Ambargo kadınları vuruyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Efrînli kadınlar, yaşamlarını idame ettirmek ve ailelerini geçindirebilmek için tarımla uğraşıyor.  Uygulanan ambargo yüzünden zor günler geçiren kadınlar, ambargonun kaldırılmasını umduklarını belirtti.

 

Türk devletinin Efrîn’i işgal ettiği 2018’den bu yana kendi ülkelerinde mülteci olan Efrînli kadınlar, ABD ve bölge güçlerinin ekonomik ambargosu yüzünden zor günler yaşıyor. 
Efrînli kadınlar, yaşamlarını idame ettirmek, ailelerini geçindirebilmek tarımla uğraşıyor.

Şehba’ya bağlı Til Şeîr köyünde 7 hektarlık alanda ektikleri mevsimlik meyve ve sebzeleri toplayan kadınlar, hem tarımın yaşam için vazgeçilmezliğini ortaya koyuyor hem de alın teriyle ekonomiyi canlı tutuyor. 

En büyük problem mazot

Kadın Ekonomi Yönetimi üyesi Xezal Hesen, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kadın ekonomisinin maddi ve manevi desteğinin kendileri için büyük bir önem taşıdığını söyledi. 7 hektarlık tarım alanında sabit olarak ekim, dikim ve bakım işlerini 25 kadının yaptığını dile getiren Hesen, “Mevsimlik bir çalışma fakat 25 kadın demek, 25 aile demek” dedi. Üretime katılan kadınların binlerce ailenin sofrasına aş taşıdığına dikkat çeken Hesen, ambargonun kadınların yaşamını zorlaştırdığını ve yaşamlarını etkilediğini ifade etti. Hesen, üretim için en büyük problemin mazot eksikliği olduğunu da kaydetti. 

Üretmekten mutluyum

Emekçi kadınlardan Fida Seîd, toprağa bağlı büyüdüğünü söyleyerek, çocukluğundan beri tarıma olan ilgisini anlattı. Evinin tüm yükünü omuzlayan Fida Seîd, başından itibaren kadınlar için başlatılan tarım projesinin içinde yer aldığını belirterek şöyle devam etti: “Üretmekten mutluyum, tarımla uğraşmaktan mutluyum. Tarımla uğraşarak, üreterek ailemi ayakta tutabiliyorum.”

Fida Seîd, “en çok kadınları vuran” ambargonun kaldırılmasını umduklarını da belirtti.

NÛJINHA/ŞEHBA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.