Suriye’deki iktidar kavgasına siyasi bir çözüm için ardı ardına planlar açıklayan BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan da, „6 maddelik plan başarısız“ dedi.
Suriye’deki iktidar krizi uluslararası çapta demeç savaşına dönüyor. Suriye’de kendi taraflarını seçen Rusya ile ABD birbirlerine yönelik sert açıklamalarda bulunurken, Paris’teki ‘Suriye’nin Dostları‘ konferansına katılmaması dikkat çeken BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, 6 maddelik planın artık öldüğünü duyurdu.
Fransız Le Monde gazetesine konuşan Annan, Suriye’deki iktidar kavgasının sona ermesi için elinden gelenleri yaptıklarını söyleyerek „Fakat tüm işaretler, başarısız olduğumuzu göstermektedir“ dedi. Planın tekrar hayata geçmesi konusunda da hiçbir güvencenin olmadığına dikkat çeken Annan, Suriye’deki krizde Rusya ve İran’ın dışarıda tutulmasının, krizi daha da derinleştirdiğini savundu.


Annan, „Rusya’nın nüfuzunun olduğu doğru. Fakat Rusya’nın tek başına olayların gidişatını etkileyecek güçte olduğunu sanmıyorum. İran’ın Suriye’deki çözümün bir parçası olması gerekiyor. Suriye üzerinde tesiri olan İran’ın oynayacağı rolün görmezden gelinmesi mümkün değil“ dedi.
Annan’nın hazırladığı plan hem mevcut rejime yakın duran Rusya hem de muhaliflere her türlü desteği veren ülkeler tarafından kabul görmüştü. Planı ‘kaçırılmaz fırsat’ olarak niteleyen taraflar, ateşkes için baskı yapmamıştı. Ancak aksine taraflara silah sevkiyatı hız kazanmıştı.
Suriye’de iktidar kavgasının kördüğüm olmasıyla Rusya ve ABD birbirlerine sert suçlamalarda bulunmaya devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cuma günü Paris’te yapılan ‘Suriye’nin Dostları’ konferansı katılımcılarına, Suriye’de geçişi engelledikleri gerekçesiyle Rusya ve Çin’e ‘bedel ödetme’ye çağırmıştı.

‘‘Dostlar’ ahlaksız’

Bu açıklamadan sonra Rusya Dışişleri Bakanı bir açıklamada bulunarak tek yanlı hareket eden ‘Suriye’nin Dostları’nı ahlaksız olmakla suçladı.
‘Suriye’nin Dostları’ tarafından düzenlenen konferansı değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksander Lukaşeviç toplantıyı „tek taraflı, beyhude ve ahlak dışı“ olarak nitelendirdi.
Suriye ile ‘dostça ilişkilere’ sahip olan Rusya ve Çin’in ‘Suriye’nin Dostları’ndan uzak durduğunu söyleyen Lukaşeviç, „Çünkü bu ülkeler (Rusya ve Çin), bu platformun (‘Suriye’nin Dostları’nı) tek taraflı, siyasi açıdan beyhude ve ahlak dışı olduğuna inanmaktadır“ dedi.
Suriye’deki bunalımın daha da derinleşmesinden başka bir şeye yaramadığına inandığını belirten Lukaşeviç, ‘Dostlar’ın Suriyeli belirli bir muhalif grubun yanında yer alan tek taraflı tutumunun bu ülkedeki kanın akmaya devam etmesine ve yeni insani sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Suriye’de ordu tatbikat yapıyor

‘Suriye’nin Dostları’ BM Güvenlik Konseyi’nde Libya lideri Muammer Kaddafi’nin iktidardan uzaklaştırmak için kullanılan, BM Şartı’nın 7. Maddesi kapsamında bir kararın Suriye için çıkarılmasını istemişti. Paris’te yapılan toplantıda Suriyeli muhaliflere daha fazla yardım yapılması ve Birleşmiş Milletlerin Suriye’ye 7. madde kapsamında acilen müdahale etmesi istenmişti.
‘Suriye’nin Dostları’nın 7. madde talebinin hemen ardından Suriye ordusu ülke genelinde bir askeri tatbikat başlattı. Hava, kara ve deniz kuvvetlerinin katıldığı tatbikat sırasında gerçek mermiler kullanılırken deniz tatbikatı aşamasında denemesi gerçekleştirilen füzelerin hedeflere tam isabet edildiği öğrenildi.
Suriye resmi haber ajansı SANA’nın bildirdiğine göre olası bir düşman saldırısına karşı ordunun karşılık verme kapasitesinin tespiti için gerçekleştirilen tatbikat birkaç gün sürecek. Suriye Ordusu’nun ülke genelinde düzenlediği tatbikata başladığı saatlerde İsrail Ordusu da Golan Tepeleri’ne yakın bölgelerde bir askeri tatbikata başladı.

ŞAM