Asgari ücret ilk ayda açlık sınırının altında

Yoksulluk

Yoksulluk

  • Ocak'tan itibaren 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücret, daha yılın ilk ayında 17 bin 442 liraya çıkan açlık sınırının altında kaldı.

KAMU-AR’ın hesaplamasına göre; açlık sınırı 17 bin 442 liraya, yoksulluk sınırı ise 48 bin 459 liraya kadar çıktı. Son bir yılda açlık sınırı 7 bin 646 lira, yoksulluk sınırı da 21 bin 501 lira arttı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda ile beslenmenin yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının Ocak 2024 sonuçlarını açıkladı.

Açlık sınırı Ocak’ta bir önceki aya göre 959 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 699 liralık artışta 31 bin 53 liraya çıktı. Her ikisinin toplamından oluşan yoksulluk sınırı ise önceki aya göre bin 658 lira arttı. Son bir yıllık dönemde ise sınırı 7 bin 646 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 13 bin 855 lira ve yoksulluk sınırı ise 21 bin 501 liralık artış kaydetti.

Böylece Ankara’da dört kişilik bir ailenin açlık sırını ocak ayında 17 bin 442 liraya kadar yükseldi.   Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır şekilde yoksunluk hissi çekmeden yaşayabilmesi için yapması gereken gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise Ocak’ta bin 658 lira daha artarak 48 bin 495 liraya yükseldi.

 

* * * 

Kredi kartı borçlarında rekor

Bireysel kredi kartı borçları geçen yıla göre yüzde 157 artarak 1 trilyon 200 milyar liraya yükseldi.

Dar gelirli, asgari ücretli, memur ya da emekli eriyen maaşları nedeniyle kredi kartlarıyla hayatını sürdürmeye çalışıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre; 13 Ocak 2023 haftasında 462 milyar 866 milyon lira düzeyinde olan bireysel kredi kartı hacmi, 12 Ocak 2024 haftasında yüzde 157.63 artarak 1 trilyon 194.6 milyar liraya yükseldi. BDDK verileri seçimlerden sonrası, yeni ekonomi yönetimi işbaşı yapmasının ardından 7 ayda kredi kartı kullanımı bakiyesi yüzde 65,6 arttığını gösteriyor. Bu rakam diğer kredi türlerindeki artışın yaklaşık üç katı. Toplam krediler yüzde 54 artmışken, kredi kartı hacmi yüzde 159 artmış.

Bu tabloya işaret eden Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, taksit sayısının azaltılması, limit sınırı getirilmesi gibi önlemler gerektiğini söylüyor.

Kısa Dalga köşe yazarı İbrahim Ekinci'ye göre; kredi kartları kredi bakiyesindeki artış, tüketicinin birdenbire çok harcamak istemesinden kaynaklanmıyor. Fiyatlar uçtuğu için bakiyeyi şişkin görüyoruz. Bir yılda bu kadar artış TÜİK enflasyonun da tartışmalı olduğunu gösteriyor. Hükümet, bankacılık çevreleri işin kolayını biliyor. Taksit limit sınırlandır düşsün. İyi ama tüketici boşuna kredi kartı kullanmıyor ki… Gelir kaybı yaşadığı için kullanıyor. Gelir kaybını telafi edeceksiniz ki vatandaş kredi kartına yüklenmesin. Bu bakiye yüksek faizler nedeniyle de şişiyor. Ödemediğiniz de bakiyeye faiz de biniyor. Şimdi risk ne? Ödenemeyen artacak. Gelsin icralar, takipler..."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.