
Açlık grevi eylemcilerini desteklemek amacıyla Avrupa’nın değişik kentlerinde yapılan eylemler devam ediyor.
Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde çadır açıp oturma eylemi yapan Kürtler, Avrupa Parlamentosu’ndan bir heyetin cezaevlerine bir heyetin ise Öcalan ile görüşmeye gitmesini talep ediyor.
Oturma eylemi, 8 gün sürecek. Önceki gün oturma eylemini Belçika grubu başlatmıştı dün ise nöbeti Hollanda’dan gelen grup devraldı. Çadırın kurulduğu alanda Kürdistanlılar, Öcalan’ın ve tutsakların durumunu anlatan bildiriler dağıttı. Avrupa’nın bir çok ülkesinden Kürtler ve dostları, bugün Brüksel’de yapılacak olan merkezi eyleme katılacak.
Tertip Komitesi’nden Sezai Uçar, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle cephesinden gelen açıklamayı olumlu bulduklarını ama yetersiz olduğunu söylerken ölümlerin olmadan somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.
Katedralin önünde gösteri
Fransa’nın Strasbourg kentinde bir grup Kürt genci, kentin en turistik bölgesinde ilginç bir eyleme imza attı. Büyük Katedral’in önünde bir araya gelen gençler, yerlere yatarak ölümü sembolize eden bir gösteri yaptı. Ayrıca, küçük bir skec de sahneleyen gençlerin eylemi çevredekiler tarafından ilgiyle izlendi.
Açlık grevleri
Avrupa’da destek amacıyla kısa süreli açlık grevleri de yapılıyor. Açlık grevleri, Avusturya’nın başkenti Viyana, Almanya’nın Ulm ve Saarbrücken ile Fransa’nın Les Mureaux kentlerinde gerçekleştirildi.
Kürdistanlılar, Viyana’nın Stephansplatz meydanında 3 günlük destek açlık grevi başlattı. Eylem, 4 Kasım’da bir mitinge son bulacak.
Almanya’nın Ulm kentinde de açlık grevi eylemi dün başladı. Mezopotamya Kültür Merkezi’nin yaptığı eyleme AveG-KON ve AGİF üyeleri de destek veriyor.
Almanya’nın Saarbrücken kentinde de dün sabah Saarland Toplum Derneği’nde açlık grevine başlandı.
Fransa’nın Les Mureaux kentinde de Kürt derneği üyesi kadınlar, 3 günlük destek açlık grevi gerçekleştirdi. Fransız Komünist Parti Les Mureaux yönetimi eylemi kendi bürolarına taşıma önerisinde bulundu. Bu nedenle eylemin ikinci günü açlık grevinde bulunan kadınlar gerçekleştirdikleri bir yürüyüşle Fransız Komünist Parti binasına yerleşti.
Almanya’nın Frankfurt kentinde de bugünden başlayarak 11 Kasım’a kadar direniş çadırı açılacak.
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ
AB: Endişeliyiz
“Açlık grevindeki tutsakların sağlığından endişe ediyoruz” diyen Avrupa Birliği(AB), uluslararası kurumları göreve çağırdı. AB üyelerinin Türkiye temsilcileri de alarmda.
12 Eylül’den itibaren devam eden açlık grevi eylemiyle ilgili Türk Başbakan Recep T. Erdoğan, hem Ankara’da hem de geldiği Berlin’de eylemi inkar edip tutuklulara hakaret ederken, Avrupa Birliği’nin en üst organından açlık grevindeki tutsaklara çağrı geldi. AB’nin çağrısı aynı zamanda Türk Başbakanı‘na da yanıt niteliğinde. AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle adına Peter Stano imzasıyla Türk cezaevlerinde devam eden açlık grevine ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi: “Avrupa Komisyonu durumu yakından takip ediyor ve açlık grevi eylemini sürdüren tutukluların sağlık durumunun kötüye gittiği yönündeki haberlerden dolayı endişe duyuyor. Komisyon olarak tüm eylemcilere sağlıklarını ve yaşamlarını tehlikeye atmamaları çağrısında bulunuyoruz. Eylemcilerin sağlıklarının daha fazla bozulmaması için uluslararası insan hakları normları çerçevesinde çaba gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz.”
Kürt sorununun çözümünün de AB’nin genel ilkeleriyle ele alınması istenen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Güneydoğu bölgesinin barış, demokrasi ve istikrar yanında sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmaya ihtiyacı var. Bu da sadece bölge halkının sosyal, ekonomik ve kültürel haklarını genişletecek somut önlemler üzerinde konsensüs sağlanarak gerçekleştirmek mümkün. Kürt sorunu ve Güneydoğu’daki diğer bütün sorunlara çözüm bulmak için bütün demokratik güçlerin en geniş katkı sunması sağlanmalıdır. Çözüm açık toplumsal tartışma, temel özgürlüklere tam saygı içerisinde gerçekleştirerek yapılmalıdır.”
Büyükelçiler toplandı
Bu arada AB ülkelerinin Ankara’daki 26 büyükelçisi biraraya alarak açlık grevleri ve hükümetin izlediği politikayı masaya yatırdı. Açlık grevindeki tutsakların avukatları ve yakınlarıyla da temasa geçen büyükelçilerin, grevin oldukça kritik bir noktaya doğru gittiği kanaatine vardığı, Türk Başbakan’ın açlık grevine kayıtsız ve küçümseyen söz ve tavırlarını da kaygı verici bulduğu öğrenildi. AB Türkiye Temsilciliği’nden üye ülkelerin büyükelçiliklerine yapılan bilgilendirmede, “Siirt Cezaevi’ndeki açlık grevi yapan mahkumların durumun çok kritik aşamaya geldiği belirtiliyor. Açlık grevi devam etse de etmese de birkaç gün içinde ölümlerin başlama tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliriz” uyarısının yeraldığı belirtildi. Açlık grevinin devam etmesi halinde bir eylem planı da hazırlandığı, Türkiye’deki AB Temsilcisi Jean-Maurice Ripert’in hükümet yetkilileriyle doğrudan temasa geçmesinin de gündeme geleceği öğrenildi.
HABER MERKEZİ