Amacımız sorunlarımızı çözmektir

Kadın Haberleri —

Zeyneb Murad

Zeyneb Murad

  • Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde 12 Mart’ta düzenlenen Kürt Ulusal Kadın Çalıştay’ını değerlendiren KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, özgürlük mücadelesi yürüten kadınların tehlikede olduğunu kaydederek, soykırım saldırının arttığını belirtti. Murad, kadınların ortak mücadelesine dikkat çekti.

ZEYNEP DURGUT / MA 

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Kadın Komisyonu ve Kürdistan Kadın Birliği Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde Kürdistan’ın tüm bölgelerinden kadınların katılımıyla “Kadın Soykırımına Son Verin” sloganıyla Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı düzenledi. Farklı bölgelerden çok sayıda siyasetçi ve aktivist kadının da katıldığı çalıştay 12 Mart’ta düzenlendi.

Çalıştayda kadın kazanımlarına yönelik saldırılar, şiddet, kadın katliamı konularında yapılan tartışmalar sonucunda yayınlanan bildirgede, Ulusal Kürt Kadın Konferansı’nın yapılması çağrısında bulunuldu. Bildirgede, Êzîdî kadınların korunması, kadına yönelik geliştirilen kırım politikalarına karşı ortak mücadele vurgusu öne çıktı.

Konuya ilişkin MA haber ajansına konuşan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Zeyneb Murad, çalıştayı düzenlemenin asıl amacının kadınların sorunlarına kadın gözünden bakmak olduğunu belirtti.

Genel olarak dünya ve Ortadoğu’da özellikle de Başûrê Kurdistan’da artan kadın kırımına dikkat çeken Murad, Kürt kadınlarının verdiği mücadelenin egemen devletler tarafından tehlikeli görüldüğünü kaydetti. Bu nedenden dolayı kadınların saldırıya uğradığını dile getiren Murad, istatistiklere işaret etti.

Zeyneb Murad, “Başûrê Kurdistan için örnek verecek olursak; burada otoriter bir sistem var. Bölgede aktif olarak çalışan kadınlar ya tutuklanıyor ya da susturuluyor” dedi.

Amacımız, sorunlarımız çözmektir

Zeyneb Murad, Kürdistan'ın her yerinde kadınlara yönelik saldırıların altında yatan nedenlerin benzer olduğunu ve bu durumun tartışılması gerektiğini ifade ederek, "Kadınlara karşı özel ve sistematik bir politika yürütülüyor. Dünyaya örnek olmuş bir kadın devrimi var. Ancak aynı zamanda işgalci güçler tarafından sosyal ve siyasi saldırılar sürdürülüyor. Bundan dolayı KNK olarak böylesi bir çalıştaya ihtiyaç duyduk. Temel amacımız Kürdistan'ın dört parçasındaki kadınların sorunlarını çözmektir” diye belirtti.

Kadın kazanımlarının tehlikede olduğunu kaydeden Murad, çalıştayda yürütülen tartışmalara değinerek şöyle dedi: Kürdistan'ın neresinde bir kadın katledilirse veya saldırıya uğrarsa diğer parçaların ona sahip çıkması kararlaştırıldı. Bu yüzden birbirimize sahip çıkarak ortak bir şekilde mücadele etmemizin sorumluluklarımızdan biri olduğunu tartıştık. 

Haklarımızı korumak için mücadele edeceğiz

Özgürlük talebinde bulunan kadınların tehlikede olduğunu dile getiren Murad, “Bu yüzden soykırım saldırıları artıyor. Çünkü bir gerçek var ki kadın özgürse toplum da özgürdür. Dolayısıyla bu saldırılar kadınlar şahsında topluma yapılmaktadır. Bu politikalara her gün bir yenisi ekleniyor. Kürt kadınları hiçbir zaman geri adım atmadı. Bunun örneği de Rojava Devrimi’dir. Direnişimiz ve mücadelemiz ne kadar büyürse saldırılar o kadar yoğunlaşıyor. Ama bu mücadelede yorulan bizler olmayacağız ve sonuna kadar kazanımlarımızı korumaya ve hakkımız olanı istemeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Kadınların iradesi tanınmalı  

Çalıştayın sonuçlarına değinen Murad şöyle dedi: Kürt kadınları olarak iç sorunlarımızı tartışarak çözmek zorundayız. Katledilen kadınların katillerinin bulunması için mücadele etmek ulusal bir sorumluluktur. Bu nedenle Kürt siyasi parti ve kurumlarına çağrıda bulunduk. 

Kadınların bağımsız bir irade olarak tanınmasını istediklerin dile getiren Murad, ulusal birlik çalışmasında kadınların daha aktif yer alması yönünde tartışma ve kararlaşmaya gittiklerini belirtti.

Tek ses olmamız gerekir

Êzîdî kadınların korunması için dört koldan ortak bir mücadelenin verileceğini ifade eden Murad, Êzîdî kadınların korunmasının her bir Kürt kadının ulusal sorumluluğu olduğunu kaydetti. Sorunun çözülmesi için yasalara ihtiyaç olduğunu dile getiren Murad, “Êzidî kadınların kurtuluşu ulusal bir kazançtır” dedi. Çalıştayda mücadelede radikal adımların atılması yönünde kararlaşmaya gittilerini belirten Murad, “Dört parçada egemen erkek devletlere karşı tek ses olmamız ve bunu ortak bir şekilde örgütlememiz gerekir” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.