görüşmek üzere 14 Temmuz’da Bavyera eyalet meclisi toplantısında bir araya gelen Yeşiller, SPD, CSU ve AFD milletvekilleri durumu değerlendirdi. Yeşiller ve SDP Ağırman'ın sınır dışı edilmesi kararını durdurmaya yönelik oy kullanırken, CSU ve AFD oy çoğunluğu ile reddetti. Ayrıca Ağırman'ın ‘kaçma ihtimali’ gözününde bulundurarak, 18 Ağustos'da görülecek davaya kadar Eichstätt hapishanesinde tutulması koşulu getirildi. Baverya İçişleri Bakanı da Ağırman’ın beş aylık hamilelik sürecinin sınır dışı edilmesinde bir sıkıntı teşkil etmediğini öne sürerek bir an önce Türkiye'ye iadesini istedi.

Almanya suç işliyor

“Türkiye’ye olası bir iadesinin hapis cezasıyla sonuçlanacağını" belirten Ağırman, mülteci hakları açısından bunun bir suç durumu olduğunu kaydetti.

Kamuoyuna ve sivil toplum kurumlarına duyarlılık çağrısı yapan Ağırman, "Türkiye'ye iade edildiğim takdirde hemen tutuklanacağım. Şırnak’ın İdil kentinde yaşayan ailem sürekli baskı altında. Baskılardan kaçarak geldiğim Almanya’da polis korkusunda dolayı psikolojik tedavi görüyorum" dedi.

Resmi işlemlere de engel

Ağırman’ın eşi Yaser Kapan da "Evlilik işlemleri ile ilgili Yabancılar dairesi bizden babalık testi istedi. Bu işlemleri yapmamıza rağmen Dilek sınır dışı edilmek isteniliyor. Resmi evliği gerçekleştirmek için  yabancılar dairesine yaptığımız her başvuru da farklı bir gerekçe öne sürülerek engel çıkartıyorlar" diye belirti.

Dilek Ağırman, geçtiğimiz yıl sınır dışı edilmek üzere havaalanına götürülürken polise direndiği gerekçesiyle 2,500 euro para cezasına çarptırılmıştı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.