Avusturya’nın Türkiye yönelik silah ambargosu etkisini göstermeye başladı. Yaptırımlar nedeniyle AKP’nin ‘milli tank projesi’ Altay’ın üretiminin geciktiği ortaya çıktı. 

Avusturya hükümeti geçtiğimiz Kasım ayında yönetimini sert şekilde eleştirdiği Türkiye’ye yönelik silah ambargosu dahil bazı yaptırımlar uygulanmasına karar vermiş ve meclis tarafından tasarı kabul edilmişti.  Alınan bilgiye göre Avusturya’nın ambargo kararından sonra Türk savunma sanayinde ciddi sıkıntılar baş göstermeye başladı. Bu sıkıntılar, genelde alt yüklenici gruplarda yaşanırken bugünlerde büyük projelerde de etkisini hissettirdi. 

‘Milli tank’ın üretimi gecikti 

Sıkıntı son olarak ‘milli tank projesi’ Altay’a kadar sıçradı. KAP’a başvuru yapan TÜMOSAN, Altay Tankı Güç Grubu Geliştirme Projesi’nin takvimindeki sorunların yaptırımlar yüzünden olduğunu söyledi. Bu nedenle Altay tankının üretiminde zaten var olan gecikmenin artacağı belirtildi.

2016’da bitmesi gerekiyordu

"Altay", AKP hükümetinin üretim sözü verdiği ana muharebe tankı. Şu anda detaylı tasarım aşamasında. 30 Mart 2007'de yapılan anlaşmayla Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar şirketi belirlendi. Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı ise Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. Tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikalama aşamalarının tamamlanması için 500 milyon Dolar mali kaynak ayrılmıştır. 

Prototip testleri ve kalifikasyon çalışmaları 2012 yılında tamamlanan tankın seri imalatına 2016 yılının sonunda geçilmesi planlanıyordu. İlk etapta 250 adet tankın üretilmesi öngörülüyordu. Ancak bu hedeflerin hiçbirine ulaşılamadı. Halen ortada tek bir tank bile yok. Savunma Sanayi Müsteşarlığı; 16 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlamak üzere TÜMOSAN tarafından yapılan tekliflerin değerlendirilmesi ve avans ödeme şartlarının yerine getirilmesini teminen tankın üretici firmalarına 1 ay ilave süre vermek zorunda kaldı. 

Birçok başka proje iptal olabilir

Türkiye birçok alanda olduğu gibi savunma sanayinde de dışarıya bağımlı. Gerek kritik parçalar gerekse alt yüklenicilerinin yabancı olması, bu yaptırımların etkisini büyütecektir. Bu yüzden, gelecek günlerde yaptırımlar bazı projelerde sarkmalara hatta iptallere dahi sebep olabilir. 


 HABER MERKEZİ