Asıl sorun demokrasi

 Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “2013-215’te enflasyon ve işsizlik tek hanelerdeydi. Şimdi geldiğimiz nokta ortada. Bunun maliyeti Kürt illerinde artıyor. Demokrasiden uzaklaştığınız sürece ekonominiz kırılgan olur.“

 Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “2013-215’te enflasyon ve işsizlik tek hanelerdeydi. Şimdi geldiğimiz nokta ortada. Bunun maliyeti Kürt illerinde artıyor. Demokrasiden uzaklaştığınız sürece ekonominiz kırılgan olur.“

  • Demokrasideki gelişmelerin ekonomiyi doğrudan etkilediğini dile getiren HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, “Türkiye’nin asıl sorunu demokrasidir” dedi.

 

HDP Ekonomi Komisyonu “Demokrasi Krizinin Ekonomik Maliyeti” raporunu açıkladı. Meclis’te yapılan basın açıklamasına HDP EşBaşkan Yardımcısı Garo Paylan ve milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz katıldı.

 Katırcıoğlu, raporlarında dört değişkeni esas aldıklarını söyledi. Katırcıoğlu, şöyle devam etti:

*  Biri hukukun yaralanması, gözden düşmesi, hukukun yönetim tarafından istenildiği gibi kullanılması. Hukukun sağladığı güvencelerin azalmasının ekonomik maliyetleri üzerinden bir değerlendirme yapacağız. 

*  İkincisi demokratik çözümler, yani uzlaşma yerine aksine bir politika izler, güvenlikçi politikalara yönelirse burada nasıl bir maliyet ortaya çıkıyor.

* Üçüncüsü demokrasiden uzaklaştıkça ekonomik özgürlüklerden yoksun hale gelen toplumun giderek mutsuz olmasına yönelik olarak bir etki ürettiğinin altını çizeceğiz. 

* Bir de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin katılımcılığı yok ederek tek adam kararlarıyla yönetiliyor olmasının maliyeti.

Hukuk endeksi, uluslararası bir indeks. Bu endekse göre, 2015-2021 yılları arasında Türkiye’nin değeri 80. sıradan 117. sıraya geriledi. Bu da faizin artmasına neden oluyor.  2015- 2021 yıllarında faiz giderleri 53 milyardan 181 milyar liraya yükselmiştir. 2015'te ülke risk primi 215'ken 2022’de 686’ya vardı. Türkiye’nin ulaştığı en yüksek risk düzeyidir. Bütçe geliri artışı üç buçuk kat atmasına rağmen güvenlik harcamaları 4,6 oranında arttı. Hukukun çökmesi, ekonomik yapının giderek bozulmasının sonuçları ekonomik özgürlük endeksinde de sonuçlarını gösteriyor. Türkiye'nin 2015'te 70 olan değeri, 2021'de 107’ye yükseldi. TÜİK’in mutluluk endeksinde de bu görülüyor. Gençlerin yüzde 75’ini yurt dışına gitmek istiyor.  

Türkiye demokrasisi 2015’ten itibaren daha da geriledi ve gerileme devam ediyor. Demokraside gelişmeler ekonomiye yansıyor. Ekonomi geriledi. Türkiye’nin asıl sorunun demokrasidir. Yönetimin sorunları, ekonominin sorunlarından daha baskındır. Türkiye inanılmaz bir kriz yaşıyor; bu da demokrasinin krizidir.”

 Batman Milletvekili Necdet İpekyüz de Kürt illerinde yaşananlara dikkat çekti. İpekyüz, şunları söyledi: “2013-215’te enflasyon ve işsizlik tek hanelerdeydi. Şimdi geldiğimiz nokta ortada. Bunun maliyeti Kürt illerinde artıyor. Demokrasiden uzaklaştığınız sürece ekonominiz kırılgan olur. Demokrasiden uzaklaşıldığı sürece işsizlik, yoksulluk, baskı, hukuksuzluk daha da artıyor.    ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.