Almanya'ya göre Türkiye Norveç gibi!

Yurt Dışı Haberleri —

Cıbrail Salman

Cıbrail Salman

  • Hakkında 19 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası olmasına rağmen Almanya, "Türkiye’de istikrarlı bir ortam var" diyerek, Cıbrail Salman'ın iltica başvurusunu reddetti. Salman, Türkiye’ye iade edilmekten endişe ediyor.

 

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Cıbrail Salman, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun anıldığı bir etkinliğe katıldığı için tutuklanarak  Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. İki yıl cezaevinde kalan Salman, adli, kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Daha sonra Almanya'ya gelerek iltica başvurusunda bulunan Salman'a bu süreç içerisinde Türk yargısı 19 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Almanya İltica Dairesi ise "Türkiye’de istikrarlı bir şekilde yaşayabilirsin" diyerek Salman'ın başvurusunu reddetti.

‘Türkiye'de istikrar var' vurgusu

Almanya’da yaklaşık 3 yıldır ilticacı olarak yaşadığını ifade eden Salman, 1 Temmuz'da ret kararı verilip kendisine bir hafta süre tanındığını belirtti. Ret kararının gerekçesinde ise "Türkiye’de istikrarlı bir ortam var. Ülkenin batısında rahatça yaşayabilirsin" ibaresi yer alıyor. Öte yandan Salman için “PKK hareketinin faal elemanı” deniliyor ve PKK’nin hem Almanya’da hem de Türkiye’de yasaklı olduğu hatırlatılarak, Salman’ın kendileri için bir “tehdit unsuru” olduğu kaydediliyor.

.

Başıma geleceklerden Almanya sorumludur

Ret kararının ayrıntılarına ilişkin konuşan Salman “Hakkımda 19 sene 4 ay ceza kararı veren Mersin Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçelerini kopyala-yapıştır mahiyetinde dosyama koymuşlar. Türkiye’ye gönderilmem halinde cezaevine konulacağım. Aynı dosyadan yargılandığımız ve şu anda Norveç’te ilticacı olarak yaşayan Ferhat Sezgin bu davadan yargılandığı için geçen hafta siyasi oturum aldı" diye belirtti.

"Türkiye’ye gönderilmem halinde kesinlikle can güvenliğim olmayacak" diyen Salman, "Başıma gelebilecek her olumsuzlukta Alman devleti sorumlu olacaktır" diye ekledi.

Bizi kendi çıkarlarına kurban ediyorlar

"Her an tutuklanıp Türk devletine teslim edilebilirim" diyen Salman, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Avukatım da yaşananların ciddi bir hukuksuzluk olduğunu belirterek gerekli mercilere itiraz edeceklerini ve bu işin peşini bırakmayacağını söyledi. ‘Refah seviyesi yükselmiş’ dedikleri Türkiye’de daha Deniz Poyraz’ın kanı kurumadı. Alman devleti bizleri kendi ekonomik ve askeri çıkarlarına kurban ederek, Türk devletine teslim etmek istiyor. Her an evim basılıp Türk devletine teslim edilirim korkusuyla yaşamaktan psikolojim bozuldu. Kamuoyunun, siyasi partilerin ve hümaniter kurumların bana sahip çıkmasını istiyorum. Başta da belirttiğim gibi Türkiye’ye gönderilmem halinde başıma gelebilecek tüm olumsuzluklardan Alman devleti ve onun yargısı sorumlu olacaktır."

 

Cenazelerini annelerinize göndereceğiz!

Mardinli olan 25 yaşındaki Cibrail Salman, Mersin’de kültür çalışmaları ile HDP gençlik kolları çalışmalarında yer alıyordu. Antalya Cezaevi’nde bulunduğu süreçte "Cezaevi Acil Müdahale Timi" olarak adlandırılan 100 kişilik gardiyan grubu tarafından elleri ve ayakları kelepçelenerek darp edilmişti. O dönem Salman’ın annesi Fatma Salman’ın da aralarında bulunduğu bir grup tutsak yakını İHD Şubesi’nde açıklamada bulunarak tepkilerini dile getirmişti. Anne Salman, oğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde gardiyanların tutuklulara "Biz Diyarbakır zindanlarında nasıl hepinizi öldürdüysek, burada da hepinizi öldüreceğiz. Sizin cenazelerinizi annelerinize göndereceğiz" dediğini aktarmıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.