Annelerin Gücü ormanları koruyor

Kadın Haberleri —

Power of Mama (Annelerin Gücü Birimi)

Power of Mama (Annelerin Gücü Birimi)

  • Borneo'nun Endonezya kesiminde kurulan ‘Power of Mama’ adlı itfaiye ekibinde yer alan 92 kadın, ormanları ve insanları yangınlardan korumak için her gün devriye geziyor.

Yangınlar, Borneo’da yaşayan insanlar, ormanlar ve yaban hayat için büyük bir tehdit oluşturuyor.  Dünyanın en yoğun karbon içeren turbalık alanları burada yer alıyor. Bu alanlar kuruduktan sonra şiddetli orman yangınlarına daha açık hale geliyor ve bu da bölgedeki yaban hayat, insanlar ve biyolojik çeşitlilik için büyük bir risk oluşturuyor.

Kadınlar, ormanları ve insanları yangınlardan korumak için kolları sıvadı. Bunun için de 2022 yılında kurulan ve tamamı kadınlardan oluşan bir itfaiye birimi olan Power of Mama (Annelerin Gücü Birimi) ekibinde yer aldı. Bu ekibin görevi sadece yangınlarla mücadele değil aynı zamanda toplumun kadınlara olan bakış açısını değiştirmek.

92 kadın yangınlara karşı

Power of Mama, 2022 yılında kurulduğunda 44 kadın gönüllü olmuştu. Şu anda ise altı yerel köyden yaşları 19-60 arasında değişen 92 üyesi var. Üyelerin çoğu ev kadını ancak son zamanlarda çalışan genç kadınlar da birliğe katıldı. 

Kadınlar, devriye görevinde fasulye, muz, biber, lahana ve balkabağı yetiştiren çiftçileri ziyaret ediyor. Hangi çiftçilerin arazilerini yangın çıkararak temizlediklerini belirlemek için köy yetkilileriyle işbirliği yapıyor ve halkı, arazileri artan yangınlardan koruması için bilinçlendiriyor. Ayrıca çiftçileri, yakıp yıkarak tarım yapmak yerine azotu toprağa geri kazandırmak ve mahsulün büyümesini sağlamak için organik gübre kullanmaya teşvik ederek arazilerinin verimliliğini artırmalarına yardımcı oluyor.

Köylülerle kolektif çalışıyorlar

Kurak mevsim boyunca olası yangınları erken tespit etmek için her gün devriye geziyor ve çevreyi koruma çalışmalarına giderek daha fazla inanan diğer köylülerden sık sık raporlar alıyorlar. Yangın yerine ulaşmak için de tahta kanolar ya da daha iyi bir görüntü elde etmek için drone'lar kullanmaları gerekiyor.

Power of Mama, International Animal Rescue'nun Endonezya'daki iştiraki olan Endonezya Doğa Rehabilitasyon Girişimi Vakfı (YIARI) tarafından kuruldu.

YIARI'nin direktörü Karmele Llano Sanchez, bir çiftçinin arazisini temizlemek için yangın çıkarmasının ardından Borneo'nun tamamı kadınlardan oluşan ilk itfaiye ekibini kurmaya karar verdi.

YIARI, Power of Mama üyelerini yangınlarla mücadele etmeleri, insansız hava araçlarını kullanmaları ve turbalık yangınların tehlikeleri konusunda farkındalık yaratacak konuşmalar yapmaları için eğitiyor.

Power of Mamas, Kasım 2023'te yerel topluluklar için temiz havanın sağlanmasına yönelik çalışmaları sonucu Endonezya'nın 2023 Temiz Hava Şampiyonası Ödülü'nü aldı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.