Anne Kudret: Yine yapacağız

Kudret Aşkara

Kudret Aşkara

  • Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 31 Mart 2020 tarihinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG gerillası Revşan Aşkara’nın (Sema Koçer) Sêrt’in Zevye Mezarlığı’nda bulunan mezarına geçtiğimiz yıl kimliği belirsiz kişiler tarafından gerçekleştirilen saldırıda mezar taşları kırıldı. Aynı mezara bu kez de 1 Ağustos’ta sivil polislerin saldırdığı öğrenildi.

Saldırı esnasında orada bulunan ve ismini vermek istemeyen bir kişi, polisler tarafından mezarlığın tahrip edildiğini, bunu gören çocukların taş attığını, daha sonra söz konusu kişilerin araçlarına binip buradan kaçtığını aktardı. Son saldırıya ilişkin emniyette gidip suç duyurusunda bulunan ailenin başvurusu ise işleme dahi alınmadı. Aile bunun üzerine Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, saldırının aydınlatmasını istedi. 

‘Polis gülerek, saldırıyı kabul etti’ 

Saldırıyı vicdansızlık olarak nitelendiren anne Kudret Aşkara, “Bir yıl önce evde oturuyordum, çocuklar eve gelerek mezarlığa saldırı yapıldığını söyledi. Mezarlığa gittim, mezarlık tahrip edilmiş taşlar paramparça edilmişti. Hemen ileride bulunan karakola giderek niye kırdıklarını, hesap vereceklerini söyledim. Burada ‘Bu sefer yap kırmayacağız’ dediler. Bunu söylerken de güldüler, kamera kaydını göstermelerini istedim, göstermediler ve herhangi bir işlem yapılmadı” diye belirtti. 

‘Bunlar ahlaksız, bunlar vicdansız’

Önce saldırıdan sonra mezarlığı yeniden yaptığını ve saldırıya uğramasın diye mezar taşına yazma bağladığını söyleyen Aşkara, “Aradan bir yıl geçmeden yine saldırdılar. Mezarını sulayıp eve geçmiştim. Ardından haber verdiler ve saldırı yapıldığını söylediler. Geldiğimde mezarlık taşlarının paramparça olduğunu gördüm. Bunlar ahlaksız, bunlar vicdansız” tepkisinde bulundu. 

Kemikten, ruhlardan ne istiyorlar? 

Mezarın sadece toprağının kaldığını belirten Aşkara, “Bize düşmanlık yapanlar, bana tankı, topu tüfeği ile gelsinler, topraktan, kemikten, ruhlardan ne istiyorlar? Düşmanlık yapacaklarsa da ahlaklı bir şekilde yapsınlar” ifadelerini kullandı. 

Dalga geçtiler

İkinci saldırı üzerine gittiği mezar başında polisle karşılaştığını dile getiren Aşkara, “Mezarlıkta onları gördüğümde, sinirden elim ayağım titriyordu. Dua ederken, karşımda bana gülüyorlardı. Ne istiyorsunuz mezarlıktan diye sorduğumda, dalga geçer gibi gülüyorlardı. Bir de ‘Parti yaptı’ diyorlardı. Bende onlara ‘Parti onun mezarındaki bir karış toprak için canını verir’ dedim. Mezarlıkta olduğum süre boyunca bana gülüp durdular. Dalga geçtiler. Ama dik duruşumdan hiçbir şekilde ödünç vermedim. Ben Revşan’ın annesiyim, geri adım atmam hiçbir zaman” dedi.

Bizi düşman olarak görüyorlar

Kürt halkının sessizliğinin yeni zulümlere yol açtığını ifade eden Aşkara, şöyle devam etti: “Cenazemizden kan gelirken defnediyorlar, kargoda, küçük bir kutuda, bir torbada cenazemizi veriyorlar. Çünkü bizi düşman olarak görüyorlar. Düşman hukuku ile saldırıyorlar. Suç bizde, mezarlıklara ilk saldırı olduğunda tepkimizi göstermeliydik. Daha önce yaptığımız gibi yine mezarını yapacağız. Yüz defa yıksalar, yine yapacağız. Bu vahşet son bulsun artık. Yaşamını yitirmiş insanlar mezarlarında rahat uyusun.”

FETHİ BALAMAN/MA/SİİRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.