Almanya’da Kriz Masası kuruldu

Yurt Dışı Haberleri —

Deprem bölgesi foto: AFP

Deprem bölgesi foto: AFP

  • Depremzedelerle dayanışma için Almanya ve Fransa’da kriz masaları kuruldu. Almanya’da KON-MED’e bağlı 5 federasyona bağlı dernekler hem depremzedelere nakdi yardım için çalışıyor hem de buradaki yakınlarının acılarına ortak oluyor. 

ARAT ARARAT/DORTMUND

Mereş, Dîlok, Amed, Semsûr, Meletî, Riha, Êlih, Çewlig, Elezîz, Kilis, Mêrdîn, Sêrt, Şirnex, Wan, Mûş, Bedlîs, Colemêrg, Edene, Osmaniye, Hatay ve daha birçok kentte etkili olan depremde can kaybı yükselirken, halk hala sokaklarda kalıyor ve yaralarının sarılmasını bekliyor. Almanya’daki Kurdistani kurumlar da depremzedelere yardım için hummalı bir çalışma içinde. Almanya Kurdistanlı Toplumlar Kongresi’ne (KON-MED) bağlı 5 federasyon ve ona bağlı derneklerde kriz masaları oluşturuldu. Yardım kampanyası hakkında bilgi veren KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt herkesi seferberlik ruhuyla Heyvasor aracılığı ile depremzedelere destek olmaya çağırdı. 

İlk gün harekete geçildi
Depremin olduğu ilk saatlerden itibaren depremzedelerle ile iletişim içinde olduklarını ve hemen harekete geçtiklerini belirten Zümrüt, “Kriz masalarını oluşturmak için hemen kolları sıvadık. Halkımız da derneklerle akın etti. Hızla derneklerde, dergahlarda toplantılar yapıldı, kampanya planlandı. Burada olsak da yüreğimiz ülkemizde. Halkımızın yanındayız” dedi. 
Leverkusen, Dortmund gibi kentlerde Alevi dergahlarında toplantılar yapıldığını belirten Zümrüt, “Leverkusen’deki toplantıya çoğunluğu Maraşlı 200’ü aşkın kişi katıldı. Burada her ailenin deprem bölgesinde yakını var. Buralarda özgün komisyonlar kurduk” dedi.  

5 federasyonda kriz masası 
KON-MED’e bağlı 5 federasyonda kriz masaları kurulduğunu belirten Zümrüt şu bilgileri de paylaştı: “Berlin, Frankfurt, Stuttgart, NRW, Hamburg federasyonlarımıza bağlı derneklerimizde iki ayrı kriz masası kuruldu. Tüm bunların üzerinde de Almanya Kriz Masası oluşturuldu. Komisyonlar 7’şer ve 5’er kişiden oluşuyor. Günlük raporlarla sonuçları aktarıyorlar. Kriz masalarında kadın, gençlik başta olmak üzere inanç kesimleri, dernek yönetimleri gibi herkesimden temsiliyet var.”
Kriz masalarından birisinin depremzedelere maddi yardım için çalıştığını söyleyen Zümrüt, “Diğer komisyon ise depremde yakınlarını kaybeden ya da enkaz altında kalan insanlarımızın yakınlarının tespiti ve derneklerde taziye kurulması için çalışıyor” dedi. 

Seferber olalım
Gönderilen eşya vb. yardımlara Türk devleti tarafından el konulduğunun altını çizen Zümrüt, “Geçmişte gönderilen yardımlara el konuldu, bunlardan ders çıkarttık. Avrupa’dan ekonomik destek sunacağız. Heyva Sor tarafından deprem yardım hesabı açıldı. Çocuklar dahi kumbaralarını boşaltıp Hevya Sor aracılığıyla depremzedelere gönderiyor. Herkes katılmalı, seferber olmalı. Yaralarımızı halkımızın kendi gücüyle sarmaya çalışacağız. Kuzey ve Batı Kurdistan’daki halkımıza hep birlikte çare olacağız” diye konuştu.  

Nasıl ulaşabilirsiniz?

Almanya’daki kriz masaları iletişim numaraları:
Berlin: 0162 1526973 - 01573 5695917
NRW: 01573 1316339 - 01575 6508396
Hamburg: 0176 21673003 -0173 9850451
Frankfurt: 0171 4742000 - 01520 8574968
Stuttgart: 01516 4747472


36 dernekten yardım yolda

Almanya'nın Hessen eyaletinde Demokratik Kürt toplum Merkezleri (DTKM) Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E) Hessen, Dersim İnşa Kongresi, Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) ve Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) ile Varto Der Derneği gibi yöre dernekleri Alevi Kültür Merkezi (AKM) Hoch Taunus’da bir araya gelerek depremzedelerle dayanışma için bir komisyon oluşturdu. Yardımlar Heyva Sor ve MARDEF hesaplarında toplanacak. MAR-DEF yetkilileri Maraş, Adıyaman, Malatya ve Antep olmak üzere bölgelerde durum tespiti yapacak. Maraş’a bağlı 36 köy derneğiyle birlikte toplanan yardımların depremzedelere ulaştırılması için de yola çıkıldı. 

 

 Yardımın adresi Roja Sor

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Elbistan-Pazarcık Evi, Demokratik Güç Birliği (DGB) bileşenleri, Fransa Demokratik Kürdistanlılar Dernekleri Federasyonu (CDK–F), Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ile birçok Alevi yurtsever Kürt, Paris’teki Elbistan-Pazarcık evinde bir araya geldi. Kriz Masası oluşturularak, maddi yardım toplama ve ülkede mağdur ailelerin durumunu tespit için çalışmalara başlandı. Paris ve çevresinde bulunan tüm derneklerde Roja Sor üzerinden merkezi bir biçimde yardım toplanıyor ve sosyal ağlardan Roja Sor banka bilgileri paylaşılıyor. Roja Sor Franco-Kürt İnsani Yardım Derneği’nin iletişim ve hesap bilgileri şöyle:
 https://rojasorfrance.com/agir-ensemble/donnez/don-par-carte-bancaire-helloasso/ 
Tel: +33 7 81 36 27 45 
E-mail: soleilrougedon@gmail.com 

Banka bilgileri:
Vous pouvez faire vos dons par virement ou carte bancaire 
Banque : CIC TROYES HOTEL DE VILLE
IBAN : FR7630087335000002074770150
BIC : CMCIFRPP
Soleil Rouge – Roja Sor France
PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.