Artık cinayetten yargılanıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Einbeck’de eşi Besma Akıncı’yı silahla vurarak katleden ve ilkin serbest bırakılan Cemal Akıncı, artık cinayet suçundan yargılanıyor. 

NİHAL BAYRAM

Almanya’nın Hildesheim kentine bağlı Einbeck kasabasında yaşayan Cemal Akıncı, 14 Nisan 2020’de evde bulundurduğu ruhsatsız silah ile 27 yaşındaki eşi Besma Akıncı’yı öldürmüştü. Cemal Akıncı (49), önce aşırı alkollü olduğu gerekçesiyle serbest bırakılmıştı ancak olaydan beş ay sonra Göttingen Savcılığı tarafından tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Bu yıl Ocak ayında başlayan davada zanlı, cinayet suçlaması ile yargılanıyor.

Kadınlar, ‘Kaza değil cinayet’ demişti

UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi ve Êzîdî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ), Mayıs 2020’de “Kadın cinayeti bir kaza değil, münferit de değildir” başlığıyla Aşağı Saksonya, federal ve eyalet hükümetleri ile Adalet, İçişleri, Aile bakanlıkları ve Göttingen Savcılığına hitaben yazdığı mektubu kamuoyuyla paylaşmıştı. 12 kadın örgütünün de altına imza attığı mektupta, Almanya’da kadın cinayetlerine yeni bir yaklaşım getirilmesi istenerek, Besma Akıncı’nın katledilmesi olayının eksiksiz bir şekilde araştırılması talep edilmişti.  Kadınlar ayrıca, cinsiyete dayalı şiddetin siyasette ve basında teşhir edilmesi,  Almanya’da kadın katliamlarının devlet tarafından kayıt altına alınması, cinayet yasasında bir reforma gidilmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin derhal hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetmişti. 

Mektubun ayrıntılarına  https://www.utamara.org/seite/460939/aktuelles.html link’i üzerinden ulaşılabilir.

Mektup harekete geçirdi

Bakanlıkların Utamara ve SMJÊ’ye cevaben yazdıkları mektupta ise yargı bağımsızlığının önemli olduğu ve kadınların şiddetten korunmasına ilişkin büyük çaba harcandığı vurgulandı, ardından 8 Eylül 2020’de sanık Cemal Akıncı bu kez cinayet suçlaması ile tutuklandı.
 
Dava cinayet olarak tanımlandı

Leinetal24 isimli yerel gazete, 27 Ocak 2021 günkü haberinde “kriminal teknik araştırmaları, adli tıp incelemeleri ve farklı araştırmalar sonucunda bu yaşanan olayda, eşi olan kadına karşı öldürme olasılığı ile başka bir bakış açısı ortaya çıktı” diye yazdı. Dava, Ocak 2021’den itibaren Göttingen Eyalet Mahkemesinde görülmeye başlandı. 

Duruşma tarihleri

Zanlının bir sonraki duruşması, bugün saat 13.15’te Göttingen Mahkemesi’nde görülecek.

Diğer duruşmaların ise 22 ve 29 Nisan; 19 ve 27 Mayıs, 24-25 ve 29 Haziran tarihlerinde yapılması planlanıyor. 

 

17 Nisan’da Berlin’de eylem

Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi, kadın katliamlarına karşı 17 Nisan’da eylem planlıyor. “Devlet yetkililerinin, medyanın ve siyasetin, inkar ve meşrulaştırma yoluyla ataerkil şiddetin ölümcül mantığına katkıda bulunduğu” gerçeğinin Besma Akıncı cinayetiyle ortaya çıktığını belirten Dest-Dan, “Birbirimizi canlı istiyoruz” diyerek eyleme çağırdı. 17 Nisan günü 10-18.00 saatleri arasında Widerstandplatz’da (Nettelbeckplatz, S/U Wedding) de gerçekleştirilecek eylem, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin’Diktatörü yargılamak için 100 Neden’ kampanyasının bir parçası olarak gerçekleştirilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.