Artık bu zalim gitmeli

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Suruçlu Emine Yanık adaşı ve hemşerisi Emine Şenyaşar için sandığa gitti. Koltuk değneklerine rağmen 70 kilometre yol kateden Emine Ana, “Yaz kış demeden iki yılı aşkındır nöbet tutan Emine Şenyaşar’a destek ve Kurdistan’da yapılan katliamların hesabını sormak için bugün buradayım” dedi.

SABRİ BÖLEK/FEYYAZ BRUSK

Yurt dışında oy kullanmak için son günlere girilirken, ilk 8 günde sandığa gidenlerin sayısı 1 milyon 170 bine yaklaştı. Şimdilik sandığa gidenlerin oranı yüzde 34’i aşarken, hafta sonu sandığa gidişlerin artması bekleniyor. 2018 seçimlerinde 1 milyon 525 bin seçmen sandığa gitmiş ve sandığa gitme oranı yüzde 50’de kalmıştı. 
14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler 27 Nisan’dan bu yana temsilcilik ve gümrük kapılarında oy kullanıyor. Ülkelere göre değişmekle birlikte oy kullanma süreci 9 Mayıs’ta sona eriyor. Yeşil Sol Parti’nin hedefi ise oylarını ikiye katlayarak 500 bine ulaştırmak. Hala sandığa gitmeyen 2 milyonu aşkın yurt dışı seçmeni varken, sandığa gidenler “geç kalmadan siz de oyunu kullanın” çağrısında bulunuyor. 

Fransa’da yüzde 33 civarında
Almanya’dan sonra 397 bin ile en fazla seçmenin olduğu Fransa’da 27 Nisan’da başlayan oy kullanma süreci 9 Mayıs Salı günü saat 21.00’de sona erecek. Fransa’da ilk 8 günde 129 bin 514 seçmen oyunu kullandı. Sandığa gitme oranı yüzde 33 civarında. Fransa’daki seçim bölgelerinden birisi de Nantes. Nantes Başkonsolosluğu’nda konuştuğumuz seçmenler, özgürlükten ve demokrasiden yana oy kullandıklarını belirtti. 

Emine Şenyaşar için
Koltuk değnekleriyle ayakta duran Suruçlu Emine Yanık, oy kullanabilmek için 70 km’lik yol katetmiş. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Kürtlere yönelik saldırılara tepkisini dile getiren Yanık, Suruç’ta Adalet Nöbeti tutan Emine Şenyaşar’ı anarak, “AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen, yaz kış demeden iki yılı aşkındır nöbet tutan Emine Şenyaşar’ın, Kurdistan’da yapılan katliamların hesabını sormak için bugün buradayım” diyerek, tüm kadınları duyarlı olmaya ve sandığa gitmeye çağırdı. 

Sandıkta hesap soralım
Halfetili olan eşi Müslim Yanık ise, “Önderliğimiz esaret altında, kimyasal ile gençlerimiz katlediliyor. Rojava’da işgal ve katliamlar devam ediyor, zindanlarda rehin tutulan hasta tutsaklarımız tedavileri yapılmayarak bilinçli olarak katlediliyor. Tüm bunların sorumlusu AKP-MHP iktidarı” diyerek, vicdan sahibi herkesi  Yeşil Sol’a oy vermeye çağırdı. 

Erdoğan’ın değirmenine su taşımayın
Maraşlı Fadime Hazer de ilerleyen yaşına rağmen oy kullanmak için gelmiş. Sandığa gitmeyenlerin iktidarın değirmenine su taşıdıklarını belirten Fadime Ana, “Güzellik ve iyilik için vicdan sahibi her insan sandık başına gitmeli ve çevresini bilgilendirip sandıklara taşımalı” dedi.

İlk kez oy kullanacaklar 
Nantes CHP Temsilcisi Raif Tokdemir ise gençlerin oyunun önemine vurgu yaptı. 2018 seçimlerinde 19 bin olan seçmen sayısının 23 bine çıktığını belirten Tokdemir, “Bu yıl ilk kez oy kullanacaklar çok fazla. Çabamız özgürlüklerden ve demokrasiden yana olan herkesi sandıklara ulaştırmak” diye konuştu. 

İnancımıza zarar verenlere oy yok
Nantes Alevi Kültür Merkezi Eşit Başkanı İbrahim Özdoğan, “Avrupa'da yaşayan Aleviler olarak inancımıza ve yolumuza zarar veren, her fırsatta Aleviliğin inkarı ve asimilasyonu üzerinden strateji kuran bu iktidarı, bir kez daha halklarımızın geleceği üzerinde söz sahibi yapmak istemiyoruz” dedi. 

Geleceğimize, kimliğimize sahip çıkalım
“Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ve Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) olarak Cumhurbaşkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu'na milletvekili için ise Yeşil Sol Parti’ye oy vereceğiz” diyen Özdoğan, şu mesajı verdi: “Gün geleceğimize, kimliğimize, inancımıza ve emeğinize sahip çıkma, demokrasiyi ve emeğin değerini yükseltme günüdür. Seçmenlerimiz oylarını kullansınlar. Bu seçim, Türkiye halklarına, farklı inançlara sahip kesimlere güzellikler için vesile olacak.”

Sandığa gitmeyenlere ulaşalım
TEV-ÇAND üyesi Hozan Ali Gül de tek adam rejimine ve faşizan yöntemlere dur demek için herkesi Yeşil Sol’a oy vermeye çağırdı: “AKP rejimi seçim arifesinde sudan bahaneler yüzlerce insanımızı gözaltına aldı. Kürt iradesine darbe vurmak ve korku imparatorluğunu genişletmek istiyor. Başta Elbistan ve Pazarcıklılar olmak üzere tüm seçmenlerimize ulaşıp sandık başlarına getirmek için herkes çaba sarfetmeli.”

Ezilenlerin mücadelesine bağlı
Avrupa Devrimci Demokratik Komün İnisiyatifi üyesi Baran Bozkurt, “İktidar, Kürt halkı başta olmak üzere hak arayışında bulunan Aleviler, işçiler, kadınlar, LGBTİ+ bireyler üzerine faşizm kılıcını sallıyor. Yoksulluk arttı, gençlik ülkeyi terk ediyor. Değişim, Türkiyeli halkların, emekçilerin, ezilenlerin mücadelesine bağlı. Bu iktidardan kurtulup biraz olsun nefes almak için oylar Yeşil Sol Parti’ye” dedi. 

Geleceğimiz için oylar Yeşil Sol’a
Fransa’nın Marsilya kentinde ise seçmen sayısı 26 bin 744 ve 8 günde 7 bin 578 kişi oy kullanıldı. Sandığa gitme oranı henüz yüzde 30’un altında iken, 2018 seçimlerinde HDP yüzde 48 oy alarak Marsilya’da 1. parti olmuştu. 
Serhatlıların yoğun yaşadığı kentte sandığa giden Erzurum Karayazılı Leyla Yılmaz, 32 yıldır Marsilya’da yaşıyor. Yılmaz, “Kadınların katledenlerin, tecavüz edenlerin koruyan devlet zulmünün son bulması için oy kullanalım” dedi.
Muş Bulanıklı 60 yaşındaki Mirza Güneş, “Bir ulusun özgür olması için, herkes sandık başına gidip oylarına sahip çıkmalı” diye konuştu.
Bulanıklı Ayşe Bingöl, “Halkımızın, çocuklarımızın özgürlüğü ve Önderliğimizin özgürlüğü için oyumu Yeşil Sol’a verdim” dedi.
Seçimlerde müşahitlik de yapan Erzurum Tekmanlı Hozan Faruk, “Önderliğimizin üzerindeki tecridin kaldırılması ve faşizan sistemin yok olması için oylar Yeşil Sol’a” derken, müşahit Mehmet Şahin ise özgürlük ve diktatörlüğün son bulması için herkesi oy kullanmaya davet etti. 

 

Japonya da katıldı

Almanya, Fransa, Avusturya, Danimarka’da oy kullanma süresi 9 Mayıs Salı günü bitiyor. ABD, Belçika, Britanya, İsviçre, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Norveç’te 7 Mayıs Pazar günü son gün. Japonya’da da dün seçmenler sandığa gitmeye başladı. 5  bin 672 seçmenin bulunduğu Japonya’da oy verme işlemi 7 Mayıs’ta bitiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.