
Hafta sonu İsveç'in başkenti Stockholm’de düzenlenen 'Shirin Alamholi 3. İskandinavya Spor ve Kültür Festivali’ne konuk olarak katılan , Batı Kürdistan’lı Sanatçı Ciwan Haco, Batı Kürdistan ve tüm Kürt halkının mücadelesini selamlayarak, Kürt halkının özgürlüğüne olan inancını dile getirdi. Festival ardından, Ciwan Haco Batı Kürdistan'daki gelişmeler ve Kürt sorunun çözümüne ilişkin soruları yanıtladı. Ortadoğu ve Kürdistan’da tarihsel dönüşümler olduğunu vurgulayan Ciwan Haco, Kürt Halkı Ortadoğu’da yaşayan en büyük halklardan biri olduğunu belirtti. Kürt halkının özgürlüğüne olan inancını vurgulayan Haco, '' Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da nasıl ki değişik halklar özgürlükleri ve hakları için ayağa kalkıyorsa, Kürt Halkı da ayakta. Biz de diğer halklar gibi haklarımızı alacağız ve özgürlüğümüze kavuşacağız" dedi.
Çözümün adresi belli
Haco, Türkiye'de Kürtlere yönelik çok büyük baskı ve haksızlık yapıldığını belirterek, Kürtlerin en meşru hakları için mücadele ettiğini kaydetti. 14 Temmuz'da BDP'nin düzenlemek istediği mitinge yönelik polis saldırısına da tepki gösteren Haco, şöyle konuştu: ''Devlet 14 Temmuz günü BDP’nin Diyarbakır’daki gösteriye gaz bombaları ile saldırıyor, milletvekili ve halkı yaralıyor. Bu mudur demokrasi? Bu saldırıların durdurulması ve sorunun çözülmesi gerekiyor. Yeter artık. Zorla, şiddetle biz Kürtlerin mücadelesini bastıramazlar ve sorunu çözemezler.'' Haco görüşmelerin bir an evvel başlaması gerektiğini belirterek, bunun ancak diyalog ile mümkün olduğunu kaydetti. Ciwan Haco, ''Türk devletinin Kürtleri bir halk olarak kabul etmesinin ve tüm haklarını teslim etmesinin artık zamanı geldi. Bu sorunun çözüm adresi bellidir. Sorunun muhatabı BDP ve PKK’dir. Daha önce nasıl Oslo’da PKK ile görüştülerse, şimdi de bu görüşmelerin yeniden başlatılması gerekir. Bu sorun demokratik yöntem ve diyalogla çözülebilir. Ölümlerin durdurulmasını istiyoruz."
Öcalan özgür olmalı
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride de dikkat çeken Haco, Öcalan'ın özgürlüğünü istedi. Sanatçı Ciwan Haco bu konuda şöyle konuştu: "Tecritle sorunu çözemezsiniz. Öcalan Kürt halkının önderidir. Kürt Halkı O'nu önder olarak kabul ediyor. Öcalan’ı bir Kürt olarak ben de önderim olarak görüyorum. BDP ve diğer Kürt örgüt ve aydınlarının söyledikleri gibi artık Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşmasının zamanı geldi. Türk devleti Kürt halkına ve O'nun önderliğine yönelttiği terörist gibi suçlamalardan vazgeçmeli. Öcalan serbest bırakılmalı ve görüşmeler hemen başlamalı."
MURAT KUSEYRİ / STOCKHOLM