Askeri güçler alarmda

Dünya Haberleri —

ABD ile NATO Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapmaya devam ediyor.

ABD ile NATO Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapmaya devam ediyor.

  • ABD ve NATO ‘Rusya her an Ukrayna’ya saldırabilir’ diyerek askeri birliklerini Doğu Avrupa’da alarma geçirdi. Rusya’nın yanıtı ise Baltık Denizi’nde tatbikat başlatmak oldu. 

ABD ile müttefikleri, Rusya’ya karşı birliğini hem siyasi alanda hem de askeri alanda güçlendiriyor. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Polonya ve Avrupa Birliği (AB) liderleri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizi görüştü. Pazartesi akşamı videokonferans aracılığıyla yapılan ve yaklaşık 1 saat 20 dakika süren toplantı sonrasında ABD Başkanı Joe Biden bir açıklama yaptı. 

Biden: Tam birlik içindeyiz

Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasına engel olma konusunda Batı ülkeleri arasında tam bir görüş birliği olduğunu söyledi. Toplantıya dair İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ofisinden de "Liderler artan Rus düşmanlığı karşısında uluslararası birliğin öneminde anlaştı” denildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde bunun "ağır sonuçları" olacağını söyleyerek "Gözle görülür bir yatışma için inisiyatifleri hayata geçirmek Rusya'ya kalmış" diye konuştu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını daha da artırmasının "ağır bedelleri" olacağını belirtti. Toplantıya Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de katıldı.

‘Normandiya dörtlüsü’ zirvesi

Krizin diplomatik çözümü için Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya’dan temsilcilerin de Normandiya formatında Paris’te zirve toplantısı yapacağı bildirildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un gelecek günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor. Ancak daha önceki görüşmeler gibi bu temaslardan da çözüme dair somut bir karar çıkmasına dair beklenti yok.

8500 asker kaydırıldı 

“Rusya her an saldırabilir” diyen NATO, Doğu kanadını güçlendirmek için bölgeye asker ve silah takviyesi yapmaya devam ediyor. ABD de 8500 askerini NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerinde konuşlandırılmak üzere "yüksek alarma" geçirdi. Konuya dair açıklamayı yapan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Bu, Putin'e NATO'daki sorumluluklarımızı ciddiye aldığımıza yönelik son derece açık bir işaret" dedi. NATO’nun Pazartesi günü Akdeniz'de başlattığı büyük deniz tatbikatı da devam ediyor. Tatbikat 4 Şubat’a kadar devam edecek.

Rusya Baltık’ta tatbikatta

NATO’nun silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getirmesi ve Doğu Avrupa'ya ilave savaş gemisi ve uçak göndermesi ardından Rus filosu da Baltık Denizi'nde geniş çaplı tatbikat başlattı. Rusya Ukrayna'ya saldırı hazırlığında olduğunu ısrarla reddediyor. Ancak Ukrayna sınırlarına konuşlandırılan Rus birliklerinin sayısı 100 bini geçiyor.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.