Almanya’da ırkçı saldırı

Yurt Dışı Haberleri —

foto: wikipedia

foto: wikipedia

  • Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Neunthausen köyünde mültecilerin yaşadığı yere ırkçı bir saldırı gerçekleşti. Irkçı saldırganın küfür edip, hayvan pisliği attığı binada yaşayan mülteciler, can güvenliklerinin tehlike altında olduğunu belirtiyor.

Sulz am Neckar’a bağlı küçük bir köy olan Neunthausen’de bulunan mültecilerin yaşadığı binaya daha öncesinde rahatsızlık veren ve binanın yan tarafındaki bir evde oturan ırkçı saldırgan 29 Nisan tarihinde sözlü saldırının yanı sıra havyan pisliğini binanın içine fırlattı. Saldırganın daha önce de Neunthausen 19 adresindeki binada kalan mültecileri rahatsız ettiği ve bu saldırının öncesinde de bir arkadaşıyla gece yarısı binanın içine girerek koridorlarda dolaştığı aktarıldı.   

 

Didem Tütenk

 

Saldırıya maruz kalanlardan Didem Tütenk‎ ırkçı saldırıyı gazetemize anlattı. Ekim 2023’den beri siyasi mülteci olarak Almanya’da yaşayan ve biyolog olan Didem Tütenk‎, kaldıkları yerde kendilerini güvende hissetmediklerini ve her an ırkçı bir saldırı yaşayacakları korkusuyla yaşadıklarını aktardı.    

Hayvan pisliği attı

Didem Tütenk olay günü hakkında gazetemize şunları anlattı: “Ben 16 Kasım’dan beri bu binada kalıyorum. Burası esasında otel, ara ara mültecileri buraya yerleştiriyorlar. Bu otelin bir yangın merdiveni var. Bu yangın merdiveninde bizden ne zaman birilerini görse bu adam rahatsız olduğunu ifade ediyor, hatta daha önce bu yüzden polisi aradı. Adam Alman, komşumuz, bahçelerimiz birbirine bakıyor. 35-40 arası yaşlarında biri. Sürekli fotoğraflarımızı çekiyordu. Böyle sürekli saldırı halinde olduğunu biliyordum ama hiç denk gelmemiştim. Pazartesi ben yeni akşam yürüyüşünden dönerken bu adamın bağırdığını duydum. Bir baktık alt katta yangın merdivenlerinden içeriye doğru hayvan pisliği, çamur ne bulduysa atmış. Hatta öyle bir hırsla atmış ki aramızdaki mesafeye rağmen koridorun içine kadar girmiş. İngilizce 'Neden bize saldırıyorsun, amacın ne, bir sorun mu var' diye sordum. Bana İngilizce küfretmeye başladı. 'Lanet olası g*tlersiniz', 'Or**pular' diye bağırdı. Adam bu arada sürekli bizim fotoğraflarımızı çekip, bize küfretmeye, bizi taciz etmeye devam etti. Daha sonra polisi aramış, polis geldi. Polis pisliği görünce kendisi de şaşırdı. Bize ettiği küfürleri yaptığı saldırıyı anlattım, şikayetçi olduğumuzu söyledim. Adamın ırkçı olduğunu söyledim. Sonradan öğrendik ki burada daha önce kalan Ukraynalı ve Suriyelileri mültecilere de bu tarz saldırılarda bulunmuş. Onları da bu şekilde taciz etmiş.”

Can güvenliğimiz yok

Ayrıca saldırganın bu olaydan önce de başka bir Alman arkadaşıyla gece yarısı kaldıkları binanın içine girip koridorlarda dolaştığını öğrendiklerini belirten Didem Tütenk‎, “Bizim burda güvenlik yok. Haftada iki kere saat 08-17:00 arası görevli geliyor, bazen gelmediği de oluyor. Buranın iki üç yerden girişi var. Kapılar kilit değil, yani öyle korunaklı bir yer değil burası. Burası ahşap bir bina mesela adam gece yarısı ateşe verse buradan çıkma şansımız olmayacak” diyerek kaygılarını dile getirdi.

“Aileler var burda, çocuklar bazen bahçeye çıkıyor, onların fotoğrafını çekip haftada iki gün gelen görevliye yollamış, 'Çıkmasınlar, rahatsız oluyorum’ demiş. Sürekli bir şeyleri bahane ederek bizlere saldırmaya çalışıyor” diyen Tütenk, “Öğrendiğimiz kadarıyla bizimle ilgilinen sosyal kurum da bu videoları gidip polise vermiş ve şikayetçi olmuş. Bize öyle söylendi” diye ekledi.

Saldırganın ırkçı gruplarla ilişkisi ve bağı olup olmadığı hakkında bilgileri olmadığını belirten Didem Tütenk‎ her an büyük bir saldırı planlayıp yapabileceği korkusuyla yaşadıklarını söyledi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.