Ankara'nın üç bölgesi de mümkün

Pakize Sinemillioğlu - Nuray Türkmen - Emirali Türkmen

Pakize Sinemillioğlu - Nuray Türkmen - Emirali Türkmen

  • Ankara’nın sokaklarında, mitinglerde sıkça telaffuz edilen "beka, terör" sözlerinden çok geçim, zamlar ve hayat pahalılığı tartışılıyor. Yeşil Sol Parti, üç bölgede şanslı olduğunu belirterek, en az vekil hedefiyle çalışıyor.

ERDOĞAN ALAYUMAT/ANKARA

Ankara'da önceki seçimlerde AKP yüzde 40.4 oy oranıyla 15 milletvekili kazanmıştı. CHP 10, İyi Parti 5, MHP 5 ve HDP ise bir Milletvekili çıkarmıştı. Hem iktidar hem muhalefet partileri açısından Ankara, İstanbul'dan sonra en önemli seçim bölgelerinden biri. 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde CHP, HDP seçmeninin desteğiyle yüzde 50.93’lük oy oranıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni AKP’den almayı başarmıştı.

Ankara’da yaşayan işçisinden memuruna, esnafından yaşlısına, kadınından gencine, Kürt'ünden Türk'üne, Alevisinden Sünnisine kadar yaşayan halkların gündeminde tek bir şey var; oda kötüye giden ekonomik koşullar. TL’nin değer kaybetmesi, enflasyonun yükselmesi, Ankara halkını daha da yoksullaştırırken, halk yaşanan ağır ekonomik krizin sorumlusu olarak Erdoğan’ı işaret ediyor.  Ankara’da sokaklarında nereye baksak Erdoğan afişlerine rastlıyoruz, ancak önceki seçimlere göre bu seçimlerde Erdoğan’a dönük ilgi düşmüş. Ankara’da en son yapılan Erdoğan mitingine önceki seçimlere göre katılımın düşük olması bu ilginin azıldığına kanıttır.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ilgilinin oldukça yüksek olduğu kentte, Meclis seçimlerinde Yeşil Sol Parti'ye ilginin daha yoğun olduğunu gözlemledik.

Hedef en az üç vekil

Yeşil Sol Parti listelerinde girilen seçimlerde en az üç milletvekilin çıkma ihtimali oldukça yüksek. Ankara’da HDP önceki seçimlerde toplam 227 bin 129 oy almış. Ankara 1. Bölgeden sadece bir milletvekili çıkarmayı başaran HDP, bu seçimlerde üç bölgeden de vekil çıkarmayı hedefliyor.

Ankara’da seçim atmosferi, Yeşil Sol Parti’nin seçim çalışmaları, seçim güvenliği ve halkın partiye ilgilisini Yeşil Sol Parti Ankara 1. Bölge milletvekili adayı Emirali Türkmen, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu ve Yeşil Sol Parti Merkezi Seçim Koordinasyon üyesi Nuray Türkmen ile konuştuk.

Halklar bu yönetimi istemiyor

Seçimlerin tarihi bir öneme sahip olduğunu belirten Türkmen, “Türkiye’de hiçbir hükümet 21 yıl boyunca iktidarda kalmamıştı. Doğal olarak bu 21 yılda devletin tüm imkanlarını kullanarak otoriterleşen bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu rejim faşist bir karaktere ve tekçi bir zihniyete sahip. Bunu kurumsallaştırmak istiyor” dedi. Ankara’da çok yoğun ve canlı bir seçim kampanyası yürüttüklerini belirten Türkmen, şöyle devam etti: “Şu anda Yeşil Sol Parti dışında Anakara sokaklarında başka bir parti yok. Aktif bir şekilde sokak sokak, ev ev halklarla buluşuyoruz. Farklı toplumsal kesimlerin taleplerini dinliyor ve onlarla birlikte ‘nasıl bir gelecek olmalı’ tartışmalarını yürütüyoruz. Otoriter AKP rejiminin düşmanlaştıran ve kutuplaştırıcı siyasetinden dolayı daha önce bizden uzak duran ve hatta bizi düşman olarak gören belli kesimlerin yüzünü Yeşil Sol Parti'ye döndüğünü söyleyebilirim.”

Çalışmalara deprem molası

AKP iktidarının yaptığı en başarılı işlerden birinin toplum üzerinde korku iklimi yaratmak olduğunu belirten HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, seçim kampanyasının ilk başlarında sandık görevlisi ve müşahit bulmakta zorlandıklarını, ancak bu problemi kısa sürede aştıklarını ifade etti. AKP’nin yarattığı korku ikliminden kaynaklı insanların TC kimlik numarasını bile vermekten korktuğu bir süreçten geçtiklerini ifade eden Sinemillioğlu, bu korku ikliminin yavaş yavaş yok olduğunu ifade etti. Seçim çalışmalarına aylar önceden başladıklarını aktaran Sinemillioğlu, komisyon ve koordinasyonlarını oluşturduktan sonra depremlerden kaynaklı çalışmalarını dondurup deprem bölgeleri için dayanışma çalışmalarını başladıklarını aktardı.

Ankara’da bir aydan bu yana yoğun bir seçim çalışması yürüttüklerini ifade eden Sinemillioğlu, şöyle devam etti: “Üç ayrı bölgeye de yetişmeye çalışıyoruz. Ankara’da tüm olumsuzluklara rağmen kentin neredeyse tüm ilçelerine seçim bürolarımızı açtık. Keçiören gibi Ankara’da çok düşük oy aldığımız ilçelere gittiğimiz halkın çok yoğun ilgisiyle karşılıyoruz ve buralarda oylarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Bu seçimlerde Yeşil Sol Parti ciddi bir başarı elde edecek. Sahadan aldığımız tepkiler de bunu gösteriyor ve Ankara genelinde en az üç milletvekili çıkarmayı hedefliyoruz.”

Seçmenin ortak paydası

14 Mayıs’a az bir süre kalmasına rağmen Ankara’da bir sessizliğin hakim olduğunu belirten Yeşil Sol Parti Merkezi Seçim Koordinasyon üyesi Nuray Türkmen, şunları dile getirdi: "AKP seçmeni daha agresifti, ancak bu seçimlerde böyle bir durum söz konusu değil. Ülkede yaşanan ağır ekonomik kriz, demokrasinin geriye gitmesi, farklı kesimlerde bulunan seçmenleri bir araya getirdiğini söyleyebilirim. Yeşil Sol Pati ve demokrasi güçleri, güçlü bir alternatif oluşturdu.”

 

*****

İlk turda bitmeli

Gazetecilerle bir araya gelen Yeşil Sol Parti Ankara milletvekili adayları, provokasyonlara dikkat çekerek, “Sandığa sahip çıkarak başaracağız” dedi. 

Yeşil Sol Parti Ankara milletvekili adayları, bir otelde gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya, vekil adaylarının dışında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı. Ankara 1. Bölge adayı Selma Gürkan, adaylar olarak farklı farklı alanlarda çalışma yürüttüklerini belirterek, Yeşil Sol’un Meclis'te güçlü bir şekilde yer alması için çalıştıklarını söyledi. Halkın değişim istediğini kaydeden Gürkan, “Dün yaşadığımız korkunç linç girişimi bile bu tek adam rejiminin değişmesi gerektiğini gösterdi. İlk turdan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bitmesi gerektiğini de acil olarak bir kez daha kanıtladı. Bu yalnızca Erzurum’daki saldırıyla sınırlı ve ilişkili değil. Dün öğlen Ayrancı’da yapacağımız seçim çalışmalarına saldırdılar, Yeşil Sol’un konvoyları engellendi. Değişime engel olamayacaklar” dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da şöyle konuştu: “Sakin olmalıyız, biz haklıyız. Hiçbir provokasyona gelmemeliyiz ve oyumuzu kullanarak, sandığa sahip çıkarak bunu başaracağımıza inanıyorum. Türkiye’deki halkların sakinliğinin bir pozitifliğe işaret ettiğini de düşünüyorum. Bunca zulüm ve baskı böyle bitecek, adil, eşit ve demokratik bir ülkeyi hep birlikte kuracağız. Bütün siyasi mahpus ve gazeteci arkadaşlara da özgürlük talep ediyorum.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.