Amazon’un korunması için yerli aktivistler Belen’de

Dünya Haberleri —

  •  Amazon bölgesindeki sekiz ülke liderinin bir araya geleceği Belen Zirvesinden önce yerli halkların liderleri, aktivistler ve siyasetçiler bir araya gelerek eko-kırıma karşı güçlü bir mesaj verdi. 

 

Dünyanın en büyük yağmur orman alanı ve tatlı su rezervine sahip olan Amazonların korunması için yerli halkların temsilcileri bir Brezilya’nın Belen şehrinde bir araya geldi. 

Amazon bölgesinde bulunan sekiz ülke liderlerinin zirvesi öncesinde Belen’de bir kongre düzenleyen yerli halklardan aktivistler yağmur ormanlarının yok edilmesi ve çevre için mücadele eden yerlilerin güvenliği gibi konulara dikkat çekti. 

Brezilya'nın Belem kenti bu hafta Brezilya, Kolombiya, Peru ve Venezüella'nın da aralarında bulunduğu sekiz Amazon ülkesinin başkanlarını bir araya getirecek iki günlük bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva’nın liderlik ettiği konferansta Amazon’un korunması için alınacak önlemler masaya yatırılacak. 

Lula’nın selefi Bolsonaro döneminde, dört yıl boyunca Amazon ormanları büyük çiftlikler ve maden şirketlerinin insafına bırakılmış ve orman tahribatında rekor kırılmıştı. Amazon ormanlarının korunmasını önceliklerinden biri olarak ilan eden Lula idaresi, Ocak ayından bu yana orman tahribatının yüzde 42,5 oranında azaldığını açıklamıştı. 

Zirve öncesinde yerli halkların temsilcileri, çevre aktivistleri ve üst düzey politikacılar, hazırlık toplantısı için Belém'e akın etti. Belen, aynı zamanda 2025 yılında BM iklim zirvesi Cop30'a da ev sahipliği yapacak.

Yeni hükümet Amazon için umut

Belen zirvesi öncesinde düzenlenen yerli zirvesinde Amazon için verilen mücadelede yerli halkların korunmasının büyük önem taşıdığının altı çizildi. 

Brezilya Amazonları Yerli Örgütleri Koordinasyonu liderlerinden Toya Manchineri, Lula'nın seçilmesinin Amazonların yaklaşık yüzde 60'ına ev sahipliği yapan Brezilya'daki yerli nüfus için yeni bir umut getirdiğini söyledi. Manchineri, "Ancak bu bir koalisyon hükümeti, tamamen solcu bir hükümet değil, dolayısıyla hala aşılması gereken pek çok engel var" şeklinde konuştu.  

Amazon bölgesi korumasız

Geçtiğimiz yıl Javari vadisinde öldürülen İngiliz gazeteci Dom Phillips'in haberini yaptığı yerli halkları temsil eden Bushe Matis, uzak yağmur ormanlarındaki yerli yurdunda şiddetin devam etmesini kınamak üzere zirveye katıldı.

"Yardım için feryat ediyoruz. Nehirlerimiz kirletiliyor. Madenciler topraklarımıza giriyor. Bölgemiz korumasız. Tehdit ediliyoruz. Brezilya'nın dört bir yanında yerli halk ölüyor" diyen Matis, cinayetlerin en önemli sorunlardan biri olduğunu belirtti.  

Bizler dirençli savaşçılarız

19 yaşındaki oğlu silahlı saldırıya uğrayan yerli aktivist Urutaw Tembé de organize suç örgütlerinin saldırılarına karşı "Asla pes etmeyeceğiz" dedi. Tembe’nin “Bizler inatçı ve dirençli savaşçılarız. Bu mücadelenin içinde doğduk ve bu mücadelede öleceğiz" sözleri alkışlarla karşılık buldu.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.