
135 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu ile 30 farklı eğitim kurumunun katıldığı fuarda, geniş bir konu yelpazesi içinde konferans söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 40 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 300 yazarın okurlarıyla bir araya geleceği belirtildi.
'Kitapsızlık vicdansızlıktır'
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, dünyanın pek çok ülkesinin gıptayla baktığı adına medeniyet denilen kalkınmış ülkelerin aslında ilham kaynağını Mezopotamya coğrafyasından aldığını anımsattı. Coğrafyanın büyük acılar, travmalar yaşadığını hatırlatan Baydemir, “Belki de bu acıların kökeninde kitaptan uzaklaşmak vardı. Kitaptan uzaklaşıldıkça bellek etkilendi ve bellek de vicdanı etkiledi. Ve ortaya büyük dramlar çıktı” diye konuştu.
“Bana göre her bir lisan, bir insandır. Ve her bir insan, bir cihandır” diyen Baydemir, “Bir lisanı yok etmek aslında cihanı yok etmektir. Yerküre zaten bu konuda yeteri miktarda bir sabıkaya sahiptir” dedi. Bir kitap sahibi olmanın gerekliliğine vurgu yapan Baydemir şöyle konuştu: “Çünkü sahip olduğumuz tüm kutsal kitaplar her şeyden önce müzakereyi, istişareyi, okumayı ve ortak paydalarda buluşmayı emrediyor. Bu fuarımız bana göre yüz bini aşkın insanla kitabı ve kitabın emekçisini buluşturacak. Benim çağrım herkesedir. Gelin hiçbirimiz kitapsız kalmayalım. Mutlaka bir kitap sahibi olalım. Çünkü kitapsızlık bana göre vicdansızlıktır. Vicdansızlık büyük felaketlere çağrıdır.”
Kadın tutuklular için Kitap Kumbarası
Kadın Yazarları Derneği, cezaevindeki kadınlar için Kitap Kumbarası oluşturuldu. Kumbaraya Fatmagül Berktay’ın “Dünyayı Bugünden Sevmek” adlı kitabını atan Baydemir, kitabı cezaevinde olan Prof. Dr. Büşra Ersanlı adına kumbaraya koyduğunu söyledi. Kadın Yazarlar Derneği üyeleri, ziyaretçilerin kumbaraya koyduğu kitapları cezaevindeki kadınlara ulaştıracaklarını söyledi. Baydemir ayrıca fuar açılışına katılan 21 gazeteciye Murathan Mungan’ın seçtikleriyle “Bir Dersim Hikayesi” adlı kitabı hediye etti.
Aram Yayınları fuarda
Öte yandan fuarda yerini alan Aram Yayınları hem yayınladığı yeni kitaplarla hem de ilk defa bastığı çocuk kitapları ile okuyucularını bekliyor. Aram Yayınları ayrıca fuar boyunca, hem panel hem de imza günleri etkinlikleri gerçekleştirecek. Kayapınar Belediyesi standında ise, fuarı gezen öğrencilere Kürtçe masal seslendiren bez bebekler dağıtıldı.
DİHA/AMED